Pantang Penyakit Ulser, Dari Makanan hingga Kebiasaan

Ulser sangat biasa dan boleh menyerang pada bila-bila masa. Walaupun dapat disembuhkan dengan ubat ulser di farmasi, gejalanya kadang-kadang mengganggu aktiviti. Oleh itu, anda seboleh mungkin menghindari pelbagai pantang larang. Betul, apa pantang larang bagi orang yang mempunyai penyakit gastrik? Ayuh, lihat deretan pantang larang untuk orang yang mengalami pedih ulu hati di bawah.

Kenali ulser perut agar penyakit itu tidak berulang

Ulser sebenarnya bukan penyakit, tetapi kumpulan gejala termasuk mual perut, kembung, pedih ulu hati, dan kadang-kadang disertai dengan sensasi terbakar di dada hingga kerongkong. Memang bisul dapat diatasi dengan mudah, tetapi juga mudah berulang kerana pencetusnya sangat pelbagai.

Kunci untuk mencegah berulang ulser adalah dengan mengelakkan pelbagai pantang larang. Berikut adalah beberapa ulser perut yang harus dielakkan oleh penghidap pedih ulu hati, termasuk:

1. Makan makanan pedas

Makanan pedas memang dapat meningkatkan rasa yang menyelerakan. Malangnya, kebanyakan orang yang menikmati makanan ini sering mengalami pedih ulu hati, menurut laman web yang dikendalikan oleh Pusat Perubatan Universiti Chicago.

Lada cili yang membuat makanan pedas mengandung capsaicin, bahan kimia yang diketahui dapat merangsang masalah pencernaan. Itulah sebabnya, makanan pedas adalah pantang larang bagi orang yang mengalami ulser perut.

Bukan hanya bisul, makanan pedas juga merupakan pantang larang makanan pada orang yang mengalami sindrom iritasi usus (IBS) dan penyakit Crohn.

2. Merokok

Selain makanan, merokok juga merupakan pantang larang bagi orang yang menghidap penyakit ulser. Kerana asap rokok mengandungi pelbagai bahan keradangan yang dapat merengsakan perut. Akibatnya, gejala ulser akan muncul, selalunya pedih ulu hati (rasa panas atau sakit di dada hingga kerongkong).

Walaupun anda tidak merokok, gejala boleh muncul jika anda berada di sekitar perokok. Ini kerana anda juga menyedut asap dari rokok yang terbakar. Selain berhenti merokok, anda juga perlu mengelakkan merokok.

Menurut Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal, merokok boleh memperburuk kesihatan sistem pencernaan dengan pelbagai cara, seperti:

  • Menghambat aliran darah sehingga menghalang proses penyembuhan lapisan perut yang cedera
  • Mengikis lendir yang melindungi lapisan perut daripada asid
  • Melambatkan pengeluaran natrium bikarbonat di pankreas, bahan yang meneutralkan asid perut

3. Makan makanan tinggi lemak

Pengambilan daging berlemak atau makanan bergoreng, juga boleh mencetuskan gejala ulser. Oleh itu, makanan ini adalah pantang larang bagi orang yang mengalami bisul perut atau penyakit lain yang menyerang saluran pencernaan.

Sebabnya ialah makanan berlemak memerlukan masa lebih lama untuk dicerna, sehingga lebih banyak asid dapat dihasilkan. Asid perut yang berlebihan ini akan merengsakan perut dan menyebabkan gejala ulser.

Di samping itu, makanan berlemak juga dapat mengendurkan sfingter esofagus bawah, memberi ruang untuk asid di dalam perut naik ke kerongkongan dan menyebabkan pedih ulu hati.

4. Minum alkohol

Tidak jauh berbeza dengan makanan berlemak dan semua pedas dan masam. Minum alkohol juga merupakan pantang larang bagi orang yang mengalami ulser perut atau mempunyai penyakit saluran pencernaan.

