Punca Perubahan Mood dan Tanda untuk Diperhatikan •

Mood atau mood sering berubah bergantung pada keadaan dan keadaan yang anda alami ketika itu. Mungkin pagi ini anda rasa bete kerana dia terperangkap dalam lalu lintas, tetapi pada lewat petang, mood Anda lebih baik kerana anda telah dijamu dengan makan tengah hari oleh pujaan hati. Perubahan emosi ( perubahan emosi) Ini adalah perkara biasa dan semula jadi bagi semua orang. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, perubahan mood ia juga boleh menjadi keadaan yang serius.

Untuk mengetahui keadaan ini dengan lebih baik, berikut adalah ulasan lengkap mengenai keadaannya perubahan emosi , termasuk sebab dan tanda normal dan tidak normal.

Apa itu perubahan emosi?

Mood swing adalah perubahan mood mood ) yang muncul pada seseorang. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh perubahan emosi yang merupakan reaksi badan terhadap persekitaran atau keadaan.

Mood Sifat turun naik ini adalah semula jadi hingga tahap tertentu. Namun, perubahan mood juga dapat terjadi sangat ekstrem, serius, dan tanpa alasan atau rangsangan yang jelas, sehingga mengganggu kehidupan seharian anda, termasuk dalam hubungan, kerjaya, hingga kesihatan fizikal.

Dihidupkan m buaian ood Ekstrem boleh berlaku secara tiba-tiba dan melibatkan naik turun emosi, bergantian antara gembira dan sedih. Selain itu, kemungkinan untuk diatasi dengan perasaan marah, cemas, mudah marah, atau tertekan, dalam waktu yang relatif singkat.

Dalam keadaan ini, perubahan emosi apa yang anda alami perlu diperhatikan. Kerana, ubah mood yang tidak wajar dan mengganggu aktiviti harian anda boleh menjadi tanda gangguan mental.

Apa yang menyebabkan perubahan emosi?

Salah satu kemungkinan penyebabnya perubahan emosi adalah ketidakseimbangan kimia di otak yang berkaitan dengan pengaturan mood dan perubahan hormon yang dihasilkan oleh tubuh. Ketidakseimbangan ini juga boleh berlaku bergantung pada banyak faktor yang berbeza. Inilah penjelasannya.

 • Perubahan cuaca

Cuaca boleh mempengaruhi mood seseorang. Seseorang yang kurang terdedah kepada cahaya matahari dapat mengalami penurunan kadar serotonin dalam badan, hormon yang mempengaruhi mood.

Oleh itu, seseorang yang berada di musim sejuk atau musim hujan dapat mengalami perubahan mood yang tidak menentu. Keadaan ini sering disebut sebagai gangguan afektif bermusim (SAD), yang merupakan jenis kemurungan yang dipicu oleh musim.

 • Makanan tertentu

Selain memberi tenaga untuk aktiviti kita, makanan dapat mempengaruhi mood dengan merangsang pengeluaran dopamin. Dopamine adalah bahan kimia di otak yang membuat kita merasa senang, gembira, dan puas, untuk mendorong kita mengulangi tingkah laku yang menyenangkan.

 • Perubahan hormon

Perubahan hormon pada seseorang juga boleh menjadi penyebab perubahan emosi . Ini biasanya berlaku pada remaja yang memasuki akil baligh atau pada wanita yang mengalami sindrom pra-haid (PMS), kehamilan, atau menopaus.

 • Kesan sampingan ubat

Mood swing Ia juga dapat terjadi sebagai kesan sampingan pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid (prednisone). Bukan hanya itu, pengambilan alkohol yang berlebihan juga boleh menjadi faktor timbulnya perubahan mood yang tidak menentu.

Keadaan kesihatan yang boleh menjadi penyebabnya perubahan emosi

Selain yang disebutkan di atas, beberapa keadaan kesihatan, termasuk kesihatan fizikal dan mental, juga boleh mencetuskan perubahan emosi hingga melampau. Beberapa keadaan kesihatan ini, iaitu:

 • Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian (ADHD)

Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) adalah salah satu gangguan mental yang paling kerap berlaku pada kanak-kanak. Orang dengan ADHD pada umumnya merasa lebih cemas, kecewa, atau kecewa daripada kanak-kanak lain. Mereka juga sering mengalami kesukaran menguruskan emosi mereka, jadi perubahan mood yang tidak biasa adalah perkara biasa.

 • Gangguan bipolar

Gangguan bipolar adalah penyakit mental yang menyebabkan perubahan emosi melampau pada pesakit. Penyakit ini dicirikan oleh perubahan mood dari kemurungan (sedih) ke mania (terlalu gembira) atau sebaliknya, yang boleh mengganggu aktiviti harian.

