Hujan Asid: Sebab, Kesan, dan Cara Mencegahnya •

Hujan asid adalah fenomena semula jadi yang tidak hanya mempengaruhi persekitaran, tetapi juga kesihatan anda secara keseluruhan. Jadi, mengapa fenomena semula jadi ini boleh berlaku? Ayuh, dapatkan maklumat lengkap berikut.

Apa itu hujan asid?

Hujan asid adalah fenomena semula jadi yang disebabkan oleh pencemaran udara yang berlebihan. Fenomena ini menyebabkan asid jatuh dari atmosfera ke bumi.

Penting untuk diketahui bahawa hujan asid tidak selalu hujan yang hanya berbentuk titisan air sahaja. Fenomena semula jadi ini juga boleh berlaku dalam bentuk kabus, hujan es, salji, bahkan gas dan debu yang mengandungi asid.

Hujan asid, yang jatuh dalam bentuk kabut, hujan es, atau salji disebut pemendapan basah. Sementara hujan asid dalam bentuk debu, gas, dan zarah pepejal lain disebut pemendapan kering.

Secara amnya, hujan asid digunakan untuk menggambarkan semua bahan berasid yang jatuh ke bumi, sama ada basah atau kering.

Seberapa berasid hujan asid?

Tahap keasidan suatu zat dapat diukur dengan menggunakan skala yang disebut skala pH. Skala pH berkisar antara 0 hingga 14. Skala yang paling berasid adalah 0 sementara yang paling asas adalah 14. Sesuatu dengan nilai pH 7 disebut neutral, yang bermaksud ia tidak berasid atau asas.

Hujan asid mempunyai nilai pH di bawah angka 5. Sebenarnya, idealnya pH air hujan normal berkisar antara 5-6. Semakin berasid suatu bahan, semakin merosakkan kesannya.

Walaupun air hujan biasa agak berasid, keadaan ini tidak berbahaya seperti hujan asid. Air hujan biasa mempunyai sifat berasid kerana adanya karbon dioksida (CO2) di udara. Karbon dioksida ini bertindak balas dengan air untuk membentuk asid karbonik yang lemah.

Kandungan asid karbonik yang lemah dalam air hujan masih dianggap normal kerana asid jenis ini dapat membantu melarutkan mineral tanah yang diperlukan oleh makhluk hidup.

Apa yang menyebabkan hujan asid?

Fenomena semula jadi ini disebabkan oleh pencemaran udara yang boleh dicetuskan oleh aktiviti manusia dan semula jadi. Sulfur dioksida (SO2) dan nitrogen dioksida (NOx) adalah sebatian kimia utama yang menyebabkan hujan asid terbentuk.

Kedua-dua sebatian tersebut kemudian bertindak balas dengan air, oksigen, dan bahan kimia lain untuk membentuk larutan sulfurik dan asid nitrik, yang merupakan pencemar yang sangat berasid. Nah, bahan pencemar ini dikenali sebagai hujan asid.

Kegiatan gunung berapi dari gunung berapi, asap dari kilang dan kenderaan bermotor, loji janakuasa arang batu, peleburan logam, minyak bakar, semuanya melepaskan SO2 dan NO2 ke udara, yang seterusnya memicu fenomena semula jadi ini.

Berita buruk adalah bahawa sebahagian besar pencetus hujan asid disebabkan oleh pelbagai aktiviti manusia. Selama beberapa dekad yang lalu, manusia telah melepaskan sejumlah besar sisa kimia ke udara. Tanpa menyedarinya, bahan kimia ini telah mengubah campuran gas di atmosfera dan mencetuskan hujan asid.

Apakah kesan hujan asid?

Hujan asid boleh menyebabkan pelbagai masalah. Bukan hanya pada kesihatan, fenomena semula jadi ini juga mempengaruhi persekitaran. Ya, sebatian kimia berbahaya boleh dibawa oleh angin dan berpindah dari satu negara ke negara lain, bahkan dari satu benua ke negara lain.

Kesan kepada kesihatan

Zarah kecil yang dihasilkan oleh hujan asid, seperti sulfur dioksida dan nitrogen dioksida, jika disedut boleh menyebabkan masalah pernafasan seperti asma atau bronkitis. Pada orang yang sudah mempunyai sejarah penyakit, fenomena semula jadi ini dapat mencetuskan kambuh atau bahkan memburukkan lagi gejala yang ada.

Selanjutnya, fenomena semula jadi ini juga boleh menyebabkan kerosakan paru-paru kekal jika anda terdedah kepada jumlah zarah asid yang berlebihan dan dalam jangka masa yang panjang.

Kesan terhadap alam sekitar

1. Hutan

Air hujan yang meresap ke dalam tanah dapat melarutkan nutrien penting yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan pokok. Fenomena ini juga menyebabkan pelepasan bahan berbahaya seperti aluminium ke dalam tanah, serta menghilangkan lapisan lilin pelindung dari daun.

Akibatnya, daun tidak dapat berfotosintesis dengan betul. Pelbagai perkara ini bukan sahaja menyebabkan kerosakan pokok, tetapi juga membunuh ekosistem di hutan.

2. Perairan

Fenomena ini juga boleh mempengaruhi habitat akuatik. Di habitat akuatik inilah kesan hujan asid yang paling jelas dirasakan.

Tasik dan sungai yang tercemar dengan hujan asid boleh menyebabkan pelbagai spesies biota akuatik mati kerana tidak dapat bertahan dalam persekitaran berasid.

Sekiranya spesies di dalam air mati, maka ini tentu akan mempengaruhi rantai makanan makhluk hidup lain, termasuk spesies bukan akuatik seperti burung.

3. Kerosakan bangunan

Hujan asid juga boleh menyebabkan kerosakan pada banyak objek, termasuk bangunan, patung, monumen, dan kenderaan. Bahan kimia yang dihasilkan dari fenomena ini boleh menyebabkan kakisan, alias berkarat pada objek logam. Logam yang mengalami kakisan akan menjadi lebih rapuh dan berliang.

Sekiranya kakisan adalah kemudahan awam seperti jambatan besi, maka ini pasti berbahaya. Semasa di bangunan yang terbuat dari batu, kakisan dapat membuat batu kelihatan usang dan lapuk.

Bolehkah hujan asid dapat dicegah?

Berita baiknya ialah, fenomena semula jadi ini dapat dicegah dengan menggunakan tenaga elektrik dengan bijak. Pilih perkakas rumah yang cekap tenaga. Selain itu, matikan peralatan rumah tangga yang menggunakan elektrik semasa tidak digunakan. Lebih sedikit elektrik yang anda gunakan di rumah, semakin sedikit penjanaan kuasa yang akan dikeluarkan.

Mulai sekarang cuba beralih ke pengangkutan awam jika anda ingin melakukan perjalanan. Anda boleh menggunakan angkot, bas, KRL, atau teksi motosikal dalam talian. Daripada membelanjakan wang untuk gas dan tenaga untuk memandu kenderaan anda sendiri, lebih baik anda mengambil langkah bijak yang bukan sahaja bermanfaat untuk diri sendiri tetapi juga bagi banyak orang.

Lebih baik lagi jika anda memilih untuk berbasikal atau berjalan kaki jika jaraknya tidak terlalu jauh.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found