Menyedari Kesan Sampingan ARV, Dadah untuk Menyembuhkan HIV

Mengambil ubat antiretroviral (ARV) secara berkala membantu banyak orang dengan HIV / AIDS (ODHA) menjalani kualiti hidup yang lebih baik sambil mencegah risiko penularan kepada orang di sekitarnya. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan ubat, kesan sampingan ARV sukar dielakkan. Reaksi seperti loya, sakit kepala, sakit perut, gelisah, atau kesukaran untuk menumpukan perhatian adalah contoh kesan sampingan biasa dari ubat HIV.

Sebaliknya, beberapa kesan sampingan ubat ARV boleh menjadi sangat serius sehingga memerlukan perundingan doktor secepat mungkin.

Risiko kesan sampingan ini adalah salah satu sebab yang paling umum mengapa orang berhenti mengambil ubat HIV. Walau bagaimanapun, jangan gunakan risiko kesan sampingan ubat ARV sebagai alasan untuk menghentikan rawatan HIV.

Bahaya kesan sampingan ARV masih dapat dijangkakan melalui rawatan yang tepat. Menghentikan rawatan HIV dengan sengaja malah boleh menyebabkan perkembangan penyakit atau tahap HIV yang lebih teruk.

Matlamat rawatan HIV dengan ubat ARV

Rejimen rawatan ARV berfungsi untuk mencegah HIV daripada membiak di dalam badan sambil melindungi dan menguatkan sistem imun. Dengan cara itu, PLWHA dapat memiliki jangka hayat yang sama dengan orang lain yang sihat

Apa yang wajib diingat, anda mesti terus minum ubat secara berkala dan jangan mengurangkan dos kecuali doktor anda mengesyorkannya, walaupun anda merasa tidak selesa dengan masalah kesihatan yang disebabkan.

Sekiranya anda kehilangan banyak dos atau mengurangkan dosnya sahaja, keberkesanan ubat tersebut mungkin akan hilang. Namun, ada beberapa ubat yang harus anda hentikan segera apabila terdapat kesan sampingan tertentu.

Menurut WebMD, terdapat 2 jenis kesan sampingan ARV, iaitu kesan sampingan jangka pendek dan jangka panjang.

Kesan sampingan ubat ARV jangka pendek

Kesan sampingan ubat HIV jangka pendek termasuk keletihan, mual, cirit-birit dan ruam. Kesan sampingan ubat ARV ini boleh bertahan hingga beberapa minggu dan bertambah baik ketika tubuh menyesuaikan diri dengan rawatan.

Kesan sampingan sementara ARV yang lain termasuk sakit kepala, demam, sakit otot dan pening.

Anda harus memberitahu doktor anda mengenai apa-apa kesan sampingan ARV yang anda alami, supaya doktor dapat menentukan rawatan terbaik untuk keadaan anda.

1. Kehilangan selera makan

Kesan sampingan ubat ARV ini disebabkan oleh jenis ubat Abacavir (Ziagen). Untuk mengatasi kesan sampingan ARV ini, anda boleh makan beberapa bahagian kecil sehari dan bukannya 3 bahagian besar.

Dianjurkan untuk mengambil makanan tambahan atau minuman untuk memastikan anda mendapat cukup vitamin dan mineral, seperti mengambil perangsang penambah selera makan, minum jus buah dan bukannya air.

2. Cirit-birit

Cirit-birit sebagai kesan sampingan ARV boleh disebabkan oleh pengambilan protease inhibitor dan ubat lain.

Untuk mengatasi kesan sampingan ubat ARV ini, anda harus mengurangkan pengambilan makanan berminyak, berlemak, pedas dan produk tenusu dan lemak tidak larut (seperti sayur-sayuran mentah, bijirin bijirin penuh, kacang-kacangan).

Di samping itu, gunakan ubat anti-cirit-birit bebas seperti loperamide (Imodium) atau diphenoxylate dan atropine (Lomotil).

3. Keletihan

Keletihan kerana mengambil ubat antiretroviral disebabkan oleh pelbagai ubat. Dalam menangani kesan sampingan ARV ini, penting untuk makan makanan sihat untuk memberi lebih banyak tenaga dan mengelakkan alkohol dan rokok.

Selain itu, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur.

4. Kemurungan

Depresi atau timbulnya kegelisahan dan perubahan mood yang tidak menentu biasanya disebabkan oleh ubat ARV Efavirenz (Sustiva). Untuk menjangkakan kesan sampingan ubat ARV ini, anda mesti mengubah masa dos ubat.

Di samping itu, elakkan pengambilan alkohol dan ubat-ubatan haram. Kesan sampingan ARV ini juga dapat diatasi dengan mengambil terapi antidepresan atau ubat-ubatan.

5. Mual dan muntah

Hampir semua jenis ubat ARV menyebabkan kesan sampingan ubat HIV ini.

Cara untuk mengatasi kesan sampingan ARV ini adalah dengan makan bahagian makanan yang lebih kecil beberapa kali sehari dan bukannya 3 bahagian besar, dan makan makanan yang hambar seperti nasi putih dan nasi putih. keropok.

Di samping itu, elakkan makanan berlemak dan pedas. Hidangkan makanan sejuk dan tidak panas. Penting untuk menggunakan ubat anti-emetik untuk mengawal kesan sampingan ubat ARV yang mual.

6. Ruam

Mengambil ubat HIV Nevirapine boleh menyebabkan ruam muncul di kulit. Dalam menangani kesan sampingan ARV ini, penting untuk melembapkan kulit dengan menggunakan losyen setiap hari dan mengelakkan diri dari mandi panas.

Juga, gunakan sabun dan bahan pencuci yang tidak menjengkelkan. Pakai kain bernafas, seperti kapas. Rujuk doktor anda sama ada anda boleh menggunakan antihistamin.

7. Gangguan tidur

Penyebab gangguan tidur semasa menjalani rawatan antiretroviral adalah penggunaan Elfavirenz (Sustiva) dan jenis ubat HIV yang lain.

Kesan sampingan ARV dalam bentuk gangguan tidur dapat diatasi dengan melakukan senaman secara teratur. Juga, patuhi jadual waktu tidur dan hindari tidur siang, dan elakkan kafein dan perangsang lain beberapa jam sebelum tidur.

Selain itu, berjumpa doktor mengenai penggunaan pil tidur jika gangguan itu berterusan.

Kesan sampingan ubat ARV jangka pendek

Sebagai tambahan kepada rangkaian gejala ringan di atas, risiko kesan sampingan dari ubat ARV boleh menjadi serius dan muncul dari masa ke masa. Kesan sampingan ubat ARV ini boleh menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang yang memerlukan rawatan perubatan yang sesuai untuk mengatasinya.

1. Perubahan dalam pengedaran lemak badan (Lipodystrophy)

Lipodystrophy juga dikenali sebagai pengagihan semula lemak. Ini bermaksud bahawa anda mempunyai masalah dengan pengeluaran, penggunaan dan penyimpanan lemak.

Kesan sampingan dari ARV ini boleh merangkumi kehilangan lemak di muka dan anggota badan, dan pengumpulan lemak sehingga bergerak ke perut dan belakang leher. Penyebabnya adalah perjalanan rawatan kelas NRTI dan protease inhibitor.

Latihan latihan kekuatan dan tesamorelin, ubat preskripsi yang mensasarkan lemak perut, dapat membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan HIV ini.

Selain itu, anda juga harus mendapatkan suntikan asid polilaktik (Isi Baru, Sculptra) di wajah anda sekiranya anda kehilangan lemak di kawasan tersebut.

Tanya doktor anda mengenai ubat tesamorelin (Egrifta), yang mengurangkan lemak perut berlebihan pada orang yang mengambil ubat HIV.

2. Kolesterol tinggi dan trigliserida (lipid) dalam darah

Kesan sampingan ARV disebabkan oleh protease inhibitor dan ubat lain.

Untuk mengatasinya, penting untuk mengurangkan pengambilan lemak dalam makanan (berbincang dengan pakar diet mengenai cara paling selamat) dengan memakan ikan dan makanan lain yang kaya dengan asid lemak omega-3.

Dianjurkan juga untuk melakukan ujian darah untuk melihat kadar kolesterol dan trigliserida. Anda perlu mula mengambil ubat kolesterol dan mengelakkan lemak dalam makanan anda, menggunakan statin atau ubat penurun lipid lain.

3. Daya tahan insulin

Mengambil ubat ARV boleh menyebabkan ketahanan insulin atau kelainan pada kadar gula darah anda. Dalam menangani kesan sampingan ARV ini, perlu membuat perubahan pada diet dan ubat anda.

4. Penurunan ketumpatan tulang

Kesan sampingan ARV ini boleh menjadi masalah penting, terutama bagi orang dewasa yang lebih tua dengan HIV.

Kehilangan tulang atau osteoporosis boleh menyebabkan peningkatan risiko kecederaan dan patah tulang. Langkah pencegahan termasuk senaman percuma dan diet yang menyokong kesihatan tulang.

5. Asidosis laktik

Asidosis laktik adalah keadaan di mana terdapat penumpukan laktat dalam badan, produk sisa sel-sel badan.

Gejala yang timbul disebabkan oleh kesan sampingan ARV ini termasuk kehilangan selera makan, loya, muntah, dan sakit perut. Di samping itu, ia boleh menyebabkan masalah mulai dari sakit otot hingga kegagalan hati.

6. Kerosakan hati

Tanda dan gejala kesan sampingan ARV ini termasuk sakit perut, kencing gelap, dan najis berwarna terang atau tanah liat. Doktor anda boleh menjalankan ujian dan menentukan tindakan yang perlu diambil.

Cara mengatasi kesan sampingan ARV jangka panjang

Sebilangan kesan sampingan ubat ARV boleh berterusan atau menyebabkan masalah serius. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara untuk menanganinya sehingga tidak terlalu mengganggu kualiti hidup anda.

Untuk menangani kesan sampingan jangka panjang ARV, anda boleh mengikuti beberapa petua berikut:

  • Ujian darah sederhana akan membolehkan anda melihat peningkatan kadar kolesterol dan lemak lain dalam darah. Anda mungkin perlu mengambil ubat kolesterol dan menghindari lemak dalam makanan anda.
  • Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan diabetes. Perubahan dalam diet dan penggunaan ubat diabetes mungkin diperlukan.
  • Sekiranya doktor anda mendiagnosis perubahan dalam cara tubuh anda menyimpan atau memetabolismekan lemak, dia mungkin dapat menasihati anda mengenai latihan yang menumpukan pada latihan kekuatan dan penggunaan tesamorelin, ubat preskripsi yang menargetkan lemak perut, yang dapat membantu kesan sampingan rawatan HIV ini. Perubahan cara tubuh mengatur simpanan lemak boleh menyebabkan pengumpulan lemak di perut dan pinggang, serta kehilangan lemak di wajah dan bahagian tubuh yang lain.
  • Gejala penumpukan asid laktik dalam darah termasuk kehilangan selera makan, loya, muntah dan sakit perut. Laporkan gejala ini dengan segera kepada doktor. Anda mungkin memerlukan perubahan pada rawatan HIV anda.
  • Ujian kepadatan tulang dapat mengesahkan osteoporosis sebagai kesan sampingan rawatan HIV anda. Langkah pencegahan termasuk latihan berat badan dan diet yang meningkatkan kesihatan tulang.
  • Kerosakan hati. Tanda dan gejala termasuk sakit perut, kencing mendung, penyakit kuning dan najis berwarna ringan atau tanah liat. Doktor boleh melakukan ujian dan menentukan langkah-langkah apa yang perlu diambil.

Recent Posts