9 Teknik Pencak Silat Asas yang Perlu Dikuasai oleh Pemula •

Pencak silat adalah salah satu seni mempertahankan diri asli Indonesia. Bukan hanya teknik mempertahankan diri, tetapi pencak silat juga menggabungkan unsur seni dalam setiap gerakan. Menguasai pergerakan asas pencak silat bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, anda perlu mengetahui teknik asas seni mempertahankan diri pencak silat bersama dengan penjelasan berikut.

Sekilas pensak

Pencak silat yang merupakan seni mempertahankan diri yang diturunkan dari generasi ke generasi oleh nenek moyang kita sebagai budaya bangsa Indonesia. Walaupun, Pertubuhan Pendidikan, Ilmiah dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) telah menjadikan seni mempertahankan diri pencak silat sebagai warisan budaya tidak ketara pada 12 Disember 2019.

Seni mempertahankan diri ini dikenali dengan pelbagai istilah, seperti sutera (Sumatera Barat), pen (Jawa Barat), pencak (Jawa Tengah dan Yogyakarta), hebat (Bali), dan maaf sila (NTB).

Pencak silat kini dikaji oleh pelbagai negara di dunia. Pencak silat juga merupakan sukan rasmi untuk kejohanan antarabangsa, seperti Sukan SEA dan Sukan Asia.

Menurut Erwin Setyo Kriswanto dalam buku itu Seni mempertahankan diri , seni mempertahankan diri ini mempunyai empat aspek atau tujuan utama seperti berikut.

  • Aspek mental rohani. Membina dan mengembangkan keperibadian dan budi pekerti seseorang sesuai dengan falsafah berakhlak mulia.
  • Aspek seni budaya. Menggabungkan unsur budaya dan permainan dalam bentuk tarian pencak silat, dengan muzik dan pakaian tradisional.
  • Aspek pertahanan diri. Menekankan kemampuan teknikal untuk memperkuat naluri seseorang untuk mempertahankan diri daripada pelbagai ancaman dan bahaya.
  • Aspek sukan. Termasuk sifat dan sikap yang memastikan kesihatan jasmani dan rohani, serta pencapaian dalam bidang sukan, sama ada dalam cabang tunggal, berganda, atau berpasukan.

Teknik asas pencak silat

Anda boleh menjadikan pencak silat pilihan sukan pertahanan diri anda, bukan hanya untuk mengekalkan kecergasan fizikal tetapi juga kerana sukan ini cukup mencabar. Untuk dapat menguasai seni mempertahankan diri ini, anda mesti terlebih dahulu mengetahui beberapa teknik asas pencak silat berikut.

1. Teknik Easel

Stance adalah teknik yang menunjukkan kedudukan kedua-dua kaki dalam keadaan statik. Dalam pencak silat, kuda menjadi landasan untuk melakukan pasang surut, teknik menyerang, dan mempertahankan diri. Teknik ini juga digunakan sebagai latihan asas dalam pencak silat untuk menguatkan otot kaki.

Dilihat dari bentuknya, teknik kuda terbahagi kepada kuda ringan, kuda sederhana, dan kuda berat. Sementara itu, dari berat alas, teknik ini dibahagikan kepada posisi depan, posisi belakang, posisi tengah, dan posisi sisi.

2. Teknik sikap berpasangan

Sikap pasang surut adalah gabungan postur tangan dan kaki, baik dengan dan tanpa kuda, yang disertai dengan kewaspadaan mental dan deria. Ini kerana sikap pasang surut adalah awalan untuk menyerang atau mempertahankan.

Terdapat dua jenis sikap pasang surut, iaitu sikap pasang surut terbuka dan tertutup. Kedudukan pasang terbuka dengan tangan dan lengan tidak melindungi tubuh, sebaliknya kedudukan pasang tertutup dengan tangan dan lengan melindungi tubuh.

Selain itu, terdapat pelbagai jenis pasang postur yang dilakukan secara berdiri, berdiri, dan duduk. Untuk menguasainya, anda perlu meminta pelatih untuk membantu anda mempelajarinya satu persatu.

3. Teknik arah

Teknik asas pencak silat yang perlu anda fahami seterusnya adalah arahan. Anda benar-benar memerlukan pemahaman arah dalam pembentukan gerakan, baik ketika menyerang dan bertahan.