Menurut laporan mengenai Jurnal Universiti Zhejiang, Minuman beralkohol dapat merangsang pengeluaran lebih banyak asid perut. Selain itu, minuman ini juga menyebabkan pedih ulu hati kerana melonggarkan otot-otot di kerongkongan, memudahkan asid perut naik ke puncak.

Proses pemecahan alkohol dalam badan juga dapat meningkatkan zat tertentu yang merengsakan esofagus. Keadaan ini tentunya akan memburukkan lagi gejala pedih ulu hati dan menyebabkan masalah pada esofagus.

5. Makan makanan berasid

Makan makanan berasid memang boleh membuat anda berasa lebih segar. Walau bagaimanapun, makanan ini adalah pantang larang bagi orang yang mengalami ulser perut atau mempunyai penyakit saluran pencernaan.

Makanan berasid dapat menjadikan persekitaran di perut lebih berasid. Akibatnya, lapisan perut yang meradang atau cedera dapat menimbulkan tindak balas dalam bentuk sakit perut.

Baris makanan berasid yang pantang larang bagi orang yang mengalami ulser perut adalah buah yang rasanya masam, buah yang mentah, atau makanan yang ditambahkan banyak cuka.

6. Minum banyak kopi

Minum kopi nampaknya menjadi rutin harian bagi sesetengah orang, terutama pada waktu siang. Minuman ini memang dapat meningkatkan kewaspadaan sehingga konsentrasi tetap terjaga.

Malangnya, pada orang yang menghidap GERD - penyakit yang menyebabkan gejala ulser - kopi boleh mencetuskan gejala sehingga menjadi pantang larang. Sekiranya anda mengalami ulser setelah minum kopi, anda harus membatasi atau mengelakkan kebiasaan ini.

7. Makan lewat dan makan berlebihan

Pantang untuk penyakit ulser bukan hanya dalam pilihan makanan, tetapi juga kebiasaan makan yang anda terapkan. Biasanya, gejala ulser mula menyerang jika anda terlambat makan atau makan sebahagian besar sekaligus. Tabiat makan ini adalah pantang larang bagi orang yang mempunyai penyakit ulser.

Untuk lebih bijak, makan bahagian kecil tetapi kerap. Oleh itu, perut anda tidak lagi kosong dan asid perut masih digunakan dengan betul untuk mencerna makanan, bukan merengsakan lapisan perut.

Ketahui pantang larang penyakit gastrik untuk mencegah komplikasi

Ulser yang disebabkan oleh refluks asid biasanya tidak menunjukkan keadaan yang serius. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikannya.

Sebabnya ialah lebihan asid perut yang dibiarkan berterusan boleh merengsakan perut dan menyebabkan gastritis, GERD, dan ulser gastrik. Sekiranya anda merasakan gejala penyakit ulser telah menyerang beberapa kali, langkah terbaik adalah dengan mengelakkan pelbagai pantang larang yang dijelaskan di atas.

Setiap orang bertindak balas terhadap bahan yang berbeza dengan cara yang berbeza. Ada yang mengalami gejala ulser yang berulang kerana minum kopi, ada yang tidak. Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang pencetus dan pantang larang, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Penyakit gastrik yang teruk tidak cukup untuk menjauhkan diri daripada pantang larang

Gejala ulser ringan biasanya akan reda dengan mengelakkan pantang larang. Tetapi dalam beberapa kes yang teruk, ubat ulser diperlukan. Jika tidak, badan akan mengambil masa lebih lama untuk menghilangkan simptom tanpa bantuan ubat. Keradangan dan luka di perut akan menjadi lebih teruk daripada sebelumnya.

Ubat ulser secara langsung dapat meneutralkan asid perut yang berlebihan atau menghalang penghasilannya sehingga tidak berlebihan. Beberapa ubat yang biasanya diambil untuk menghilangkan gejala ulser adalah antasid, penyekat reseptor H-2, antibiotik, atau ubat PPI (penghambat pam proton).

Recent Posts