Gejala Gula Darah Tinggi dan Cara Betul Mengatasinya

Tahap gula darah tinggi (hiperglikemia) adalah keadaan biasa pada orang yang menghidap diabetes mellitus. Walau bagaimanapun, orang yang kelihatan cergas dan cergas mungkin juga memilikinya, termasuk anda. Lebih-lebih lagi, tidak semua orang yang ternyata mempunyai gula darah tinggi menunjukkan tanda dan gejala yang jelas.

Oleh itu, setiap orang, sama ada anda menghidap diabetes, prediabetes, atau mereka yang masih sihat, harus mengetahui ciri-ciri gula darah tinggi.

Pelbagai tanda dan gejala gula darah tinggi

Darah anda tidak hanya mengandungi oksigen, tetapi juga glukosa. Glukosa adalah gula sederhana yang terbentuk daripada pemecahan karbohidrat dalam makanan. Glukosa akan dialirkan ke dalam darah ke setiap sel dan tisu untuk dipecah menjadi tenaga sehingga tubuh dapat bergerak.

Tahap gula darah normal kurang dari 100 mg / dL sebelum makan dan kurang dari 140 mg / dl dalam masa 2 jam selepas makan.

Tahap gula dalam darah boleh naik dan turun bergantung pada masa, perubahan keadaan badan, atau pencetus lain. Secara amnya, turun naik kadar gula darah masih wajar sekiranya bilangannya tidak berubah dengan sangat drastik.

Bilangan kadar gula darah yang melonjak lebih tinggi daripada had normal dapat menunjukkan keadaan hiperglikemik. Keadaan ini juga boleh diklasifikasikan sebagai prediabetes, atau memasuki peringkat awal diabetes.

Ramai orang mungkin tidak menyedari bahawa mempunyai gejala gula darah tinggi boleh membahayakan kesihatan. Berikut adalah gejala biasa gula darah tinggi yang perlu anda perhatikan:

1. Sentiasa merasa dahaga dan kerap membuang air kecil

Tanda-tanda pertama gula darah tinggi yang mungkin anda perhatikan pada mulanya adalah dahaga.

Rasa dahaga adalah sensasi semula jadi, tanda bahawa badan mengalami dehidrasi dan memerlukan pengambilan cecair. Namun, dahaga dengan cepat boleh menjadi gejala gula darah tinggi jika tidak hilang walaupun anda sudah banyak minum dan kerap.

Gula yang berlebihan dalam darah biasanya akan terbuang dengan air kencing setiap kali anda membuang air kecil. Namun, glukosa yang berlebihan akan menjadikan air kencing menebal. Oleh itu, sebagai kaedah untuk mencairkan air kencing yang menebal, otak akan menghantar isyarat "dahaga" supaya anda minum dengan cepat.

Sementara itu, kerana tahap gula dalam darah terlalu banyak, secara automatik anda akan "diminta" untuk minum lebih banyak. Semakin banyak anda minum, semakin kerap anda membuang air kecil.

Gejala gula darah tinggi juga sering terjadi pada waktu malam sehingga mengganggu tidur.

2. Rasa penat

Gejala gula darah tinggi yang perlu anda perhatikan selain kehausan berterusan adalah keletihan. Ini berlaku kerana badan rasa kekurangan sumber tenaga. Sebenarnya tidak.

Gula adalah sumber tenaga utama dalam badan. Sekiranya gula darah tinggi, tubuh harus mempunyai lebih banyak tenaga. Tetapi pada hakikatnya, tubuh sebenarnya tidak dapat memproses gula darah yang sudah berlebihan kerana fungsi hormon insulin yang membantu menyerap gula dalam darah terganggu.

Akhirnya, gula sebenarnya terkumpul terlalu banyak dalam darah dan tidak boleh dijadikan tenaga. Ciri-ciri gula darah tinggi ini sebenarnya membuatkan tubuh nampaknya kekurangan tenaga.

3. Sentiasa lapar, malah menurunkan berat badan

Bukan hanya keletihan, gejala gula darah tinggi juga boleh menyebabkan seseorang cepat lapar walaupun baru makan banyak.

Gula yang berlebihan dalam darah tidak dapat diproses oleh tubuh menjadi tenaga, sehingga sel-sel tubuh tidak mendapat tenaga. Sel dan tisu yang kurang pengambilan tenaga akan menghantar isyarat "lapar" ke otak sehingga selera makan anda meningkat untuk kembali makan makanan.

