9 Petua Penjagaan Selepas Sunat agar Anak Kecil Anda Segera Sembuh |

Setelah anak menjalani proses berkhatan atau berkhatan, ibu bapa perlu mengetahui cara menjaganya dengan betul. Ini supaya si kecil dapat sembuh dengan cepat dan mengelakkan risiko jangkitan dan pelbagai komplikasi lain. Ayuh, periksa maklumat berikut mengenai penjagaan selepas berkhatan yang boleh anda pakai di rumah!

Berapa lama rawatan di rumah selepas berkhatan?

Melancarkan laman web Kesihatan Kanak-kanak, biasanya memerlukan masa sekitar 7-10 hari untuk anak pulih setelah disunat.

Tempoh rawatan selepas berkhatan biasanya bergantung pada kaedah operasi yang digunakan dan usia anak pada waktu berkhatan.

Menurut kajian mengenai Jurnal Perubatan Bulan Sabit Merah Iran Kanak-kanak yang berumur kurang dari 1 tahun pada waktu berkhatan umumnya pulih lebih cepat dan mengalami komplikasi lebih sedikit daripada kanak-kanak yang lebih tua.

Oleh itu, sebilangan pakar mengesyorkan berkhatan kanak-kanak pada usia 1 hingga 5 tahun.

Namun, ini bergantung kepada pertimbangan ibu bapa dan kesediaan setiap anak. Di samping itu, setiap kanak-kanak mempunyai keadaan yang berbeza.

Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor secara langsung berapa lama masa yang anda perlukan untuk sembuh selepas berkhatan.

Rawatan selepas berkhatan untuk cepat sembuh

Rawatan selepas berkhatan laser dan berkhatan biasa lebih kurang sama.

Agar tempoh pemulihan lebih cepat dan anak anda bebas dari risiko jangkitan, perhatikan panduan penjagaan selepas bersunat di bawah.

1. Ambil ubat sakit

Selepas berkhatan, anak kecil anda mungkin merasa tidak selesa atau sakit di kawasan zakar. Biasanya, doktor menetapkan ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen atau paracetamol.

Ikuti nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk mengambil ubat ini. Pastikan anak anda mengambil ubat mengikut peraturan penggunaan dan preskripsi yang diberikan oleh doktor.

2. Minum ubat herba dari kunyit

Anda juga boleh mencuba memberi ramuan dari kunyit sebagai kaedah alternatif untuk merawat luka anak kecil anda. Sekiranya dia tidak menyukai rasanya, tambahkan kunyit ke makanan atau supnya.

Kunyit berkhasiat sebagai penghilang rasa sakit semula jadi, anti-radang, serta mencegah jangkitan.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada anak-anak.

3. Bersihkan kawasan zakar

Berhati-hatilah semasa membersihkan kawasan zakar anak kecil anda selepas berkhatan. Bantu dia membersihkannya selepas membuang air kecil.

Lakukan penjagaan kebersihan zakar selepas berkhatan dengan cara yang betul. Elakkan menggunakan sabun untuk membersihkannya, tetapi dengan air suam.

Sekiranya anda ingin membersihkan dengan sabun, pilih sabun yang bebas daripada bahan kimia keras seperti antiseptik, wangian, dan bahan pengawet.

Keringkan dengan tuala lembut dengan menepuk lembut, jangan gosok.

4. Tukar pembalut apabila menjadi kotor

Semasa tempoh rawatan selepas berkhatan, zakar bayi akan dibalut. Oleh itu, anda perlu memastikan pembalut sentiasa bersih.

Sekiranya pembalut itu kotor atau basah, ia perlu diganti. Inilah cara menukar pembalut sebagai salah satu penjagaan anak selepas berkhatan.

 1. Tanggalkan pembalut dengan perlahan.
 2. Gunakan kain kasa yang telah direndam dalam air suam atau cairan intravena untuk membantu melonggarkan pembalut.
 3. Tukar pembalut dengan kain kasa steril dan plaster baru dan pastikan zakar bersih sebelum berpakaian semula.

Sekiranya anda tidak tahu cara merawat luka sunat dengan betul dan menukar pembalut, minta bantuan profesional kesihatan seperti doktor atau jururawat.

5. Mandi suam

Memetik laman web Hospital Kanak-kanak di Dartmouth-Hitchcock, sejak 3 hari selepas berkhatan, anak-anak digalakkan mandi air panas.

Tujuannya adalah untuk mencegah pengerasan kulit pada hujung zakar dan membantu membersihkan kawasan luka.

Rendam si kecil selama 5-10 minit dalam air suam. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakan sabun atau bahan lain.

Lakukan aktiviti ini setiap hari selama lebih kurang 1 minggu.

6. Sapukan jeli petroleum

Semasa tempoh rawatan selepas berkhatan, anda boleh menggunakan petrolatum (petroleum jelly) pada hujung dan batang zakar anak kecil anda.

Kaedah ini dapat membantu merawat luka sunat sehingga sembuh lebih cepat.

Petrolatum dapat mengelakkan luka sunat melekat pada seluar dalam atau seluar.

Sebagai tambahan kepada petroleum jelly, anda boleh menggunakan salap antibiotik atau salap lain seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

7. Pakai pakaian dan seluar yang longgar

Elakkan pakaian atau seluar yang terlalu ketat semasa tempoh rawatan selepas berkhatan. Pakaian yang terlalu ketat boleh memberi tekanan pada kawasan zakar dan menyebabkan rasa sakit.

Selain itu, peredaran udara dan darah ke kawasan zakar akan terhambat. Kesannya, luka pada zakar sukar dikeringkan sehingga proses penyembuhannya memakan masa lebih lama.

8. Hadkan aktiviti anak kecil anda

Sepanjang tempoh penjagaan selepas berkhatan, anda tidak boleh membiarkan anak kecil anda melakukan aktiviti yang memerlukan posisi berjalan seperti menunggang basikal, menunggang basikal, melompat-lompat, atau berlari.

Elakkan aktiviti ini selama kira-kira 3 minggu selepas berkhatan supaya jahitan pembedahan tidak rosak.

9. Sediakan makanan berkhasiat

Tidak ada larangan pemakanan khas setelah anak disunat. Namun, agar proses rawatan selepas berkhatan berjalan dengan lancar, anda harus memberi makanan berkhasiat kepada anak.

Ini untuk memastikan dia sihat dan bebas dari penyakit. Pastikan dia makan sayur, buah, dan protein yang mencukupi.

Sekiranya anak anda alergi terhadap makanan tertentu, elakkan memberi makanan ini supaya reaksi alahan tidak mengganggu proses pemulihan.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Secara amnya, sunat laser atau sunat biasa boleh dilakukan di rumah.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, komplikasi selepas berkhatan mungkin berlaku yang memerlukan rawatan khas.

Semasa tempoh rawatan selepas berkhatan, teruskan memantau keadaan anak kecil anda dan ketahui jika dia mengalami keadaan berikut.

 • Parut berkhatan berdarah secara berterusan.
 • Kawasan luka bengkak dan / atau merah.
 • Tubuh si kecil lemas.
 • Kanak-kanak itu demam dengan suhu 38 ° C atau lebih.
 • Anak kecil anda mengalami loya, muntah, dan pening.
 • Anak merasa sakit yang tidak hilang setelah mengambil ubat.
 • Tidak dapat membuang air kecil atau sakit ketika membuang air kecil.
 • Pendarahan ketika membuang air kecil, atau air kencing menjadi keruh dan berbau busuk.

Sekiranya anak anda mengalami perkara di atas, segera hubungi doktor atau kunjungi pusat khidmat kesihatan terdekat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found