Hujung belah: Punca dan cara menyingkirkannya

Rambut yang sihat adalah impian semua orang. Itulah sebabnya, menjaga rambut tidak boleh cuai sehingga tidak mengundang masalah. Salah satu masalah rambut adalah hujung rambut. Ayuh, kenal pasti apa punca dan bagaimana menyingkirkan perpecahan.

Apa yang menyebabkan hujung berpecah?

Hujung belah, yang juga dikenal dalam dunia perubatan sebagai trichoptilosis, adalah keadaan ketika hujung rambut berpecah kerana terkena bahan kimia pada batang rambut. Sekiranya anda memberi perhatian, hujung rambut ini terasa kering, rapuh, dan kelihatan seperti terbelah menjadi dua bahagian.

Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan pecahan hujung, mulai dari pengaruh cuaca, cara merawat rambut, hingga penggunaan produk perawatan rambut. Agar anda mendapat rawatan yang tepat, kenal pasti apa yang menyebabkan trichoptilosis ini berlaku.

1. Selalunya memakai pengering rambut atau meluruskan

Bagi anda yang sanggup meluangkan masa memperbaiki atau mengeringkan rambut agar lebih senang untuk digayakan. Malangnya, suhu panas alat penata rambut ini dapat menghilangkan bahan semula jadi pada rambut

Semakin banyak yang anda gunakan pengering rambut , pelurus, dan pengeriting rambut, nutrien semula jadi yang membentuk rambut akan hilang. Akibatnya, rambut menjadi kering dan berpecah.

Terutama jika anda melakukan cara yang salah ketika menggunakan alat penata rambut. Contohnya, menggunakan pelurus di tempat yang sama berulang kali sebenarnya boleh menyebabkan rambut gugur akibat terkena suhu panas.

2. Pengaruh cuaca

Selain cara merawat rambut yang salah, cuaca juga mempengaruhi kesihatan rambut. Perubahan iklim memberi kesan pada rambut, mulai dari tingkat kelembapan, musim, hingga faktor lain.

Anda mungkin sudah tahu bahawa rambut yang terkena cahaya matahari akan kering dan mudah pecah. Jadi, bagaimana dengan cuaca yang lain?

Dalam cuaca berangin, rambut akan lebih mudah kusut dan bergelombang. Selain itu, angin meningkatkan kadar kelembapan yang menguap, menjadikan rambut lebih rapuh dan kering.

Sekiranya rambut anda berulang kali terkena angin kencang, tidak mustahil hujung rambut akan terbelah. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini dapat meningkatkan risiko keguguran rambut yang juga menyebabkan kebotakan.

//wp.hellohealth.com/health-life/beauty/how-to-treat-oily-scalp/

3. Kesan pewarna rambut

Bukan lagi rahsia bahawa kandungan produk pewarna rambut boleh membahayakan kesihatan rambut. Sebenarnya, salah satu bahaya mewarnai rambut anda terlalu kerap adalah bahawa ia menyebabkan hujung berpecah.

Perubahan kimia pada rambut yang berlaku akibat produk pewarna rambut dapat mengeluarkan melanin dari batang rambut. Akibatnya, rambut tidak akan sekuat dulu dan menyebabkan hujungnya terbelah dua.

Keadaan ini akan bertambah buruk jika proses pewarnaan dilakukan berulang kali, terutamanya jika tidak diberikan serum atau vitamin rambut.

4. Mengikat rambut terlalu ketat

Ikatan rambut yang ketat memang akan memudahkan pemilik rambut panjang bergerak. Namun, kebiasaan ini ternyata memerlukan perhatian. Terlalu ketat dan mengikat rambut di tempat yang sama boleh menjadi penyebab perpecahan.

Ini kerana tekanan rambut yang kuat menyebabkan batang rambut tidak dapat bernafas. Selain itu, rambut tidak dapat bergerak dengan bebas, jadi lebih berisiko mengalami kerosakan. Sekiranya dibiarkan, kerosakan rambut akan cepat berlaku dengan hujung rambut terbelah dua.

5. Produk penjagaan rambut yang tidak serasi

Rutin melakukan rawatan dengan produk syampu dan perapi rambut untuk menjaga kesihatan mereka sebenarnya baik-baik saja. Namun, anda pasti perlu memperhatikan kandungan produk penjagaan rambut ini.

Daripada menjadikan rambut lebih sihat, menggunakan produk yang salah sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan rambut. Sebabnya, kandungan produk penjagaan yang tidak sesuai sebenarnya menghilangkan nutrien semula jadi rambut.

Akibatnya, rambut mudah kusut, rapuh, rosak, dan menjadikannya rentan pada ujung dan pecah.

Cara menghilangkan hujung berpecah

Satu-satunya cara untuk menghilangkan hujung pecah adalah dengan memotong hujungnya. Perlu diingat bahawa menarik hujung rambut anda menjadi separuh akan merosakkan rambut anda. Sebab itu, cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan memotong hujung rambut.

