5 Jenis Pendakap (Pendakap) yang Boleh Anda Pilih •

Bagi sesetengah orang, keadaan gigi yang tidak kemas dan tidak terawat boleh menjengkelkan dan menurunkan keyakinan diri. Salah satu penyelesaian untuk menjadikan gigi kembali kemas dan sekata adalah memasang sanggur atau pendakap. Jenis pendakap yang berbeza mesti dipilih dengan betul agar tidak tersilap. Mari dapatkan petua memilih pendakap yang sesuai untuk keadaan anda.

Pelbagai jenis pendakap dan petua untuk memilih mengikut keperluan anda

Menurut American Dental Association, meluruskan dan meluruskan gigi boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Jenis rawatan pergigian untuk membetulkan gigi yang anda mahukan sebenarnya bergantung pada keadaan gigi anda dan tentu saja kewangan anda.

Agar tidak memilih yang salah, terdapat beberapa jenis pendakap yang perlu anda ketahui kelebihan dan kekurangannya. Petua yang akan ditunjukkan di bawah ini dapat membantu memilih pendakap yang sesuai untuk gigi anda.

Berikut adalah beberapa jenis pendakap gigi dan gambar yang berguna untuk pertimbangan anda sebelum meluruskan dan meluruskan gigi.

1. Pendakap konvensional

Pendakap logam mungkin yang paling sering anda temui untuk meluruskan dan memperbaiki keadaan gigi anda.

Pendakap konvensional ini biasanya terasa berat pada mulanya kerana memberi tekanan agar gigi dapat bergerak ke tempat yang lebih ideal. Sensasi berat badan juga dipengaruhi oleh bahan pendakap dalam bentuk: kurungan kabel logam, getah elastik, dan keluli.

Manfaat pendakap gigi yang telah lama dikenal pasti cukup berkesan dalam menangani masalah gigi dan rahang. Lain daripada itu, kurungan Gigi dengan pendakap konvensional juga terdapat dalam pelbagai warna yang boleh anda pilih mengikut citarasa anda.

Namun, tidak jarang pengguna pendakap ini mengadu kesakitan ketika memakainya dan malah sukar untuk mengunyah. Makanan juga lebih berisiko melekat pada wayar dan kurungan gigi.

Masa rawatan : 1-3 tahun, bergantung pada keadaan gigi anda.

Kos :

  • IDR 7.5-20 juta untuk pemasangan
  • Rawatan selama 2 tahun, dengan bayaran konsultasi doktor gigi sebulan 200 - 500 ribu
  • Jumlah: IDR 12-32 juta

Setelah rawatan pendakap selesai, anda perlu menggunakan rawatan lain yang disebut penahan. Penahan bertanggungjawab memegang kedudukan baru gigi anda yang sudah ideal setelah pendakap dilepaskan.

Penahan akan memastikan gigi anda tidak bergerak ke posisi yang tidak diingini sehingga hasil rawatan pendakap bertahun-tahun dapat menghasilkan hasil yang maksimum.

2. Pendakap lutsinar (invisalign)

Selain pendakap, salah satu jenis pendakap yang boleh dipilih adalah pendakap lut sinar yang kini cukup popular sebagai alternatif kepada pendakap konvensional.

Pendakap lutsinar atau juga dikenali sebagai invisalign adalah salah satu kejayaan baru dalam dunia pergigian dan cukup berkesan dalam menyelaraskan gigi anda.

Kelebihan menggunakan pendakap lutsinar adalah mereka tidak merosakkan penampilan anda atau menjadikan gigi anda kelihatan terlalu berkilau.

Ini kerana orang tidak akan menyedari bahawa anda memakai pendakap berkat warna telus mereka. Di samping itu, anda juga boleh membuangnya dengan mudah semasa makan atau menggosok gigi.

Walau bagaimanapun, untuk memilih sikat telus terdapat petua yang boleh anda ikuti. Berhati-hatilah memilih sanggul telus, terutama sekali kerana terdapat banyak iklan yang berkisar dan menawarkan harga yang rendah.

Walaupun pada pandangan pertama sama, kualiti bahan yang digunakan berbeza. Pilih pendakap lutsinar dari pengeluar dipercayai yang diperakui di peringkat antarabangsa. Rujuk doktor gigi dan pakar yang betul dalam menangani prosedur pendakap lutsinar.

Juga pastikan anda mendapat simulasi senyuman anda kemudian sebelum anda memutuskan untuk memilih produk sari telus.

Masa rawatan : 3-9 bulan (ada yang berumur hingga 30 bulan, bergantung pada keadaan gigi)

Kos : IDR 10-75 juta

Untuk rekod, sebilangan pengeluar kacau telus dengan harga murah menjual produk mereka mulai dari Rp 7.5 juta kerana terdapat perbezaan kualiti yang digunakan. Pastikan anda memilih kualiti terbaik.

Walaupun harganya agak besar pada awalnya, memilih sikat telus yang berkualiti adalah pelaburan jangka panjang. Pendakap lutsinar yang berkualiti juga dapat mengekalkan gigi dan mulut yang sihat dan memperbaiki penampilan pada masa akan datang.

3. Pendakap seramik

Pilihan lain selain pendakap logam adalah pendakap seramik. Berbanding dengan pendakap logam atau keluli, pendakap ini kurang kelihatan.

Ini kerana biasanya, kurungan Gigi pada pendakap jenis ini diperbuat daripada bahan yang jelas atau warna yang serupa dengan gigi. Walaupun begitu, wayar untuk menyelaraskan gigi tetap kelihatan.

Walau bagaimanapun, pendakap seramik lebih cenderung berubah warna semasa anda makan makanan atau minuman yang mengotorkan gigi, seperti kopi dan teh. Ini kerana anda tidak boleh melepaskannya semasa makan atau minum.

Bukan hanya itu, sanggur ini lebih rapuh dan mudah pecah sehingga memerlukan lebih banyak masa untuk bekerja merawat gigi.

Masa rawatan: 1-3 tahun

Kos: IDR 20-50 juta

4. Pendakap bahasa

Bukan hanya pendakap seramik, anda juga boleh memilih pendakap lingual untuk menyembunyikan fakta bahawa anda memakai pendakap gigi.

Pendakap bahasa adalah pendakap yang diletakkan di belakang gigi, jadi anda bahkan tidak dapat melihatnya ketika anda melihat di cermin.

Fungsinya sebenarnya sama dengan pendakap biasa, tetapi harganya jauh lebih mahal daripada pendakap logam dan seramik. Ini kerana pemasangannya jauh lebih rumit.

Selain itu, bagi anda yang mempunyai gigi kecil, lebih baik menghindari pendakap jenis ini kerana boleh menyekat lidah anda.

Masa rawatan: 1-3 tahun

Kos: IDR 22-30 juta

Setelah rawatan pendakap lingual anda selesai, doktor gigi mungkin akan memberitahu anda untuk memakai penahan.

Sama dengan fungsi penahan selepas memakai pendakap logam, penahan berfungsi untuk mengekalkan kedudukan gigi anda yang ideal sepanjang hari.

5. Pendakap diri (damon)

Pada dasarnya pendakap Damon atau penyangga diri mempunyai penampilan yang serupa dengan pendakap konvensional.

Walau bagaimanapun, perbezaan antara keduanya adalah bahawa pendakap jenis ini tidak menggunakan getah elastik, tetapi klip khas untuk menahan wayar keluli di tempatnya. kurungan gigi.

Ini dapat mengurangkan geseran dan memudahkan anda menggosok gigi semasa prosedur rawatan ortodontik ini. Kesakitan yang ditimbulkan juga didakwa lebih ringan daripada jenis konvensional.

Kelebihan lain dari pendakap ligat diri adalah kurungan Ia juga tersedia dalam pilihan seramik atau lutsinar sehingga tidak terlalu mengganggu penampilan anda.

Masa rawatan: 1-3 tahun

Kos: IDR 10-30 juta

Setelah mengetahui petua untuk memilih pendakap atau sanggaru berdasarkan jenisnya, rujuk masalah gigi anda dengan doktor gigi atau pakar ortodontik anda untuk mendapatkan rawatan yang terbaik.

Sekiranya anda ingin meluruskan gigi tanpa kelihatan terlalu mencolok, maka pendakap lutsinar mungkin merupakan penyelesaian terbaik. Walau bagaimanapun, pastikan anda memilih pengeluar sanggur yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan diuji secara klinikal.

Recent Posts