Berapakah Panjang Zakar Normal di Seluruh Dunia? •

Sebilangan besar orang mengatakan bahawa ukuran zakar melambangkan kejantanan lelaki. Ini mungkin disebabkan oleh ramai lelaki yang sibuk memamerkan Mr. P tergolong dalam seluruh dunia, sementara yang lain mungkin memilih untuk berdiam diri kerana mereka tidak percaya diri.

Namun, seberapa besar atau panjang "zakar besar"? Lalu, bagaimana dengan prestasi lelaki Indonesia jika dibandingkan dengan negara jiran? Data terbaru yang diterbitkan oleh WorldData.info melaporkan perbandingan ukuran zakar tegak lelaki di seluruh dunia.

Kenali rata-rata ukuran zakar di seluruh dunia

Dipetik dari halaman WorldData.info Ukuran zakar secara amnya dilakukan dengan mengukur pangkal zakar hingga ke hujung kepala zakar. Sekiranya terdapat lapisan lemak pada akar zakar, ia mungkin ditindas semasa proses pengumpulan data.

Selain mengira panjang zakar, beberapa kajian juga mengira keliling zakar dengan mengukur bahagian paling tebal dari struktur zakar. Namun, dalam data yang disajikan, hanya panjang zakar yang dikira dalam keadaan ereksi normal, bukan dalam keadaan "liar" atau lemas.

Ukuran zakar terpanjang rata-rata berasal dari benua Afrika

Orang kulit hitam etnik dari benua Afrika rata-rata menempati sepuluh ukuran zakar terbesar di dunia. Lelaki berkulit putih (Kaukasia) bersama lelaki Latino atau Hispanik juga termasuk dalam kedudukan teratas.

Menurut data yang diterbitkan WorldData.info, Lelaki Ecuador mempunyai catatan untuk purata zakar terpanjang di dunia, iaitu sekitar 17.61 cm ketika tegak. Tempat kedua diikuti oleh lelaki Kamerun dengan jarak 16.67 cm dan lelaki Bolivia dengan jarak 16.51 cm.

Urutan ukuran zakar terpanjang di dunia adalah berturut-turut, iaitu Sudan (16,47 cm), Haiti (16,01 cm), Senegal (15,89 cm), Gambia (15,88 cm), Belanda (15,87 cm).), Cuba (15.87 cm), dan Zambia (15.78 cm).

Ukuran zakar terpendek berasal dari Benua Asia

Lelaki dari benua Asia terbukti mempunyai ukuran zakar terpendek ketika berdiri di dunia, terutama dari Asia Tenggara, Asia Selatan, dan Asia Timur.

Menurut data ini, lelaki dari Kemboja berada di peringkat terendah, dengan panjang ereksi rata-rata 10.04 cm. Urutan seterusnya diikuti oleh negara jiran, Myanmar dengan 10,70 cm dan Taiwan dengan 10,78 cm.

Urutan ukuran zakar terpendek di dunia adalah berturut-turut, iaitu Filipina (10.85 cm), Sri Lanka (10.89 cm), Hong Kong (11.19 cm), Bangladesh (11.20 cm), Thailand (11. 45 cm ), Vietnam (11,47 cm), dan Malaysia (11,49 cm).

Lalu, berapakah ukuran purata zakar lelaki di Indonesia?

Masih berdasarkan data WorldData.info, ukuran penis lelaki Indonesia berada di posisi teratas, dengan rata-rata 11,67 cm jika dibandingkan dengan negara jiran, seperti Singapura (11,53 cm) dan Malaysia (11,49 cm).

Ukuran penis Indonesia juga lebih rendah daripada lelaki dari Asia Selatan dan Asia Tengah, seperti Iran (11,95 cm), Pakistan (12,20 cm), dan Yaman (12,72 cm).

Data lain yang diterbitkan Peta Sasaran seperti yang dilaporkan oleh Surat Harian Dalam Talian menunjukkan bahawa panjang zakar lelaki Indonesia juga lebih unggul daripada negara-negara di Asia Tenggara dengan rata-rata 10.50-12.90 cm.

Rekod zakar terpanjang dan terpendek di dunia

Jonah Adam Julio Cardeli Falcon atau Jonah Falcon adalah pelakon dan penyampai Amerika yang menjadi tumpuan pada akhir 90-an berkat zakarnya yang besar. Lelaki ini telah dinobatkan sebagai pemilik zakar terbesar di dunia dengan panjang hingga 34 cm ketika tegak.

Rekod ini tidak dapat dipertikaikan hingga tahun 2015, Roberto Esquivel Cabrera, seorang lelaki dari Mexico mendakwa dia mempunyai zakar terpanjang di dunia, yang panjangnya 48.2 cm dan tebal 25 cm.

Walaupun, kenyataan ini dinafikan oleh Dr. Gonzalez, yang melalui imbasan CT dikesan bahawa zakar hanya mempunyai panjang asal 16-18 cm. Manakala selebihnya adalah tisu kulit yang tidak normal kerana kaedah membesarkan zakar.

Sebaliknya, Mike Carson, seorang lelaki dari Miami, Amerika Syarikat, telah secara rasmi diakui oleh Guinness World Record sebagai lelaki dengan zakar terkecil di dunia. Zakar Mike Carson dicatatkan sepanjang 1/16 sepanjang 2.5 cm. Maksudnya, zakarnya hanya 0.15 cm dan merupakan catatan terkecil untuk ukuran lelaki dewasa.

Berapa ukuran zakar yang normal?

Berbagai kalangan setuju bahawa tidak ada penanda aras untuk menentukan zakar yang sihat berdasarkan ukurannya, kerana beberapa kajian dapat menunjukkan hasil yang berbeza.

Dipetik dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan Zakar lelaki akan tumbuh pada usia baligh, sekitar usia 11-18 tahun, dan akan berhenti tumbuh ketika berumur 21 tahun. Rata-rata lelaki mempunyai zakar berukuran 9 cm ketika "layu", tetapi normal jika lebih pendek atau lebih panjang daripada ukuran ini. Sementara panjang zakar ereksi bervariasi, sekitar 13-18 cm.

Kajian lain juga melaporkan ukuran zakar lelaki dewasa rata-rata 13-14.5 cm. Selanjutnya, kajian juga mendapati bahawa panjang zakar ereksi tidak berkaitan dengan panjang zakar ketika "layu", yang bermaksud lelaki yang mempunyai panjang zakar yang berbeza ketika "layu" mungkin mempunyai ukuran yang sama ketika ereksi.

Kajian yang diterbitkan Jurnal Andrologi Asia pada tahun 2011 pernah menyatakan bahawa ukuran zakar mempunyai hubungan dengan panjang jari seseorang. Keadaan ini dikira dengan perbezaan antara panjang jari telunjuk dan jari manis, di mana semakin besar perbezaannya, semakin besar ukuran zakar anda. Tetapi kajian lain tidak berjaya menguji kesahihan teori ini.

Terlepas dari semua faktor dan ciri fizikal yang telah dikenal pasti, salah satu yang paling berkait rapat dengan ukuran zakar lelaki adalah ketinggian. Semakin tinggi postur badan anda, semakin besar ukuran Mr. P di sana.

Di samping itu, hubungan antara usia lelaki dan ukuran zakar mereka yang hingga kini belum ada penyelidikan yang membincangkannya, sehingga teori-teori ini masih dikatakan lemah.

Faktor apa yang menentukan ukuran zakar?

Jadi, apakah faktor-faktor yang menentukan ukuran zakar lelaki? Secara umum, terdapat tiga perkara yang mempengaruhi, iaitu genetik, hormon, dan pengambilan nutrien.

1. Genetik

Sebilangan besar sebab yang dipercayai oleh banyak orang dan mempengaruhi keadaan ini diwarisi daripada ibu bapa. Genetik adalah faktor yang tidak dapat dipulihkan dan boleh mempengaruhi ciri fizikal anda - termasuk ukuran zakar dan penampilan keseluruhan. Walau bagaimanapun, ia tidak akan sama dan mungkin terdapat perbezaan.

2. Hormon

Hormon juga boleh mempengaruhi ukuran zakar. Androgen akan menentukan keadaan zakar semasa perkembangan awal janin. Sementara itu, hormon testosteron semasa akil baligh akan mengatur pertumbuhan zakar, termasuk panjang dan ketebalannya.

Walau bagaimanapun, terdapat juga anomali hormon lain yang mempengaruhi keadaan ini. Sekiranya terdapat pendedahan estrogen yang berlebihan pada janin semasa kehamilan, keadaan ini boleh memberi kesan tidak normal pada alat kelamin - yang dapat mengurangkan ukuran zakar. Walaupun begitu, kejadian zakar mikro boleh dikatakan sangat jarang berlaku dan berlaku pada kurang daripada lima peratus lelaki.

3. Pemakanan yang lemah

Kekurangan zat makanan atau pemakanan yang buruk semasa kehamilan dan perkembangan anak pada tahun pertama kehidupan, boleh mempengaruhi pertumbuhan. Tidak hanya berkaitan dengan ketinggian dan berat badan, tetapi juga perkembangan organ pembiakan yang juga dapat terjejas.

Selain tiga perkara ini, ada banyak perkara yang berperanan untuk menyimpulkan ukuran zakar lelaki. Satu perkara yang pasti, selagi tidak menimbulkan gangguan dan tidak mempengaruhi prestasi anda, ukuran zakar tidak perlu dibimbangkan.

Melihat zakar seseorang sendiri atau membandingkannya dengan lelaki lain dari perspektif yang berbeza - termasuk melalui filem pornografi, memperkuat idea palsu mengenai ukuran zakar. Wanita pada umumnya juga tidak terlalu terganggu dengan ukuran Mr. P, selagi anda yakin dan dapat memuaskan pasangan anda di ranjang.

Adakah ukuran zakar mempengaruhi kesuburan lelaki?

Tidak, jawapan pendek pasti dapat membuat anda lebih mudah bernafas. Ukuran zakar tidak mempengaruhi kesuburan lelaki, panjang dan pendek atau besar dan kecil. Oleh itu, anda masih mempunyai peluang untuk mendapatkan kehamilan isteri yang normal.

Di samping itu, untuk mengesan lelaki yang tidak subur mesti lulus siri ujian kesuburan lelaki. Salah satu ujian yang biasanya dilakukan adalah ujian analisis sperma untuk mengira jumlah dan kualiti sel sperma yang dihasilkan.

Tentunya anda tidak perlu lagi mencuba pelbagai kaedah untuk membesarkan zakar. Sekiranya anda mengalami gangguan yang berkaitan dengan zakar dan kesuburan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Recent Posts