 • Sindrom Keperibadian Sempadan/ BPS

Orang dengan gangguan keperibadian sempadan (BPS) sering mengalami kesukaran menguruskan emosi dan tingkah laku dan mempunyai corak hubungan yang tidak stabil. Oleh itu, perubahan emosi Ekstrem sering berlaku pada orang dengan BPS, yang sering disertai dengan perasaan mudah marah, kegelisahan, atau kebahagiaan berlebihan.

 • Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius di mana penghidapnya tidak dapat menafsirkan kenyataan secara normal. Orang dengan keadaan ini sering menghadapi masalah dengan pemikiran, tingkah laku, dan emosi, jadi perubahan mood adalah perkara biasa.

 • Kemurungan

Depresi adalah gangguan mood yang menyebabkan penderita merasa sedih atau kehilangan minat dalam aktiviti yang mereka nikmati. Perubahan mood atau perubahan emosi pada orang yang mengalami kemurungan boleh menyebabkan pelbagai masalah yang sangat merosakkan, seperti mengasingkan diri atau penurunan kemampuan untuk bekerja.

 • Tekanan

Seseorang yang mengalami tekanan lebih berisiko mengalami perubahan mood. Walaupun seseorang mengalami tekanan yang tinggi, kejadian negatif yang sedikit pun boleh menyebabkan perubahan mood secara tiba-tiba.

 • Penyakit tertentu

Sebagai tambahan kepada pelbagai keadaan mental di atas, perubahan emosi Ia juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang secara langsung mempengaruhi sistem saraf pusat, seperti demensia, tumor otak, meningitis, atau strok. Bukan hanya itu, penyakit tiroid dan keadaan yang mempengaruhi pemakanan dan oksigen di otak, seperti penyakit paru-paru dan penyakit jantung (kardiovaskular), juga boleh menjadi penyebabnya.

Di bawah keadaan ini, pengeluaran neurotransmitter di otak, seperti serotonin, GABA, dopamin, dan norepenephrine, dapat terjejas. Mengenai ini, ia dapat menyebabkan perubahan mood, dari kemurungan, kegelisahan, kebahagiaan, tekanan, ketakutan.

Tanda-tanda perubahan emosi apa yang mesti diperhatikan

Mood swing boleh menjadi masalah kesihatan, jika perubahan mood sering berlaku dan mengganggu fungsi dan prestasi anda. Biasanya disertai dengan pelbagai tanda yang berkaitan dengan gangguan kesihatan mental. Beberapa tanda ini adalah:

 • Rasa cemas atau sedih selalu.
 • Mudah marah dan jengkel.
 • Kesukaran memberi tumpuan dan tumpuan dan tidak dapat membuat keputusan yang baik.
 • Kehilangan minat dalam aktiviti yang menggembirakan.
 • Perubahan selera makan dan berat badan, boleh turun atau naik.
 • Keletihan, merasa lesu, dan kekurangan tenaga, atau terlalu bertenaga dan melakukan banyak aktiviti.
 • Perubahan tabiat tidur atau gangguan tidur.
 • Kelakuan tidak bertanggungjawab atau tidak wajar.
 • Bercakap dengan cepat.
 • Kesukaran memahami dan menyampaikan maklumat.
 • Kadang-kadang mengalami gejala fizikal, seperti sakit kepala atau masalah pencernaan.

Selain tanda-tanda di atas, anda juga perlu memerhatikan perubahan mood yang disertai dengan tingkah laku yang merosakkan, seperti menyakiti diri sendiri atau menunjukkan kecenderungan bunuh diri. Dalam keadaan ini, seseorang perlu segera berjumpa doktor atau pakar kesihatan mental, seperti psikologi atau psikiatri, untuk dapat mencegah perkara yang tidak diingini.

Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk memperhatikan apa yang berlaku kepada anda atau saudara anda ketika mengalami perubahan emosi. Tanda-tanda tidak normal di atas dapat memudahkan doktor mencari diagnosis dan rawatan yang tepat.

Cara penyelesaian perubahan emosi?

Perubahan mood yang disebabkan oleh keadaan perubatan dapat diatasi dengan merawat keadaan perubatan. Dadah, terapi, dan gaya hidup positif adalah salah satu cara untuk menangani perubahan emosi . Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi perubahan emosi:

 • Ikuti jadual harian dengan kerap.
 • Bersenam secara berkala, kerana dapat meningkatkan pengeluaran endorfin yang dapat mengawal tekanan dan meningkatkan mood.
 • Pastikan anda mendapat tidur yang cukup setiap hari.
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang, dan elakkan makanan bergula, alkohol, dan kafein.
 • Cari cara untuk mengawal tekanan, seperti yoga, meditasi, atau hanya membaca buku dan mendengar muzik.
 • Bercakap dengan orang yang dipercayai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found