Cuba gunakan gunting tajam semasa memotong rambut anda sendiri. Gunting kusam sebenarnya boleh merobek rambut, yang boleh merosakkan rambut.

Sekiranya anda memilih untuk memotong rambut anda di salun, berbincanglah dengan penata rambut anda supaya mereka dapat membantu anda menghilangkan hujung rambut.

Cara merawat rambut agar tidak berpecah

Hujung belah tidak dapat dihalang. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan masalah rambut ini dengan rawatan tertentu. Kunci utama bagaimana merawat rambut pecah belah adalah memahami rambut anda dengan baik.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan hujung rambut anda cepat rosak.

1. Memotong rambut secara berkala

Salah satu cara untuk merawat hujung yang pecah adalah dengan memotong rambut secara berkala, terutama pada hujungnya. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), pertumbuhan rambut berlaku sekitar 1 cm sebulan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku lebih dari 0,6 - 3,36 cm.

Setiap orang akan mengalami pertumbuhan rambut yang cukup pelbagai. Walau bagaimanapun, rambut akan tumbuh semula tidak lama lagi, jadi adalah idea yang baik untuk memotong hujungnya dengan kerap.

Pakar mengesyorkan memotong rambut anda setiap 6-10 minggu. Ini supaya hujung rambut yang rosak tidak terurai lebih jauh dan menjadikan rambut lebih sihat dan kelihatan lebih tebal.

Sekiranya anda berminat memanjangkan rambut, kaedah ini tidak perlu dilakukan terlalu kerap. Intinya adalah, setiap kali anda melihat hujung anda mula terbelah dua atau merasa sedikit kering, sudah tiba masanya untuk memotong rambut.

2. Berhati-hati ketika rambut anda basah

Rambut basah selepas mencuci lebih berisiko mengalami kerosakan. Sebabnya, rambut ini akan lebih mudah kusut dan rapuh, terutama ketika anda menyikatnya dengan sisir bergigi halus.

Jangan sekali-kali menggunakan besi pelurus atau keriting pada rambut basah. Kebiasaan ini sebenarnya boleh menjadikan helai rambut menjadi panas dan menyebabkan kerosakan yang fatal.

Anda juga perlu berhati-hati ketika mengikat rambut dalam keadaan longgar kerana boleh merosakkan rambut. Sekiranya anda mesti mengikatnya, cubalah ikatan rambut yang lembut dan tidak mudah kusut.

3. Pakai topeng rambut

Salah satu cara untuk merawat rambut pecah dan rambut yang mudah rosak adalah dengan menggunakan topeng rambut. Sebilangan bahan semula jadi di bawah ini dikatakan berkesan untuk mengatasi masalah pecah belah.

Pisang

Topeng pisang adalah topeng rambut yang terkenal dengan pemulihan kesihatan rambut. Bagaimana tidak, buah kuning ini mengandungi kalium, zink, zat, zat besi, dan sejumlah vitamin yang dapat mengembalikan keanjalan rambut.

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan rambut yang halus dan lembap.

Bagaimana untuk menggunakannya:
 • Potong pisang masak
 • Masukkan 2 sudu besar yogurt biasa dan jus lemon
 • Campurkan bahan ke dalam pengisar
 • Sapukan topeng pisang pada rambut
 • Biarkan selama satu jam
 • Bilas sehingga bersih

Telur

Kandungan protein keratin dan asid lemak dalam telur dapat membantu membina semula helai rambut yang rosak. Protein juga mengisi bahagian rambut yang rapuh dan menjadikan rambut kembali lembut, dan tahan terhadap kerosakan.

Bagaimana untuk menggunakannya:
 • Pukul kuning telur dan campurkan dalam 2 - 3 sudu besar minyak zaitun atau 1 sudu kecil madu
 • Gaul sebati
 • Sapukan campuran pada rambut basah
 • Biarkan selama 30 minit
 • Bilas dengan bersih menggunakan syampu sehingga baunya hilang

//wp.hellohealth.com/health-life/beauty/4-oil-for-health-hair/

4. Pilih pendandan rambut yang berkualiti

Dengan kemajuan teknologi masa kini, alat-alat penata rambut tersedia, seperti pelurus dan pengering rambut, yang jauh lebih melindungi pelindung rambut Ada.

Contohnya, pengering rambut yang dilengkapi dengan teknologi inframerah membantu mengeringkan rambut dari dalam ke luar. Ini sebenarnya mengurangkan keriting, tetapi mengering lebih cepat.

Beberapa produk juga mempunyai teknologi ion dengan bantuan ion negatif untuk memecah molekul air untuk menguap lebih cepat.

Hujung belah boleh merosakkan kesihatan rambut anda secara keseluruhan jika anda tidak memotongnya dengan segera. Walaupun dapat diatasi dengan mudah, anda tetap perlu menjaga rambut yang sihat agar perkara yang sama tidak berulang.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa doktor rambut untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts