Apa Rasa Sperma? Dan 8 Fakta Unik Lain Mengenai Sperma •

Sperma adalah bahagian penting dalam kehidupan lelaki, dan bahan ini bertanggungjawab untuk pembentukan bayi. Walaupun mengagumkan apabila kita masing-masing dihasilkan oleh entiti mikroskopik, ini adalah salah satu misteri sperma yang mengejutkan. Sejauh mana anda tahu mengenai sperma? Terus belajar mengenai "perenang" hebat ini!

1. Sperma dapat hidup dalam jangka masa yang lama

Bercakap tentang umur panjang, sperma dapat hidup di dalam tubuh wanita sehingga lima hari selepas hubungan seksual. Tetapi jangan khawatir, sperma tidak dapat hidup di permukaan atau di kolam air panas, kolam renang, atau sejenisnya kerana kebanyakan kolam renang dan kolam air panas telah dicampurkan dengan bahan kimia yang akan membunuh sperma dengan segera. Walaupun di air kosong yang tidak tercemar, sperma hanya dapat hidup selama beberapa hari. Oleh itu, anda tidak akan hamil jika anda berendam di kolam air panas.

2. Sperma mempunyai bentuk yang berbeza

Air mani biasanya berwarna putih atau kelabu, tetapi kadang-kadang mereka kelihatan kekuningan. Warna merah jambu atau merah menunjukkan bahawa terdapat darah dalam sperma. Walaupun ini jarang berlaku kerana masalah kesihatan yang serius, lelaki dengan sperma berlumuran darah harus meminta nasihat dari doktor keluarga mereka. Sperma normal mempunyai kepala bujur dan ekor panjang, dan berenang ke hadapan. Tetapi ada juga sperma yang tidak normal, seperti kepala besar, kecil atau tirus, ekor dibengkokkan, kerinting, melengkung atau bercabang. Kelainan sperma yang dapat mengurangkan kesuburan lelaki.

3. Sperma menentukan jantina bayi

Tahukah anda bahawa ada sperma yang menentukan jantina bayi? Semua telur mempunyai kromosom X dan ketika sperma membawa kromosom Y, bayi yang terbentuk akan mempunyai kromosom XY yang merupakan kromosom lelaki. Begitu juga, ketika sperma membawa kromosom X, bayi yang terbentuk akan mempunyai kromosom XX yang merupakan kromosom wanita. Sperma yang membawa kromosom X biasanya lebih kuat daripada sperma dengan kromosom Y. Ini mungkin juga menjadi sebab mengapa terdapat lebih banyak gadis daripada lelaki.

4. Berjuta-juta sperma dilepaskan semasa ejakulasi

Ejakulasi manusia rata-rata mengandung sekitar 180 juta sperma (66 juta / ml), tetapi beberapa ejakulasi dapat mengandung sebanyak 400 juta sperma. Kuantiti dan kualiti sperma adalah penentu kesuburan yang penting.

5. Kualiti sperma dapat ditingkatkan

Resipi gaya hidup sihat standard, seperti makan buah-buahan dan sayur-sayuran, menguruskan tekanan, banyak bersenam, dan mengambil multivitamin setiap hari dapat meningkatkan pengeluaran dan fungsi sperma yang optimum.

6. Apa rasanya sperma?

Rasa sperma sebenarnya berdasarkan komposisi air mani. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk mengetahui terlebih dahulu. Air mani terdiri daripada 96% air mani dan 2% sperma. Selebihnya terdiri daripada fruktosa, yang menyuburkan sperma; natrium bikarbonat, yang melindungi sperma dari persekitaran asid pada faraj; vitamin C, yang menjadikan sperma lebih sihat; dan beberapa mineral, seperti fosforus, magnesium, zink, dan kalium.

Kerana protein, enzim dan mineral ini, rasa asas sperma sedikit hangat dan masin. Ada yang mengatakan ia sedikit manis, tetapi yang lain mengatakan itu hambar. Salah satu faktor yang sangat mempengaruhi rasa sperma adalah apa yang kita makan setiap hari.

7. Makanan apa yang dapat menjadikan rasa sperma lebih baik?

Sebilangan makanan memang dapat meningkatkan rasa sperma. Jus nanas dan kayu manis dapat meningkatkan rasa air mani. Makanan dengan kandungan gula yang tinggi cenderung menjadikan rasa sperma lebih manis. Makanan lain yang dapat membuat rasa sperma lebih baik adalah pasli, gandum, pudina, dan lemon.

8. Makanan apa yang dapat menjadikan rasa sperma lebih pahit?

Sekiranya anda minum alkohol atau menggunakan ubat haram, air mani anda akan terasa pahit. Daging babi dan daging lembu juga dapat menjadikan sperma terasa masin. Kafein adalah faktor lain yang dapat membuat rasa sperma menjadi masin dan pahit. Lelaki yang menggunakan kandungan sulfur tinggi, seperti kubis dan brokoli, cenderung mempunyai air mani yang terasa pahit. Produk tenusu, bawang, dan bawang putih juga akan mempengaruhi rasa air mani, menjadikannya masin dan pahit.

BACA JUGA:

  • 6 Cara Meningkatkan Kiraan Sperma
  • Bagaimana Memeriksa Siapa Tidak subur: Suami Atau Isteri?
  • 4 Jenis Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

Recent Posts