6 Teknik Berkesan untuk Mencegah Ejakulasi Pramatang pada Lelaki •

Mencegah ejakulasi pramatang adalah topik mengenai masalah seksual yang sering dibincangkan oleh lelaki. Berdasarkan kajian yang diterbitkan oleh jurnal Penemuan Dadah Hari Ini , sebanyak 30 peratus lelaki mengalami ejakulasi dini.

Menurut Andrew C. Kramer, MD, ahli urologi dan profesor pembedahan junior di University of Maryland School of Medicine, Baltimore, ejakulasi dini boleh berlaku kerana tekanan, serta masalah yang melibatkan emosi dan psikologi. Selain itu, ejakulasi dini juga dianggap sebagai masalah keyakinan lelaki. Jadi, bagaimana mencegah ejakulasi dini?

Apakah keadaan yang dianggap sebagai ejakulasi pramatang?

Ejakulasi dini adalah keadaan di mana air mani keluar lebih cepat daripada yang sepatutnya, ia boleh berlaku dalam 30 saat hingga seminit bahkan sebelum penembusan. Masih menurut Kramer, ejakulasi dini dapat dikaitkan dengan disfungsi ereksi, di mana masalah ini dapat menimpa lelaki dari semua lapisan masyarakat tanpa mengira usia.

Walaupun penyebab sebenar disfungsi ereksi untuk ejakulasi dini belum dijumpai, kedua masalah ini sering dikaitkan dengan tekanan, kemurungan, dan gangguan kecemasan. Sekiranya dibiarkan, masalah ini akan mempengaruhi hubungan anda dengan pasangan anda. Anda dan pasangan mungkin berdua tidak berpuas hati. Lalu, apakah penyelesaiannya?

Bagaimana mencegah ejakulasi pramatang?

Anda boleh berjumpa doktor untuk berunding. Doktor akan mengesyorkan sesi kaunseling yang melibatkan psikoterapi. Di samping itu, akan ada sesi komunikasi dengan pasangan mengenai disfungsi seksual.

Sekiranya anda mengalami disfungsi seksual, terdapat pelbagai cara untuk mengatasi ejakulasi dini agar masalah ini tidak berulang. Rawatan ini melibatkan teknik tingkah laku, anestetik topikal aka rawatan yang diberikan terus ke kulit, dan beberapa ubat perubatan.

1. Teknik tingkah laku

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ejakulasi dini boleh berlaku kerana anda merasa tertekan. Teknik tingkah laku boleh dikatakan tidak rumit, anda mungkin disyorkan untuk melancap kira-kira satu atau dua jam sebelum melakukan persetubuhan.

Tingkah laku ini bertujuan untuk mengawal ejakulasi dini semasa hubungan seksual. Cara lain yang mungkin disarankan adalah dengan menghindari hubungan seks untuk sementara waktu untuk memusatkan perhatian pada jenis permainan atau rangsangan seksual sahaja, sehingga tekanan yang mencetuskan perdebatan dalam fikiran anda dapat dihilangkan.

2. Latihan lantai panggul

Bukan hanya wanita yang boleh melakukan latihan Kegel, lelaki juga boleh melakukannya. Latihan Kegel mensasarkan otot-otot dasar pelvis. Ejakulasi dini boleh disebabkan oleh otot lantai panggul yang lemah sehingga kemampuan menahan ejakulasi juga melemah.

Latihan lantai panggul dengan latihan Kegel dapat menguatkan otot-otot ini untuk mencegah ejakulasi dini. Berikut adalah cara melakukan latihan Kegel.

  • Cari otot yang betul. Anda boleh cuba menahan kencing anda atau mengetatkan otot semasa anda menahan nafas. Sebaik sahaja anda menemui otot yang betul, anda boleh melakukan gerakan ini pada bila-bila masa. Pastikan ini tidak membuat anda menahan kencing atau menahan nafas, kerana kesannya tidak baik untuk kesihatan. Lakukan pergerakan ini sebaiknya apabila anda tidak mahu membuang air kecil atau membuang angin.
  • Mula melakukan teknik senaman. Anda boleh menahan otot lantai panggul selama tiga saat, kemudian berehat selama tiga saat berikutnya. Apabila anda merasakan otot-otot pelvis anda mula menguat, anda boleh melakukannya semasa duduk, berdiri, atau berjalan.
  • Amalkan fokus anda. Berhati-hatilah untuk tidak meregangkan perut, paha, atau punggung anda. Cukup fokus untuk mengetatkan otot pelvis. Semasa bersenam, anda hanya boleh bernafas dengan bebas, tidak menahan nafas.
  • Ulangi latihan ini. Untuk hasil maksimum, lakukan latihan ini tiga kali sehari. Sekiranya anda sudah dapat melakukannya beberapa kali, sasarkan 10 pengulangan sehari.

3. Teknik jeda-jeda

Teknik lain untuk menangani ejakulasi dini yang mungkin juga disarankan oleh doktor adalah teknik jeda-jeda berhenti sekejap . Cara kaedah ini berfungsi adalah seperti berikut.

  • Mulakan aktiviti seksual seperti biasa, boleh didahului dengan memberikan rangsangan, sehingga anda merasa siap untuk ejakulasi - tetapi tidak sampai ejakulasi.
  • Biarkan pasangan anda memerah hujung zakar anda, pada titik di mana kepala zakar bergabung dengan batang. Berhenti memerah selama beberapa saat sehingga dorongan ejakulasi berlalu.
  • Minta pasangan anda melakukannya sekali lagi mengikut keperluan anda.

Teknik ini bertujuan untuk mengetahui dengan tepat kapan anda harus melakukan ejakulasi dan membuat anda terbiasa menahannya, sehingga anda tidak lagi memerlukan teknik tersebut.

Anda juga boleh mencuba teknik yang disebut stop-start atau mula-berhenti , jika melakukan teknik yang sebelumnya menyakitkan. Cara melakukan teknik stop-start adalah dengan menghentikan rangsangan seksual sebelum ejakulasi, tunggu sehingga rangsangan menurun, maka anda boleh mula melakukan rangsangan seksual lagi.

4. Kondom

Selain mencegah anda dari penyakit menular seksual, menggunakan kondom juga dapat digunakan sebagai teknik alternatif untuk mencegah ejakulasi dini. Kondom dapat mengurangkan kepekaan, yang jelas merupakan cara untuk menghentikan ejakulasi.

Untuk menahan klimaks, anda boleh mencari kondom yang mengandungi benzocaine atau lidocaine, kerana kedua-duanya dapat memberikan kesan kebas atau kebas. Sekiranya tidak, cari kondom yang diperbuat daripada getah tebal.

Adakah ubat perubatan untuk mencegah ejakulasi dini?

Dalam beberapa kes, anda mungkin diberi ubat perubatan untuk merawat ejakulasi dini. Terdapat dua jenis rawatan yang biasanya diberikan oleh doktor, iaitu ubat topikal yang disapukan secara langsung ke kulit atau ubat yang diambil melalui mulut. Berikut adalah penjelasan penuh.

1. Anestesia topikal

Anestetik ini boleh berbentuk krim dan sembur yang biasanya mengandungi benzocaine, prilocaine, atau lidocine. Kesan yang dihasilkan oleh anestetik topikal adalah kesan kebas atau kebas pada zakar yang ereksi.

Cara menggunakannya adalah dengan memakainya pada zakar yang telah mengalami ereksi penuh sekitar 10 hingga 15 minit sebelum hubungan seksual. Akibatnya, anda akan mengalami penurunan sensasi tanda-tanda ejakulasi dini.

Apa yang anda perlu tahu, anestetik ini boleh diterima, tetapi juga mempunyai kesan sampingan. Sebilangan lelaki dilaporkan kehilangan kepekaan buat sementara waktu dan ada yang mengalami penurunan kepuasan seksual.

2. Ubat minum

Beberapa rawatan perubatan didakwa dapat mengatasi ejakulasi dini, termasuk ubat antidepresan, analgesik dan fosfodiesterase-5.

  • Antidepresan. Satu kelas ubat antidepresan, iaitu: perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) mempunyai kesan melambatkan ejakulasi sehingga dapat digunakan untuk memperbaiki gejala ejakulasi dini. Ubat SSRI, seperti escitalopram (Lexapro), sertraline (Zoloft), parxetine (Paxil), atau fluoxetine (Prozac, Sarafem).
  • Analgesik. Jenis ubat analgesik, seperti tramadol (Ultram), yang biasanya digunakan untuk mengubati kesakitan, juga mempunyai kesan melambatkan ejakulasi. Tramadol boleh diresepkan jika ubat SSRI tidak berkesan.
  • Perencat fosfodiesterase-5. Termasuk dalam kumpulan ubat kuat untuk merawat masalah disfungsi ereksi, seperti sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), atau vardenafil (Levitra, Staxyn).

Dipetik dari Klinik Mayo c, ubat ini tidak diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat ( A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan ) sebagai rawatan untuk mencegah ejakulasi dini, jadi memerlukan pengawasan dan preskripsi lebih lanjut dari doktor.

Bolehkah ejakulasi dini dapat dielakkan?

Malangnya, tidak ada cara yang berkesan untuk mengelakkan ejakulasi dini. Gaya hidup sihat, seperti menyesuaikan diet, bersenam, berhenti merokok, dan minum alkohol mungkin sedikit membantu, tetapi mereka tidak sepenuhnya mencegah ejakulasi dini.

Dipetik dari Kesihatan Harvard , anda dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk berunding dengan psikoterapi atau terapi seksual jika anda mengalami perasaan cemas, rasa bersalah, atau kecewa mengenai kehidupan seksual anda dengan pasangan anda.

Selain itu, anda tidak perlu merasa bersalah ketika anda mengalami ejakulasi dini, kerana ini sering terjadi pada lelaki. Cobalah untuk tidak memukul diri dan berkomunikasi secara terbuka dengan pasangan anda untuk mengelakkan salah komunikasi.

Recent Posts