Arah yang mesti anda fahami adalah arah lapan arah kardinal, iaitu sikap atau corak langkah dalam pergerakan dasar pencak silat dengan titik noktah di tengah.

4. Teknik corak langkah

Setelah menguasai pendirian dan arah, maka anda perlu mempelajari teknik corak langkah. Langkah adalah ciri seni mempertahankan diri pencak silat, di mana teknik ini perlu dilakukan dengan betul dan betul.

Secara umum, pola langkah pencak silat dapat dibahagikan kepada langkah lurus, langkah sisi, langkah miring, langkah silang, langkah memutar, dan langkah memutar.

Semasa melakukan langkah untuk menukar posisi, Anda juga dapat menguasai beberapa teknik, seperti langkah mengangkat, langkah meluncur, langkah meluncur, dan langkah melompat.

5. Teknik menumbuk

Punching adalah teknik pencak silat asas yang perlu anda kuasai seterusnya. Tangan dan lengan anda berfungsi sebagai alat untuk menyerang lawan anda dalam sukan mempertahankan diri ini.

Ada beberapa teknik serangan dasar yang dapat dipelajari, seperti pukulan depan, pukulan sisi, pukulan sangkol (pukulan pendulum), dan pukulan lingkaran.

Selain menguasai teknik pergerakan, anda juga dapat menguatkan strok dengan melakukan latihan kekuatan dan membina otot lengan.

6. Teknik tendangan

Kaki dan telapak kaki juga boleh menjadi kaedah serangan yang berkesan untuk menghadapi musuh. Anda memerlukan kekuatan dan kepantasan untuk mempelajari pergerakan asas pencak silat ini.

Terdapat beberapa teknik serangan kaki dengan menendang, seperti tendangan lurus, tendangan tusukan, tendangan lurus, tendangan T, tendangan corong, tendangan sabit, tendangan belakang, dan variasi lain.

Kerana pergerakan ini cukup berbahaya, anda harus selalu memastikan berlatih teknik menendang bersama pelatih anda.

7. Teknik menyekat

Pencak silat juga mempunyai gerakan bertahan atau bertahan seperti sukan mempertahankan diri yang lain, salah satunya adalah pertahanan. Parry adalah teknik pertahanan dengan melakukan hubungan langsung dengan bahagian badan lawan yang sedang menyerang.

Pergerakan balas bertujuan untuk menyekat atau menggerakkan serangan lawan. Parry boleh menggunakan gabungan pergerakan tangan, lengan, siku, dan kaki.

Beberapa teknik menyekat, seperti parry parry, gedik parry, siku parry, lutut parry, pinch parry, dan cut parry boleh dilakukan dengan rakan sekerja atau jurulatih yang menyerang anda.

8. Teknik guntingan

Setelah menyerang dan bertahan, seterusnya anda perlu mematikan pergerakan lawan. Gunting adalah teknik untuk menjatuhkan lawan dengan menjepit kedua kaki pada sasaran, seperti leher, pinggang, atau kaki hingga lawan jatuh.

Potongan terdiri daripada potongan luar dan potongan dalaman. Teknik sangat memerlukan kepantasan dan ketepatan pergerakan kaki. Pemula disarankan untuk mempraktikkan teknik ini dengan pakar untuk mengelakkan risiko kecederaan.

9. Teknik kunci

Seperti namanya, mengunci adalah teknik dasar dalam seni mempertahankan diri pencak silat untuk mengunci, menguasai, dan membuat lawan tidak berdaya. Anda boleh menggunakan gabungan tangan, kaki, atau anggota badan anda yang lain untuk melakukan kunci.

Kunci umumnya melibatkan beberapa pergerakan asas, iaitu mengelak dan menangkap untuk menargetkan bahagian badan lawan, seperti pergelangan tangan, lengan, leher, dan bahu.

Pencak silat juga mempunyai pelbagai pergerakan selain dari teknik asas di atas. Kerana risiko kecederaan yang tinggi, anda harus berlatih pencak silat di studio pencak silat atau kuliah untuk mendapatkan arahan dari pelatih.

Sementara itu, jika anda berisiko tinggi mengalami kecederaan bahu, pergelangan kaki, atau kepala, berjumpa dengan doktor anda sebelum mula melakukan pencak silat.

Recent Posts