Bilakah masa untuk mendengar degupan jantung janin?

Doktor telah menyatakan bahawa anda hamil, tetapi bilakah masanya bagi wanita hamil untuk mendengar degupan jantung janin? Selain jantina, degupan jantung janin juga sering membuat calon ibu bapa ingin tahu. Pelbagai peralatan perubatan cukup canggih untuk mendengar degupan jantung bayi seawal mungkin. Berikut adalah penjelasan mengenai degupan jantung bayi yang perlu anda ketahui.

Bilakah jantung janin mula berkembang di rahim?

Perkembangan janin biasanya mengikuti jalan yang dapat diramalkan. Konsepsi biasanya berlaku kira-kira dua minggu selepas tempoh terakhir anda bermula.

Untuk mengira anggaran hari kelahiran (HPL) untuk kelahiran bayi, doktor akan mengira 40 minggu berikutnya bermula dari hari pertama haid terakhir anda (LMP).

Ini bermaksud bahawa tempoh terakhir anda dikira sebagai sebahagian daripada proses kehamilan - walaupun anda belum positif kehamilan pada masa itu.

Pada awal kehamilan kelima, atau minggu ketiga setelah pembuahan, jantung bayi mula terbentuk bersama dengan otak, saraf tunjang, dan organ-organ lain.

Denyutan jantung janin pertama akan muncul 22-23 hari selepas pembuahan, pada pertengahan minggu kelima ini.

Pada masa ini, jantung bayi masih terlalu kecil untuk menghasilkan gelombang suara yang cukup untuk denyutan yang jelas, bahkan ketika diperkuat dengan penggunaan peralatan perubatan oleh doktor.

Oleh itu, bilakah saya dapat mendengar degupan jantung janin?

Memetik dari Belly Belly, degupan jantung janin akan mula berdegup sekitar minggu keenam kehamilan. Maksudnya, enam minggu dari hari pertama kitaran haid terakhir anda.

Pada masa ini, darah akan mengalir ke embrio dan terdapat peningkatan kadar denyutan jantung bayi hingga 100-160 per minit.

Anda mungkin dapat mendengar bayi anda berdebar-debar pada usia kehamilan sekitar 6 hingga 8 minggu, sekiranya anda mengalami ultrasound awal.

Tidak perlu risau sekiranya degupan jantung bayi tidak didengar ketika ini. Sebabnya adalah kerana prosesnya memerlukan masa sehingga 12 minggu untuk anda mendengar semua jenis bunyi di rahim anda dengan jelas.

Alat untuk mendengar degupan jantung janin

Ultrasound atau sonogram obstetrik adalah kaedah yang paling tepat dan sering digunakan oleh doktor atau bidan anda untuk memeriksa degupan jantung bayi anda.

Selain memeriksa degupan jantung, pakar obstetrik juga dapat menggunakan ultrasound untuk mengesahkan perkara berikut:

  • Kehamilan pada enam minggu
  • Menentukan usia dan saiz janin
  • Mengetepikan masalah kehamilan
  • Memeriksa kemungkinan mengandung anak kembar

Sekiranya anda belum atau belum melakukan ultrasound pada masa ini, anda mungkin dapat mendengar degupan jantung pertama bayi anda melalui Fetal Doppler semasa lawatan rundingan biasa anda.

Memetik dari Baby Center, Fetal Doppler adalah versi mini ultrasound yang boleh digenggam untuk mencari degup jantung bayi anda.

Doktor atau bidan anda mungkin dapat mengesan degupan jantung bayi anda menggunakan Doppler pada usia kehamilan 10 minggu, tetapi ia lebih biasa pada 12 minggu.

Doktor atau bidan anda akan menggunakan gel di perut anda, kemudian gerakkan bar Doppler di sekitar permukaan perut anda. Doktor akan melakukan ini sehingga dia menemui tempat di mana degupan jantung janin dapat dikesan.

Doppler menghantar dan menerima gelombang bunyi yang memantul dari hati bayi anda. Peranti Doppler janin menjadikan degup jantung bayi anda "bergema" cukup kuat untuk anda mendengarnya juga.

Tepat ketika anda dapat mendengar degupan jantung pertama si kecil akan bergantung pada ukuran wanita hamil, kedudukan rahim, lokasi bayi, dan ketepatan usia kehamilan.

Ramai wanita mengatakan bahawa degupan jantung pertama bayi mereka terdengar seperti cacophony dari kawanan kuda yang berlari.

Denyutan jantung bayi berkisar antara 120-160 degupan seminit. Sekiranya degupan jantung bayi berada di luar jangkauan ini, janin mungkin mengalami masalah jantung.

Denyutan jantung bayi tidak didengar, tanda apa?

Kira-kira 12 minggu kehamilan, anda biasanya akan mengadakan temu janji berunding supaya doktor atau bidan anda dapat mengesan degupan jantung bayi anda.

Tetapi kadang-kadang semasa pemeriksaan ini, wanita hamil tidak dapat mendengar degupan jantung si kecil di rahim. Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin tidak mendengar bayi anda sekarang, termasuk:

1. Umur janin tidak betul

Sekiranya anda tidak pasti bila tempoh terakhir anda, hari jadi bayi anda mungkin akan berlalu sedikit lebih lama daripada yang anda fikirkan. Ini juga berlaku ketika usia janin dikira menggunakan kaedah selain ultrasound.

Ini bermaksud bahawa anda sebenarnya tidak hamil pada usia kehamilan, misalnya, pada 12 minggu kehamilan. Keadaan ini menyukarkan degupan jantung bayi anda untuk didengar.

Umur kehamilan yang terlewat adalah salah satu sebab yang paling biasa, terutamanya jika ini adalah lawatan perundingan pertama anda.

2. Kedudukan rahim

Kedudukan rahim tidak selalu menghadap ke hadapan seperti biasa. Terdapat juga kedudukan rahim yang condong yang mempengaruhi cara mencari degup jantung bayi.

Ini kerana Doppler bergerak mengikut kedudukan rahim secara umum, jadi ketika ibu mempunyai posisi rahim yang miring, Doppler harus bergerak lebih ekstra.

Tidak perlu risau kerana ini bukan masalah, kedudukan rahim yang condong adalah normal.

3. Kedudukan bayi

Pada kehamilan 12 minggu, bayi anda sangat kecil. Doppler perlu mencari bayi dengan tepat untuk menangkap degupan jantungnya.

Inilah yang membuat calon ibu bapa memerlukan masa dan kesabaran agar degupan jantung janin dapat "ditangkap" oleh Doppler.

4. Saiz badan wanita hamil

Sekiranya anda berlebihan berat badan, misalnya, kadang-kadang penghalang antara bayi dan Doppler agak tebal. Ini akan agak sukar untuk mendengar degupan jantung janin dengan jelas.

Biasanya ini dapat diatasi dengan menggunakan ultrasound transvaginal jika doktor prihatin terhadap keadaan bayi atau hanya untuk mengawasinya.

5. Keguguran

Ini adalah salah satu berita buruk yang menjadi alasan untuk tidak mendengar degupan jantung bayi. Proses keguguran selalunya tidak mempunyai tanda-tanda sehingga calon ibu bapa tidak mengetahuinya.

Keadaan ini mungkin keguguran tersembunyi atau senyap. Keadaan ini menggambarkan bahawa ibu sebenarnya tidak hamil, tetapi mengalami gejala dan tanda-tanda kehamilan.

Inilah sebabnya mengapa ibu tidak mempunyai tanda-tanda keguguran kerana bayi tidak pernah mula terbentuk.

Sekiranya anda mempunyai janji temu dengan doktor tetapi belum mendengar degupan jantung bayi, anda mungkin diminta untuk datang satu atau dua minggu kemudian. Ini bergantung pada sejauh mana usia kehamilan.

Sekiranya degupan jantung bayi belum didengar, tenangkan diri anda. Ini adalah kejadian yang agak kerap dan mempunyai pelbagai alasan di belakangnya, seperti yang telah dijelaskan.

Tekanan untuk tidak mendengar degupan jantung bayi boleh menjadikan keadaan wanita hamil lebih teruk, malah tidak akan mengubah hasilnya.

Kongsi sebarang masalah dengan doktor atau bidan anda agar tindakan yang diperlukan dapat diambil secepat mungkin.

Recent Posts