Namun, bukannya menjadikan anda kenyang dan menambah berat badan, ciri-ciri gula darah tinggi ini sebenarnya menyebabkan badan menjadi kurus.

Ini kerana kelebihan glukosa yang tidak digunakan akhirnya dikeluarkan dalam air kencing. Ini membuat otak berfikir bahawa tubuh kekurangan tenaga (ketika tidak) sehingga beralih menggunakan sumber tenaga cadangan dari lemak.

Tubuh akan memecahkan lemak dan otot yang disimpan yang menyebabkan penurunan berat badan. Dalam kebanyakan kes, tanda gula darah tinggi ini dapat berlaku secara drastik tanpa menyedarinya.

4. Penglihatan kabur

Gejala gangguan mata yang paling sering dirasakan oleh orang yang mempunyai kadar gula tinggi adalah penglihatan kabur.

Kemunculan ciri-ciri gula darah tinggi disebabkan oleh tubuh yang tidak dapat menggunakan gula berlebihan sebagai sumber tenaga untuk saraf dan tisu mata.

Saraf dan tisu mata yang kekurangan pengambilan "makanan" dari glukosa tidak dapat berfungsi dengan baik sehingga akhirnya penglihatan menjadi terganggu.

5. Mulut kering

Mulut kering, juga dikenali sebagai xerostomia, adalah tanda gula darah tinggi. Pada orang yang mempunyai gula darah tinggi, gejala mulut kering juga sering disertai masalah dengan bibir kering dan pecah-pecah, bau mulut, kerap haus, dan sensasi kering di tekak.

Tahap gula darah yang tinggi menyebabkan kelenjar air liur terganggu sehingga tidak menghasilkan air liur secara normal. Akibatnya, keperluan air liur tidak dipenuhi dan menimbulkan kekeringan dan masalah di mulut.

Pada sesetengah orang yang mempunyai gula darah tinggi, rasa sakit dan nyeri pada gusi juga merupakan tanda lain.

Bagaimana mengatasi tahap gula dalam darah yang tinggi?

Gejala gula darah tinggi dapat dialami oleh sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala yang disyaki adalah tanda gula darah tinggi, segera periksa gula darah anda

Anda boleh melakukan pemeriksaan sendiri di rumah dengan menggunakan pemeriksa gula darah. Di samping itu, gaya hidup yang sihat dapat membantu menurunkan kadar gula darah menjadi normal.

Melaporkan dari Persatuan Diabetes Amerika, berikut adalah beberapa ubat rumah yang boleh dilakukan untuk mengatasi gejala gula darah tinggi:

  • Banyak minum
  • Laksanakan diet yang sihat dan teratur dengan pemakanan seimbang.
  • Seimbangkan dengan senaman yang kerap. Pilih jenis senaman yang baik untuk menurunkan kadar gula dalam darah.
  • Menguruskan tekanan dengan baik, bersama dengan rehat dan waktu tidur yang mencukupi.

Sekiranya anda mengetahui tahap gula dalam darah anda telah meningkat lebih dari 200 mg / dL atau 11 mmol / L, anda harus segera berjumpa doktor. Terutama jika gejala gula darah tinggi yang anda alami semakin teruk.

Doktor anda mungkin meminta anda melakukan ujian gula darah untuk mendapatkan diagnosis keadaan anda yang lebih tepat. Doktor pada amnya akan memberikan ubat yang bertujuan untuk menurunkan gula darah, seperti metformin ubat diabetes.

Bantuan kecemasan ketika mengalami gula darah tinggi

Sekiranya ternyata anda menghidap diabetes yang tidak didiagnosis, gula darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi diabetes yang serius seperti ketoasidosis diabetes atau Nonketotic Hyperosmolar Hyperglycemia (HHS).

Kedua-dua keadaan ini menyebabkan dehidrasi teruk yang boleh menyebabkan koma. Oleh itu, cara menanganinya memerlukan bantuan perubatan kecemasan di hospital secepat mungkin.

Kemudian, anda akan diberi rawatan melalui cecair dan elektrolit tambahan untuk menggantikan cecair badan yang hilang atau terapi insulin untuk mengimbangkan tahap gula darah yang melambung tinggi.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts