Bilakah Gejala Kehamilan Bermula Selepas Seks?

Setelah melakukan hubungan seks, apa yang mesti anda tunggu ialah berita baik bahawa anda telah berjaya hamil. Walau bagaimanapun, mungkin diperlukan beberapa hari hingga beberapa minggu sehingga gejala kehamilan berlaku pada diri anda. Atau, mungkin tidak ada yang berubah setelah anda melakukan hubungan seks.

Bilakah gejala kehamilan boleh berlaku selepas hubungan seks?

Gejala kehamilan boleh berlaku dengan segera atau mengambil masa beberapa hari, ini bergantung pada setiap individu. Ya, setiap individu mungkin akan mengalami ini pada masa yang berlainan. Bahkan gejala kehamilan yang berlaku boleh berbeza antara wanita dan antara kehamilan. Tidak jarang, sebilangan wanita juga tidak merasakan sebarang gejala, jadi mereka tidak menyedari bahawa mereka hamil.

Beberapa gejala kehamilan yang biasa berlaku selepas hubungan seks adalah: sakit pagi, keletihan, perubahan mood, muntah, loya, payudara terasa kenyang dan lebih sensitif, dan sudah tentu haid lewat. Gejala kehamilan ini boleh berlaku pada wanita selama lima atau enam minggu pertama kehamilan. Kira-kira dua minggu sejak anda melewatkan haid anda atau enam minggu sejak anda mempunyai tempoh terakhir anda.

Tidak semestinya ini adalah gejala kehamilan

Walaupun anda mengalami loya, muntah, pening, kekejangan perut, atau gejala kehamilan yang lain yang berlaku selepas anda melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya anda sebenarnya mengandung. Ini boleh disebabkan oleh perkara lain selain kehamilan.

Untuk mengetahui sama ada anda benar-benar hamil atau tidak, kaedah terbaik adalah dengan menjalani ujian kehamilan. Namun, anda harus menunggu sedikit masa sehingga anda melewatkan haid seterusnya untuk mendapatkan hasil yang paling tepat. Ujian kehamilan ini boleh anda lakukan sendiri di rumah pek ujian atau berjumpa dengan doktor anda.

Apakah gejala yang boleh berlaku pada awal kehamilan?

Berikut adalah beberapa gejala kehamilan pada awal kehamilan yang boleh menjadi tanda bahawa anda hamil.

1. Tompok darah atau kekejangan perut

Beberapa hari selepas melakukan persetubuhan, anda mungkin mendapati bintik-bintik darah di seluar anda atau mengalami kekejangan perut sebagai gejala awal kehamilan. Tompok darah atau kekejangan perut ini boleh terjadi kerana telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim anda, juga dikenal sebagai pendarahan implantasi. Ini boleh berlaku enam hingga dua belas hari setelah telur disenyawakan. Selain bintik-bintik darah atau kekejangan perut, keputihan yang berlebihan juga boleh berlaku. Ini disebabkan oleh penebalan dinding faraj.

2. Haid lewat

Ini adalah gejala kehamilan yang paling jelas dan anda dengan mudah boleh menyalah anggap sebagai tanda kehamilan. Walau bagaimanapun, tidak semua tempoh yang hilang adalah gejala kehamilan. Sebenarnya, anda masih boleh mengalami haid semasa hamil. Jadi, sebenarnya ini bukan penanda aras yang tepat untuk menentukan anda hamil atau tidak. Yang pasti, anda harus menjalani ujian kehamilan setelah mendapat tempoh yang lewat.

3. Perubahan payudara

Semasa anda hamil, walaupun telur disenyawakan oleh sperma, hormon dalam badan anda dapat berubah dengan segera. Ia juga menyebabkan perubahan pada payudara anda. Payudara anda mungkin menjadi lebih sensitif, sakit, kenyang, dan lebih besar dalam satu atau dua minggu selepas pembuahan.

4. Keletihan

Adalah normal bagi anda untuk merasa letih ketika hamil. Pada minggu-minggu awal kehamilan, walaupun satu minggu selepas pembuahan, wanita hamil dapat mengalami keletihan. Ini boleh berlaku kerana terdapat peningkatan hormon progesteron dalam tubuh wanita hamil. Selain itu, penurunan kadar gula darah, penurunan tekanan darah, dan produksi darah yang lebih dari biasanya juga dapat menyebabkan keletihan.

5. Sakit pagi

Mual dan muntah yang biasanya berlaku pada waktu pagi, petang, atau petang boleh menjadi tanda kehamilan. Walaupun, tidak semua wanita hamil akan mengalami ini. Mual pada waktu pagi boleh berlaku kerana pengaruh hormon yang menjadikan pengosongan perut menjadi lebih perlahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found