5 Khasiat Penting Buah Noni untuk Tubuh |

Tidak ramai yang mengetahui bahawa kandungan buah noni (buah noni) adalah sebahagian daripada spesies keluarga kopi. Rasa buah ini tidak sedap dan baunya sedikit tajam. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faedah buah noni untuk kesihatan, anda tahu!

Kandungan pemakanan buah mengkudu

Buah Manfaat yang dapat diperoleh dari pengambilan buah noni tentunya tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kandungan khasiat di dalamnya. Dalam satu buah, buah noni mengandungi 90% air. Manakala 10% bahagian kering terdiri daripada serat, protein, dan gula.

Kandungan protein dan asid amino merangkumi sekitar 11.3% keseluruhan kering. Selain itu, buah noni mengandungi mineral seperti kalsium, sulfur, kalium, magnesium, fosfor, dan selenium yang berjumlah 10-12 persen.

Vitamin yang paling banyak terdapat dalam buah noni adalah vitamin A, vitamin B3, dan vitamin C.

Pelbagai khasiat buah mengkudu untuk kesihatan

Berikut adalah senarai pelbagai faedah buah mengkudu yang boleh anda perolehi dari penggunaannya.

1. Membantu mengatasi artritis

Buah mengkudu telah digunakan sebagai ubat tradisional selama lebih dari dua ribu tahun untuk merawat pelbagai penyakit, salah satunya adalah artritis.

Pesakit dengan artritis sering mengalami sakit sendi apabila keadaannya berulang. Jus mengkudu dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit.

Dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2011, memberi jus noni setiap hari kepada pesakit osteoartritis berjaya mengurangkan kekerapan dan keparahan kesakitan.

Hasil ini dicapai setelah minum jus noni secara berkala selama 90 hari. Sebilangan peserta kajian juga mengaku mengalami peningkatan kualiti hidup.

2. Meningkatkan imuniti

Satu lagi manfaat buah noni untuk kesihatan adalah meningkatkan sistem imun. Kerana, buah ini cukup tinggi kandungan vitamin Cnya.

Vitamin C sendiri dikenali sebagai salah satu pengambilan terbaik untuk menyokong sistem imun anda. Malangnya, tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin ini sendiri, jadi pengambilannya mesti diperoleh dari sumber lain.

Vitamin ini berfungsi dengan melindungi sel anda dari kerosakan akibat radikal bebas dan toksin persekitaran. Oleh itu, risiko penyakit kronik anda lebih rendah.

Kandungan scopoletin yang terdapat dalam buah noni juga mempunyai sifat anti-bakteria, anti-radang, antijamur dan anti-histamin yang meningkatkan mekanisme pertahanan tubuh.

Sifat anti-bakteria buah noni menunjukkan sifat yang cukup kuat terhadap E. coli, Staphylococcus aureus, dan bakteria Proteus vulgaris.

Berapa Banyak Keperluan Vitamin C Sehari Yang Perlu Anda Memenuhi?

3. Membantu menurunkan kolesterol

Anda pasti sudah tahu bahawa merokok bukanlah satu kebiasaan yang baik. Tidak hanya buruk bagi kesihatan organ pernafasan anda, merokok juga dapat menyebabkan kadar kolesterol tubuh meningkat.

Penggunaan jus noni mungkin menjadi satu penyelesaian. Pasukan penyelidik dari University of Illinois College of Medicine mendedahkan bahawa minum jus noni selama satu bulan dapat mengurangkan kadar kolesterol total dan kolesterol LDL pada perokok berat.

Malangnya, hasil kajian ini tidak dapat digeneralisasikan kepada semua orang. Oleh itu, khasiat buah noni ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Menurunkan gula dalam darah

Kajian haiwan menunjukkan hasil yang menjanjikan untuk faedah buah mengkudu untuk mengawal kadar gula dalam darah. Penyelidik di Universiti Hindia Barat melakukan satu kajian sedemikian.

Akibatnya, buah noni mempunyai sifat penurun gula dalam darah. Kajian ini melibatkan pemberian suplemen noni noni atau ubat diabetes resep kepada tikus diabetes selama 20 hari untuk mengkaji kesan gula darah.

Kajian mendapati bahawa buah noni juga berkesan sebagai ubat diabetes dalam menurunkan gula darah. Hasilnya diterbitkan dalam jurnal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine pada Oktober 2010.

5. Membantu meningkatkan daya tahan semasa bersenam

Kelebihan buah noni ini adalah berita baik bagi anda yang gemar bersukan. Ini berkemungkinan disebabkan oleh kandungan antioksidan pada buah noni yang dapat mengurangkan kerosakan tisu otot yang biasanya terjadi semasa bersenam.

Sebenarnya, satu kajian telah membuktikan, memberi jus noni dua kali sehari selama tiga minggu pada pelari berjaya meningkatkan prestasi larian sebanyak 21 peratus.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Ketahui ini sebelum memakan buah noni

Pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari buah noni mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan anda. Namun, tidak semua orang boleh memakan buah ini terlalu banyak, terutama orang yang menghidap penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang.

Sebabnya, buah noni tinggi kandungan kalium. Pada orang dengan penyakit ginjal, kalium tidak dapat diekskresikan dengan betul sehingga akhirnya akan menumpuk di dalam darah.

Kalium yang berlebihan akan menyebabkan hiperkalemia. Keadaan ini berbahaya kerana boleh menyebabkan serangan jantung dan juga kematian.

Selain itu, anda yang menjalani rawatan tekanan darah tinggi atau mengambil ubat untuk melambatkan pembekuan darah tidak disarankan untuk memakan buah noni. Penggunaannya dikhuatiri akan menyebabkan interaksi berbahaya.

Walaupun anda tidak berada dalam keadaan yang disebutkan, anda juga perlu ingat bahawa buah mengkudu mengandungi banyak gula. Oleh itu, makan buah ini tanpa tambahan pemanis dan dalam jumlah yang mencukupi.

Recent Posts