7 Faedah Membaca Dongeng kepada Anak |

Salah satu kelebihan membaca dongeng kepada kanak-kanak adalah memperkenalkan tabiat membaca sejak usia dini. Malah, memetik dari laman web Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), ibu bapa dapat membaca buku cerita ketika bayi masih dalam kandungan. Lebih-lebih lagi, pada usia 24-25 minggu, deria pendengaran janin telah mula terbentuk. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah faedah membaca kisah dongeng sebelum tidur untuk kanak-kanak.

Faedah membaca kisah dongeng kepada anak-anak

Buku masih menjadi medium yang dipilih oleh ibu bapa untuk mengasah perkembangan anak mereka.

Terdapat pelbagai jenis buku kanak-kanak yang popular, dari buku cerita hingga buku yang membuat si kecil anda sibuk bermain ( buku sibuk ).

Walaupun kelihatan remeh, membaca buku cerita dan kisah dongeng adalah aktiviti yang mempunyai faedah dan menyeronokkan bagi kanak-kanak.

Inilah sebab dan faedah membaca kisah dongeng sebelum tidur kepada anak-anak.

1. Mengeratkan hubungan antara anak dan ibu bapa

Meluangkan masa untuk membaca kisah dongeng sebelum tidur boleh menjadi kaedah yang berkesan dan bermanfaat untuk menghabiskan masa bersama anak-anak.

Sebenarnya, aktiviti yang satu ini juga dapat membantu mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak.

Sebabnya ialah, ketika membaca kisah dongeng, proses komunikasi interaktif antara ibu bapa dan anak-anak biasanya akan terjalin.

Corak komunikasi interaktif ini masih dikekalkan walaupun anak masih bayi. Tanpa anda sedari, ini mewujudkan kemesraan antara kedua belah pihak.

Ini digambarkan dalam penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Pembangunan & Tingkah Laku Pediatrik.

Kajian mendapati bahawa membaca kisah dongeng atau buku cerita kepada bayi di NICU meningkatkan kedekatan antara ibu bapa dan bayi.

Malah, aktiviti ini juga dapat meningkatkan kesihatan bayi dalam 7 hari dan minggu pertama kehidupan selepas kelahiran.

2. Meningkatkan perbendaharaan kata kanak-kanak

Memetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), kelebihan membaca kisah dongeng sebelum tidur adalah meningkatkan perbendaharaan kata kanak-kanak.

Sekiranya ibu bapa terbiasa membaca buku berulang kali, perbendaharaan kata dalam dongeng akan diserap dalam ingatan anak.

Dengan perlahan, anak akan belajar memahami perkataan dan ayat yang diceritakan oleh ayah dan ibu di dalam buku.

Semakin banyak kata yang didengar oleh anak-anak ketika ibu bapa mereka bercerita, semakin baik kemahiran berbahasa mereka.

Semakin meningkat usia, semakin lancar si manja untuk bercakap dan bercakap dan mengelakkan keadaan kelewatan pertuturan.

Sebabnya, otaknya akan terus dirangsang untuk memperkaya kata dan gaya bahasa yang berbeza.

3. Memperkenalkan pelbagai bentuk

Pada bayi, mata mereka akan lebih fokus melihat corak sederhana dalam buku cerita yang ditunjukkan oleh ibu bapa mereka.

Secara tidak langsung, inilah kelebihan membaca kisah dongeng kepada anak-anak. Anda memperkenalkan bentuk objek, kata-kata, dan pelbagai warna sejak usia dini.

Ayah dan ibu tidak perlu membeli koleksi dongeng tebal dan mahal.

Pilih buku yang ringkas, tetapi isi di dalamnya mengandungi banyak bentuk watak dengan pelbagai warna. Dengan cara itu, si kecil lebih berminat untuk melirik dan menikmatinya.

Ibu dan ayah boleh mendapatkan pelbagai koleksi cerita dongeng di kedai buku terdekat atau di bazar buku yang murah.

4. Membantu kanak-kanak mengenali emosi

Manfaat membaca kisah dongeng kepada kanak-kanak adalah membantu mereka mengenali dan meningkatkan perkembangan bahasa melalui cerita yang mereka dengar.

Semasa mendengar cerita, kanak-kanak akan memperhatikan cara menyampaikan emosi setiap watak.

Anda dapat menggambarkan emosi kebahagiaan, kemarahan, atau ketakutan dengan ekspresi wajah, intonasi, dan irama yang berbeza.

Contohnya, baca kisah dongeng mengenai bawang buruk dan bawang putih yang baik.

Apabila anda membaca kisah dongeng sebagai bawang, anda akan memberikan ekspresi wajah yang cemberut, intonasi yang sedikit tinggi, dan sombong.

Sementara itu, ketika membaca kisah dongeng sebagai bawang putih, anda boleh menggunakan nada suara yang rendah untuk tetap tegas dan berwajah sedih.

Tanpa anda sedari, anak anda akan belajar bagaimana meluahkan perasaan marah, sedih, benci, rasa bersalah, dan juga rasa malu.

Kanak-kanak yang dapat meluahkan perasaan cenderung untuk memproses emosinya dengan bijak.

5. Membantu proses pertuturan anak

Membaca dapat merangsang perkembangan otak kanak-kanak. Apabila ibu bapa membaca kisah dongeng kepada anak-anak, faedah bagi anak-anak adalah mereka akan mendapat maklumat.

Ibu bapa boleh membaca ceritanya dengan ucapan yang perlahan dan jelas, serta menjeda setiap bahagian.

Sekiranya terdapat gambar atau bentuk, ayah dan ibu dapat menunjukkan dan menerangkannya kepada si kecil.

Kanak-kanak yang terbiasa membaca atau mendengar cerita dari usia dini cenderung untuk bercakap dengan lebih cepat dan menyampaikan keinginan mereka.

Maksudnya, kebiasaan membaca kisah dongeng sangat membantu anak-anak untuk menjadikannya lebih mudah untuk berkomunikasi dengan persekitarannya.

6. Latih tindak balas anak

Apabila anda membaca kisah dongeng kepada bayi, mereka belum dapat bertindak balas terhadap rangsangan dengan kata-kata yang jelas.

Namun, ketika mendengar ibu bapa mereka bercerita, bayi dapat bertindak balas melalui pergerakan tangan dan kaki.

Tindak balas dan rangsangan ini akan mengaktifkan pelbagai sel saraf di otak bayi dengan lebih cepat.

Jadi, semasa bercerita, anda juga dapat merangsang tindak balas bayi anda dengan mengulangi setiap ayat.

Ini dapat membantu bayi anda merakam ayat dengan lebih baik dan bertindak balas dengan meniru pergerakan bibir atau ekspresi wajah semasa anda bercerita.

7. Meningkatkan kemahiran berfikir

Bukan hanya itu, faedah membaca kisah dongeng sebelum tidur juga dapat menjadi kaedah untuk melatih kemahiran berfikir anak-anak.

Apabila anda mendengar kisah dongeng, anak anda akan belajar memahami dan menghafal setiap perkataan yang anda katakan.

Maklumat yang diterima oleh kanak-kanak juga dapat membantu mengembangkan sisi kreatif otak mereka kerana mereka akan diprovokasi untuk mempunyai rasa ingin tahu yang lebih banyak.

Ini pasti akan menjadikan kanak-kanak mempunyai pandangan yang lebih luas mengenai banyak perkara.

Menerapkan tabiat baru pastinya tidak mudah, terutamanya jika kanak-kanak menganggap membaca kisah dongeng adalah aktiviti yang membosankan.

Tidak perlu membaca cerita panjang untuk memastikan anak-anak tetap fokus dan mendapat manfaat daripada aktiviti ini.

Pilih cerpen dan ciptakan suasana yang menyeronokkan. Anda boleh meminta kanak-kanak memilih buku bacaan mereka sendiri di rumah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts