Kenali jenis kacang yang baik untuk badan

Tidak dapat dinafikan bahawa kacang adalah antara bahan makanan yang paling berkhasiat. Di sebalik saiznya yang kecil, setiap jenis kacang menyimpan protein, karbohidrat, dan pelbagai nutrien berguna lain.

Asal-usul pelbagai jenis kacang

Kacang pada amnya adalah biji buah tanaman. Biji kering ini dilindungi oleh kulit keras yang tidak pecah ketika buahnya matang. Oleh itu, anda perlu membuka atau memecahkan cengkerang untuk mengeluarkan intinya.

kacang sebenar ( kacang ) berbeza dengan kacang dalam kumpulan kekacang ( kekacang ). Tidak seperti kacang sejati, yang tumbuh sebagai biji, kekacang adalah keluarga tumbuhan yang menghasilkan poket yang berisi biji di dalamnya.

Keluarga kekacang dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu lentil (lentil), kacang polong ( kacang ), kacang ( kacang ), dan kacang tanah ( kacang tanah ). Setiap jenis kekacang biasanya mempunyai rupa, rasa, kandungan nutrisi, dan kegunaan yang berbeza.

Berikut adalah pelbagai jenis kacang dan contoh.

  • Kacang asli: kacang mete, pistachio, walnut, badam, pecan , kacang hazel, buah berangan , kacang pain, macadamia, dan brazil.
  • Kekacang: lentil, kacang polong, kacang kedelai, kacang hijau, kacang buncis, kacang polong, dan kacang tanah.
  • Kekacang ( kacang ): kacang ginjal, kacang hitam, kacang pinto, dan kacang navy.

Uniknya, kacang bukan kacang sebenarnya, tetapi kacang seperti kacang polong. Selain itu, kacang almond yang telah dikenal sebagai kacang juga merupakan sejenis buah dengan biji yang diliputi cangkang dan boleh dimakan.

Walaupun terdapat perbezaan, semua jenis kacang mempunyai persamaan dalam kandungan nutriennya. Makanan ini kaya dengan lemak, serat, dan protein yang sihat. Kacang juga mengandungi vitamin dan mineral, terutamanya vitamin E.

Manfaat kesihatan memakan kacang

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa makan kacang sangat bermanfaat untuk kesihatan. Ini kerana makanan ini mengandungi lemak, vitamin, mineral, serat, dan fitonutrien yang sihat (bahan kimia semula jadi dalam tumbuhan) yang merupakan antioksidan.

Secara umum, berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada memakan kacang.

  • Menjadi sumber nutrien untuk badan.
  • Membantu mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Membantu menurunkan kolesterol dan trigliserida.
  • Berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung dan strok.
  • Mengurangkan keradangan di badan.
  • Bakteria dan pencernaan usus yang sihat.

Jenis kacang yang paling sihat

Berikut adalah pelbagai jenis kacang yang paling sihat untuk tubuh.

1. Kekacang

Buncis, atau kacang garbanzo, adalah kacang yang tinggi serat dan protein. Berkat dua nutrien ini, pakar bahkan menyatakan bahawa kacang buncis dapat memberikan manfaat yang sama seperti daging merah.

Buncis berpotensi untuk menjaga berat badan, mengawal gula darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan barah. Ini kerana buncis terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol jahat, yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

2. Lentil

Salah satu jenis kekacang yang baik untuk vegetarian adalah lentil / lentil. Selain mengandung protein, lentil juga kaya dengan vitamin B, magnesium, dan kalium kompleks, sehingga dapat menjadi alternatif untuk produk hewani.

Seperti kacang buncis, lentil juga dapat membantu menurunkan gula darah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pencernaan lentil yang perlahan menghalang lonjakan gula darah secara drastik.

3. Kekacang

Seperti kacang pada umumnya, kacang polong adalah sumber serat dan protein yang baik. Sebenarnya, sekarang terdapat banyak jenis makanan tambahan di pasaran yang mengandungi kacang polong dengan banyak manfaat kesihatan.

Selain itu, kandungan serat kacang polong juga merupakan sumber makanan untuk bakteria usus. Sekiranya bakteria usus dalam keadaan sihat, fungsi pencernaan dan usus anda akan lancar.

4. Kacang merah

Anda mungkin sudah biasa dengan jenis kacang ini. Sebagai salah satu jenis kacang yang paling banyak dimakan, kacang merah menyumbang serat, protein, vitamin B1 dan B9, dan mineral.

Makanan berserat tinggi seperti kacang ginjal sangat berkesan untuk mengawal gula dalam darah. Dalam kajian di Jurnal Pemakanan , makan kacang merah telah terbukti menurunkan gula darah pada pesakit diabetes.

5. Badam

Badam adalah sumber tenaga, protein, karbohidrat dan lemak. Walaupun tinggi lemak, kebanyakan lemak dalam kacang ini dianggap sihat. Sejumlah kajian bahkan menunjukkan kandungan lemak ini dapat menurunkan kolesterol jahat.

Pengambilan badam bersama dengan diet rendah kalori juga membantu menurunkan berat badan dan tekanan darah pada orang yang mengalami kegemukan. Bagi pesakit diabetes, makan badam dapat membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan gula darah.

6. Walnut

Walnut adalah salah satu jenis kacang yang mengandungi lemak yang paling banyak. Walau bagaimanapun, sebahagian besar lemak dalam walnut terdiri daripada asid lemak omega-3. Lemak ini membantu menurunkan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.

Menariknya, kajian tahun 2012 mendedahkan bahawa makan walnut dapat meningkatkan kemampuan kognitif. Ini menunjukkan bahawa walnut mempunyai manfaat tertentu untuk kesihatan otak.

7. Gajus

Masih berkaitan dengan kacang almond dan walnut, kacang mete kaya protein, lemak, vitamin, dan mineral. Selain itu, kacang mete juga mengandungi fitonutrien yang bertindak sebagai antioksidan, seperti polifenol dan karotenoid.

Banyak kajian menunjukkan manfaat kacang mete dalam mengurangkan gejala sindrom metabolik, yang merupakan sekumpulan keadaan yang meningkatkan risiko penyakit jantung. Ini mungkin berkaitan dengan fungsi antioksidan dalam mengurangkan risiko penyakit kronik.

8. Kacang soya

Salah satu jenis kacang yang paling banyak digunakan adalah kacang soya. Selain dimakan dalam bentuk kacang, kacang kedelai juga biasa diproses menjadi tahu, susu kedelai, tempe, dan tauco.

Kacang soya kaya dengan isoflavon, yang merupakan antioksidan yang juga berfungsi seperti hormon estrogen. Pengambilan isoflavon diyakini dapat mengurangkan risiko barah, mengawal tekanan darah, dan mencegah osteoporosis akibat menopaus.

9. Pistachio

Sekiranya anda mencari sumber makanan antioksidan, cubalah pistachio. Kacang ini mengandungi banyak antioksidan dalam bentuk vitamin E, karotenoid, polifenol, dan zeaxanthin yang dapat melindungi sel-sel tubuh anda dari kerosakan.

Seperti badam, pistachio juga kaya dengan lemak sayuran yang bermanfaat. Lemak dalam pistachio adalah lemak tak jenuh yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengawal kolesterol darah.

10. Kacang tanah

Menariknya, kelebihan kacang agak unik berbanding jenis kacang lain. Sebabnya, kacang tanah adalah sumber lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh ganda, protein, dan vitamin B untuk menyokong program diet sihat anda.

Malangnya, faedah ini akan hilang sekiranya kacang tanah diproses menjadi produk lain, seperti selai kacang. Oleh itu, pastikan untuk selalu membaca label maklumat nilai pemakanan yang terdapat pada pembungkusan produk makanan yang anda beli.

Selagi dimakan dalam jumlah yang berpatutan, setiap jenis kacang mempunyai manfaat kesihatannya sendiri. Oleh itu, jangan lupa memasukkan satu ramuan ini ke dalam menu harian anda.

Recent Posts