Fungsi dan Jenis Lemak untuk Badan |

Umumnya, orang berpendapat bahawa lemak adalah sinonim dengan makanan goreng atau berminyak. Lemak juga sering dikaitkan dengan peningkatan kadar kolesterol. Namun, tahukah anda bahawa tidak semua lemak berbahaya? Ketahui lebih lanjut mengenai fungsi lemak berikut!

Apa fungsi lemak dan mengapa manusia memerlukannya?

Lemak adalah bahan dengan tenaga tinggi. Satu gram lemak, tanpa mengira jenisnya, dapat memberikan tenaga sebanyak 9 kkal. Jumlah ini tentu lebih tinggi daripada tenaga karbohidrat dan protein yang berjumlah 4 kkal.

Walaupun melekat pada makanan yang tidak sihat, lemak sebenarnya masih diperlukan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang.

Lemak membantu tubuh menyerap vitamin A, vitamin D, dan vitamin E. Vitamin ini larut dalam lemak yang bermaksud ia hanya dapat diserap dengan bantuan lemak. Kemudian, lemak yang tidak digunakan oleh sel-sel badan anda dapat ditukarkan menjadi tenaga.

Sekiranya selepas itu masih ada lemak yang tidak digunakan, lemak akan ditukar menjadi lemak badan. Oleh itu, anda harus mengambil lemak dalam jumlah yang tidak berlebihan sehingga tidak terkumpul.

Jenis dan fungsi lemak

Lemak dapat memberikan sejumlah kebaikan yang baik untuk tubuh anda. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada jenis lemak yang anda makan. Berikut adalah jenis lemak dan fungsi yang mereka berikan.

Lemak tak jenuh

Jenis lemak tak jenuh ini boleh didapati dalam bentuk cecair pada suhu bilik. Asid lemak tak jenuh dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah, mengurangkan keradangan, dan menstabilkan irama jantung.

Lemak tak jenuh selanjutnya dibahagikan kepada dua jenis, iaitu lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda.

1. Asid lemak tak jenuh tunggal dan fungsinya

Asid lemak ini membantu mengekalkan tahap kolesterol HDL dan menurunkan kadar kolesterol LDL. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang tinggi asam lemak tak jenuh tunggal dapat meningkatkan kadar kolesterol darah, yang dapat mengurangi risiko penyakit jantung.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa asid lemak ini berfungsi untuk mengawal kadar insulin dan kadar gula dalam darah yang akan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Asid lemak tak jenuh tunggal boleh didapati di:

  • minyak zaitun dan kanola,
  • alpukat,
  • kacang seperti badam, kacang hazel, dan pecan, serta
  • bijirin penuh, seperti biji labu dan biji bijan.

2. Asid lemak tak jenuh ganda dan fungsinya

Jenis lemak ini terdapat di kebanyakan makanan tumbuhan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan juga terdapat dalam minyak sayuran. Asid lemak ini membantu menurunkan kadar kolesterol LDL.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengambilan makanan tinggi asam lemak tak jenuh ganda dapat meningkatkan kadar kolesterol darah, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Terdapat dua jenis asid lemak ini, iaitu asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6. Omega-3 dan omega-6 tidak dapat dihasilkan oleh tubuh jadi ia mesti diperoleh dari makanan.

Omega-3 dapat dijumpai dalam berbagai jenis ikan, termasuk salmon, tuna, makarel, sardin, dan ikan haring. Sumber omega-3 lain, iaitu minyak canola, minyak kacang soya, dan kacang-kacangan.

Sementara itu, asid lemak omega-6 boleh didapati di beberapa kacang dan minyak sayuran, seperti minyak jagung.

Lemak tepu

Lemak tepu biasanya terdapat dalam banyak jenis makanan, baik asin dan manis. Ia pekat pada suhu bilik.

Lemak tepu dapat meningkatkan kadar kolesterol LDL. Kolesterol jenis ini dianggap dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes mellitus jenis 2. Namun, lemak tepu tidak selalu memberi kesan buruk.

Lemak ini memiliki fungsi untuk mengubah LDL kecil menjadi ukuran yang lebih besar sehingga tidak dapat menembusi saluran darah. Oleh itu, plak kolesterol akan lebih sukar terbentuk di saluran darah.

Jenis lemak tepu boleh didapati di:

  • Daging merah,
  • produk daging yang diproses, seperti sosej atau daging asap,
  • produk tenusu, seperti mentega atau ais krim,
  • pastri berasaskan tepung, dan
  • makanan segera.

Lemak trans

Lemak trans biasanya terdapat dalam makanan dalam jumlah kecil, seperti daging dan produk tenusu. Di samping itu, kebanyakan lemak trans boleh didapati dalam makanan goreng.

Makanan yang melalui proses menggoreng mengandungi lemak trans kerana minyak sayuran yang digunakan untuk menggoreng menjalani proses hidrogenasi separa yang menghasilkan lemak trans dalam makanan ini.

Penghidrogenan separa lemak trans dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan mengurangkan kadar kolesterol baik. Oleh itu, terlalu banyak makanan goreng boleh membahayakan kesihatan.

Lemak trans dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Pengambilan lemak trans yang disyorkan tidak lebih daripada 2% tenaga yang diperoleh daripada makanan.

Sekiranya anda ingin mengurangkan risiko penyakit jantung, anda harus mengurangkan pengambilan lemak anda dan menggantikan pengambilan lemak tepu dengan pengambilan lemak tak jenuh. Ini bertujuan untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah.

Mengapa makan terlalu banyak makanan berlemak dapat meningkatkan kolesterol?

Terdapat dua jenis kolesterol dalam badan, iaitu: lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau biasanya disebut sebagai kolesterol jahat dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau biasa disebut sebagai kolesterol baik.

Terlalu banyak kolesterol LDL dalam darah boleh menyebabkan penumpukan lemak di arteri. Ini boleh menyebabkan penyumbatan aliran darah ke jantung dan otak, meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Berbeza dengan kolesterol LDL, kolesterol HDL mempunyai kesan positif pada tubuh. Kolesterol ini akan mengambil lebihan kolesterol dalam badan dan menyebarkannya ke hati untuk dibuang.

Tahap kolesterol darah sangat dipengaruhi oleh lemak yang anda makan. Kolesterol kebanyakannya dihasilkan di hati dari pelbagai jenis lemak yang anda makan.

Sekiranya anda makan terlalu banyak makanan yang mengandungi lemak trans, tahap kolesterol LDL anda akan meningkat. Jenis lemak yang kita makan mempengaruhi jumlah kolesterol HDL dan LDL dalam darah.

Sebenarnya, kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk pelbagai fungsi, termasuk pencernaan lemak, vitamin D, dan hormon seperti testosteron dan estrogen. Kolesterol juga merupakan komponen yang berfungsi melindungi sel saraf anda.

Oleh itu, tubuh masih memerlukan kolesterol dalam jumlah yang mencukupi untuk menjalankan fungsinya. Namun, tubuh dapat menghasilkan kolesterol sendiri mengikut keperluannya.

Recent Posts