Susu yang sesuai untuk penghidap ulser dan asid perut

Terdapat pendapat bahawa gejala pedih ulu hati dan asid perut dapat bertambah baik setelah minum susu. Namun, ada pihak yang berpendapat sebaliknya. Anda boleh minum susu selagi susu itu sesuai untuk orang yang menghidap ulser dan asid perut.

Gambaran keseluruhan ulser dan asid perut

Salah satu pencetus utama refluks asid ialah minum. Jenis minuman yang tidak betul sebenarnya boleh memburukkan lagi keluhan bisul dan asid perut, dan susu tidak terkecuali, yang sebenarnya sihat.

Ulser adalah kumpulan gejala ketidakselesaan di perut akibat gangguan pencernaan. Banyak penghidap ulser menggambarkan ulser sebagai sakit perut, kembung perut, mual dan muntah, dan pedih ulu hati.

Dikenali dalam dunia perubatan sebagai dispepsia, bisul adalah gangguan pencernaan yang biasa berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih dialami oleh orang yang mempunyai masalah dengan asid perut.

Sel perut anda secara semula jadi menghasilkan asid. Asid perut sebenarnya berguna untuk membunuh kuman dan membantu proses pencernaan. Namun, pengeluaran asid perut yang berlebihan boleh menyebabkan masalah pencernaan.

Asid perut yang berlebihan dapat mengalir kembali ke esofagus. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, ini disebut penyakit GERD. Pesakit dengan GERD umumnya mengalami gejala bisul, terutamanya sakit perut dan muntah pedih ulu hati.

Kesan baik dan buruk dari minum susu bagi orang yang mempunyai asid perut

Minum susu ternyata memberi kesan pada keadaan pencernaan orang yang menghidap ulser dan penyakit asid perut. Kesan ini berasal dari tiga nutrien yang banyak terdapat dalam susu, iaitu kalsium, protein, dan lemak.

1. Kalsium membantu meneutralkan asid perut

Kalsium karbonat adalah salah satu bahan dalam antasid, ubat untuk penyakit asid perut. Kalsium meneutralkan asid perut sehingga dapat mencegah asid perut naik (refluks) ke dalam esofagus.

Berkat kandungan kalsiumnya yang tinggi, susu sering dianggap sebagai ubat gastrik semula jadi. Inilah yang cuba dibuktikan oleh sekumpulan penyelidik di Korea Selatan pada tahun 2019 dalam kajian mereka mengenai gejala minum susu dan ulser.

Menurut kajian yang melibatkan lebih daripada 11,000 responden, pengambilan kalsium yang tinggi dikaitkan dengan penurunan risiko refluks asid gastrik pada lelaki. Pengambilan kalsium juga membantu mengurangkan risiko kerengsaan esofagus kerana asid perut.

Di samping itu, kalsium adalah mineral penting untuk otot, termasuk otot sfingter esofagus. Orang dengan GERD biasanya mempunyai sfinkter esofagus yang lebih lemah. Sebenarnya, sfinkter berfungsi untuk mencegah asid perut naik ke esofagus.

2. Protein membantu mengurangkan simptom

Protein dalam susu yang anda minum juga berguna untuk melegakan pedih ulu hati dan asid perut. Satu kajian pada tahun 2017 mendapati bahawa orang dengan GERD yang memakan banyak protein menunjukkan gejala yang lebih sedikit.

Ini mungkin kerana protein merangsang pengeluaran hormon gastrin. Gastrin meningkatkan pergerakan otot sfinkter dan mempercepat pengosongan gastrik. Ini dapat mengelakkan makanan dan asid perut masuk ke dalam esofagus.

Walau bagaimanapun, gastrin juga dapat meningkatkan pengeluaran asid perut sehingga muncul gejala ulser. Dengan kata lain, pakar belum dapat menyimpulkan sepenuhnya sama ada protein melegakan gejala ulser atau menjadikannya lebih teruk.

3. Lemak boleh memburukkan lagi gejala ulser

Susu adalah minuman tinggi lemak. Satu gelas susu (250 mL) susu keseluruhan malah dapat menyumbangkan 8 gram lemak ke badan anda. Lemak sebenarnya baik untuk tubuh, tetapi penghidap ulser harus lebih berhati-hati dalam mengkonsumsi nutrien ini.

Makanan berlemak termasuk penyebab ulser dan asid perut. Ini kerana lemak melonggarkan otot sfingter esofagus. Sebenarnya, sfingter esofagus sepatutnya menguncup ketika anda tidak makan untuk mengelakkan kandungan perut meningkat.

Selain itu, lemak juga memakan masa lebih lama untuk dicerna. Ini bermaksud masa pengosongan gastrik akan lebih perlahan daripada yang sepatutnya. Akibatnya, kandungan perut, termasuk susu yang anda minum, cenderung naik dan menyebabkan gejala ulser.

Susu yang sesuai untuk orang yang mempunyai asid perut

Susu boleh memburukkan lagi gejala pedih ulu hati dan refluks asid, tetapi itu tidak bermakna anda harus berhenti minum susu sepenuhnya. Anda masih boleh minum susu dengan selesa selagi anda memilih jenis susu yang sesuai.

Berikut adalah beberapa jenis susu yang boleh anda minum.

1. Susu rendah lemak

Terdapat pelbagai jenis susu di pasaran, iaitu: susu keseluruhan dengan susu penuh lemak, susu rendah lemak (2% lemak), dan susu skim atau tanpa lemak. Susu yang sesuai untuk orang yang mempunyai asid perut adalah susu yang mengandungi 0-2.5% lemak.

Susu percuma atau rendah lemak boleh penyangga sementara untuk perut. Penyelesaian yang penyangga tidak mudah terpengaruh dengan perubahan pH (tahap keasidan) persekitaran. Jadi, suasana perut anda tidak akan meningkatkan keasidan.

2. Susu badam

Susu almond dianggap sebagai susu yang sesuai untuk orang yang mempunyai asid perut kerana sifatnya yang bersifat alkali. Badam mempunyai pH 8.4. Nilai ini dikelaskan sebagai alkali dan lebih tinggi daripada pH susu lembu iaitu 6.8.

Nilai pH dipercayai dapat meneutralkan asid perut. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk memastikan bahawa kandungan susu badam benar-benar selamat bagi orang yang mengalami bisul dan asid perut.

3. Susu soya

Susu kedelai boleh menjadi pilihan yang selamat bagi orang yang mempunyai asid perut kerana rendah lemak. Satu gelas susu kedelai (200 mL) mengandungi hanya 5 gram lemak, lebih rendah daripada susu lembu dengan jenisnya susu keseluruhan.

Susu adalah minuman dengan pelbagai faedah. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami bisul atau asid perut perlu berhati-hati dalam memilih jenis susu yang sesuai untuk keadaan pencernaan mereka.

Alternatif susu rendah susu atau susu mungkin merupakan pilihan yang lebih selamat untuk perut anda. Namun, jika perut anda masih terasa tidak selesa setelah minum susu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian.

Recent Posts