Cuba Brisk Walking, Teknik Berjalan Cepat yang Berguna

Ingin bersenam, tetapi tidak mahu kerumitan menggunakan peralatan khas atau pergi ke sana Gim mahal? Berjalan pantas boleh menjadi pilihan anda. Seperti asing, senaman jenis ini seperti berjalan pantas. Selain bersederhana, anda boleh melakukan sukan ini sendirian, bersama pasangan, atau bersama keluarga. Seronok bukan?

Ingin tahu apa faedahnya berjalan pantas dan bagaimana untuk melakukannya? Lihat ulasan berikut.

Ketahui berjalan pantas dan faedahnya untuk badan anda

Berjalan pantas adalah jenis senaman di mana anda berjalan lebih pantas, walaupun tidak secepat berlari. Peraturan kelajuan untuk latihan ini adalah satu kilometer dalam 12 minit atau jarak 5 kilometer yang diliputi dalam satu jam. Anda boleh mengira kelajuan berjalan dengan bantuan jam tangan sukan atau aplikasi di telefon anda.

Dipetik dari laman web Live Strong, menurut jurnal American Heart Association yang diterbitkan pada Februari 2013, berjalan pantas mempunyai beberapa kebaikan, seperti mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, kadar kolesterol tinggi, dan diabetes.

Anda boleh melakukan latihan ini bila-bila masa, pada hari cuti atau selepas bekerja. Anda hanya perlu menetapkan masa dan langkah anda. Untuk meningkatkan kelajuan berjalan, kuncinya adalah meletakkan badan, langkah, dan pergerakan tangan dan kaki selari. Semasa anda berjalan, hitung irama kaki anda agar lebih menyeronokkan.

Teknik berjalan pantas berjalan pantas

Sukan ini berbeza dengan berjalan kaki biasa. Terdapat beberapa teknik yang perlu anda terapkan untuk dilakukan berjalan pantas, dalam kalangan yang lain:

1. Postur berjalan

 • Berdiri tinggi, jangan bengkokkan bahu atau belakang anda
 • Jangan bersandar ke depan atau ke belakang
 • Jaga mata anda ke hadapan
 • Kepala dan dagu lurus ke hadapan agar tidak meregangkan otot leher dan belakang
 • Angkat bahu ke atas dan ke bawah, lakukan gerakan ini sekali sekala semasa berjalan

2. Pergerakan lengan

 • Bengkokkan lengan anda untuk membentuk sudut 90 darjah (kanan) dan paut kedua tangan
 • Gerakkan satu lengan ke hadapan ke kaki; tangan kanan dengan kaki kiri bergerak ke hadapan
 • Gerakkan tangan anda ke belakang dan ke belakang; penumbuk mesti sejajar dengan dada
 • Semasa lengan bergerak ke belakang, simpan lengan di sisi badan
 • Jangan bawa apa-apa di tangan anda semasa berjalan pantas

3. Cara berjalan

 • Semasa menginjak kaki, pastikan tumit menyentuh tanah terlebih dahulu
 • Berikan penekanan kuat pada jari kaki
 • Pastikan pergerakan pinggul semasa anda memijak kaki tidak mengubah kedudukan badan anda
 • Lakukan langkah yang cukup lebar, tetapi tidak terlalu lebar yang boleh menyebabkan kecederaan. Melangkah terlalu sempit juga membuatkan anda cepat letih.

Perkara yang perlu anda perhatikan semasa melakukan berjalan pantas

Semasa pertama kali berjalan cepat berjalan pantas Sebagai latihan, adalah wajar bahawa tulang kering akan terasa sakit. Keadaan ini biasanya akan hilang setelah anda terbiasa. Oleh itu, lakukan senaman pemanasan sebelum memulakan latihan.

Semakin kerap anda melakukan senaman, anda dapat meningkatkan kelajuan langkah kaki dan melatih pernafasan anda dengan lebih baik. Untuk memastikan tubuh anda cergas dan sihat, lakukan senaman ini selama 150 minit setiap minggu.

Apabila anda dapat berjalan pantas selama 15 hingga 30 minit, anda boleh menggunakan teknik berjalan pantas untuk membina kecergasan dan memastikan anda mendapat senaman intensiti sederhana selama 150 minit setiap minggu.

Recent Posts