9 Cara Mudah Tidur Lebih Baik •

Cadangan tidur yang baik antara 7-8 jam. Tetapi, kadang-kadang sukar untuk memenuhi cadangan tersebut jika terdapat banyak tarikh akhir projek kerja yang mesti dipenuhi, apatah lagi perkara-perkara remeh yang anda temukan setiap hari sebenarnya menjadikan tekanan semakin memuncak.

Apabila anda merasa sangat letih ketika anda bangun pada waktu pagi, diikuti dengan sakit kepala yang tajam, dan bahkan tertidur pada siang hari, itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan rutin tidur anda. Lihat artikel ini untuk mengetahui petua dan trik untuk tidur yang cukup, serta nyenyak.

1. Jangan makan malam berhampiran waktu tidur

Pencernaan memerlukan masa yang lama, dan tentu saja anda tidak mahu langsung berbaring setelah makan. Tidur segera selepas makan boleh meningkatkan kadar asid perut dan mencetuskan pedih ulu hati. Kadang-kadang ia juga boleh menyebabkan sensasi terbakar di perut, dada, dan tekak. Biarkan cukup ruang antara makan malam dan waktu tidur anda.

2. Mandi air suam sebelum tidur

Pada waktu malam, suhu badan turun dan kita mula merasa letih, mengantuk, dan lesu. Semakin sejuk suhu badan, semakin tidak bermotivasi kita untuk melakukan aktiviti penting, seperti bernafas dan mengepam darah.

Menyejukkan badan adalah salah satu cara semula jadi tubuh untuk memberi isyarat bahawa kita sudah bersedia untuk tidur. Namun, menyejukkan badan pada waktu malam dapat mengganggu jika kita berada di persekitaran yang panas dan lembap, di mana udara cenderung berada pada suhu bilik atau bahkan lebih panas.

Mandi suam sebelum tidur dapat membantu badan anda menurunkan suhu semula jadi dan juga merehatkan otot-otot badan, sehingga anda bangun dengan rasa segar pada waktu pagi.

3. Tetapkan suhu bilik

Suhu bilik yang ideal untuk tidur malam yang lena adalah 20-23 ° C

4. Jangan mainkan telefon bimbit atau komputer riba anda di atas katil

Melatonin, hormon semula jadi badan yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang membantu anda tidur, hanya terdapat pada waktu malam. Oleh itu, apabila anda mematikan lampu di bilik tidur anda dan berhenti bermain dengan telefon anda sebelum tidur, otak dan mata anda mula menghantar isyarat ke kelenjar pineal anda untuk mula menghasilkan melatonin.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang tidak dapat dipisahkan dari alat anda, pasang aplikasi seperti F.Lux yang dapat mengurangkan gelombang cahaya biru dari peranti anda.

5. Yoga atau meditasi sebelum tidur

Senaman ringan ditambah dengan sesi relaksasi nafas pendek 10-20 minit sebelum tidur dapat membantu anda tidur lebih nyenyak, tetapi jangan berlebihan kerana badan anda sebenarnya akan lebih letih dan dapat terganggu dari tidur.

Yoga atau meditasi dapat menjadi jalan keluar yang kuat untuk melawan insomnia, bukan hanya untuk menenangkan fikiran dari tekanan kerja, tetapi juga mempersiapkan tubuh untuk tidur nyenyak.

6. Buat rutin petang yang sederhana

Matikan lampu sebelum pukul 10, minum teh suam sebelum tidur, atau baca buku ringan sebelum tidur. Bagaimanapun, membiasakan diri dengan sedikit rutin pada waktu malam bertujuan untuk memberitahu otak anda bahawa waktu tidur sudah dekat sehingga ia akan mula menghantar isyarat ke seluruh badan anda untuk bersiap untuk tidur.

7. Jauhkan penggera dari anda

Sekiranya anda tidak dapat tidur, atau bangun pada waktu malam dan melihat masa berlalu seolah-olah menghantui anda, ini akan membuat anda gugup dan cemas, dan akan menyukarkan anda untuk memulakan atau menyambung tidur.

8. Sediakan pakaian dan beg bimbit anda sebelum tidur

Memutuskan pakaian apa yang akan dipakai seharian boleh menjadi tugas yang memakan masa, apatah lagi untuk menyiapkan masa yang lama. Tidak jarang, kod pakaian pejabat menjadi beban minda sebelum tidur. Salah, pakaianpejabat anda sebenarnya menjadikan anda murung sepanjang hari.

Jimat masa anda pada waktu pagi untuk dapat berehat sedikit dengan menyiapkan semua keperluan anda untuk keesokan harinya pada waktu malam sebelum tidur, termasuk makan tengah hari dan sarapan anda.

9. Berhenti minum kopi dan alkohol pada sebelah petang

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, hentikan pengambilan kafein dalam bentuk apa pun (teh, kopi, minuman tenaga, soda, bahkan gula-gula coklat) dan alkohol sekurang-kurangnya lapan jam sebelum tidur.

BACA JUGA:

  • 6 kesan buruk tidur terlalu lama
  • Kaedah ampuh untuk mengatur penggera tanpa mengganggu tidur anda
  • 10 cara untuk berhenti malas bersenam

Recent Posts