6 Maklumat Mengenai Menstruasi Yang Perlu Tahu Semua Wanita

Di Indonesia, haid dikenali sebagai haid atau haid. Menstruasi adalah salah satu tanda akil baligh bagi wanita. Namun, pernahkah anda menggali maklumat mendalam mengenai haid? Atau, anda tidak berani mengemukakan soalan itu kerana malu?

Untuk menjawab rasa ingin tahu anda mengenai haid, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai haid.

1. Menstruasi yang didahulukan disebut menarche

Mungkin sedikit orang tahu bahawa haid pertama disebut menarche. Umur remaja perempuan yang mengalami menarche sangat bergantung kepada faktor genetik (keturunan), bentuk badan, dan pemakanan seseorang. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa setiap orang mengalami menarche pada masa yang berlainan. Setiap wanita akan mengalami tempoh pertamanya pada waktu yang berbeza, ada yang kurang atau lebih dari usia 12 tahun.

2. PMS dan haid adalah dua perkara yang berbeza

Baik lelaki maupun wanita sering mendapat kesan PMS yang dialami oleh wanita, yang umumnya dalam bentuk perubahan mood yang mengelirukan. Tetapi, adakah anda tahu apa itu PMS? Adakah PMS sama dengan haid?

PMS bermaksud Sindrom Pramenstruasi, yang merupakan sekumpulan gejala yang muncul kira-kira satu minggu sebelum bermulanya haid. Setiap wanita akan mengalami simptom yang berbeza, termasuk sakit payudara, keletihan, jerawat, kelaparan, perubahan mood, dan lain lain .

Manakala haid adalah pendarahan bulanan seorang wanita, yang merupakan proses pendarahan dari dinding rahim disebabkan oleh penumpahan lapisan dinding dalam yang mengandung saluran darah, disebabkan oleh telur yang tidak dibuahi. Siklus haid biasanya berlaku setiap 28 hari, tetapi ada juga yang mengalami kitaran cepat atau lambat dari waktu itu.

Jadi, masih berfikir bahawa PMS dan haid adalah perkara yang sama?

3. Amenorea dan senggugut, dua gangguan haid yang paling biasa

Amenorea adalah gangguan dalam sistem pembiakan yang menghalang seorang wanita daripada mengalami tempoh berkala. Amenore terbahagi kepada dua, iaitu amenorea primer (jika seorang gadis tidak mengalami haid sehingga berumur lebih dari 16 tahun) dan amenorea sekunder (jika seseorang biasa mengalami kitaran haid biasa, tetapi tiba-tiba berhenti.)

Sementara senggugut adalah sakit haid yang berlaku sebelum atau semasa haid. Sering kali, rasa sakit membuat seorang wanita tidak dapat melakukan apa-apa, kerana dia hanya dapat tidur di tempat tidur sambil menahan kesakitan. Ini boleh berlaku kerana terlalu banyak bahan kimia prostaglandin di dalam badan.

4. Kitaran haid normal

Kitaran haid adalah perubahan pada tubuh wanita, yang berlaku apabila lapisan rahim yang menebal (endometrium) akhirnya jatuh kerana ketiadaan persenyawaan telur. Kitaran haid boleh berkisar antara 21 hingga 35 hari pada orang dewasa. Semasa pada remaja muda adalah 21 hingga 45 hari.

Biasanya, untuk beberapa tahun pertama selepas haid bermula, kitaran haid akan lebih lama daripada yang sepatutnya. Namun, kitaran haid cenderung memendek dan menjadi lebih teratur seiring bertambahnya usia. Kitaran haid juga merupakan rangkaian perubahan bulanan yang mesti dilalui oleh tubuh wanita sebagai persediaan untuk kemungkinan kehamilan

Menjalani kitaran haid secara teratur adalah tanda bahawa bahagian penting badan anda berfungsi dengan normal. Sebenarnya, peningkatan dan penurunan kadar hormon adalah salah satu faktor yang boleh mempengaruhi kitaran haid. Dan biasanya, ketika menopaus menghampiri, kitaran anda mungkin menjadi tidak teratur lagi.

5. Berapa kerap kita harus menukar pembalut?

Sebaiknya ganti pad sekurang-kurangnya setiap empat hingga 8 jam untuk mengelakkan kebocoran dan jangkitan bakteria.

6. Wanita tidak lagi haid setelah putus haid

Semua wanita akan mengalami menopaus, yang merupakan akhir kitaran haid. Fasa semula jadi ini berlaku kerana menjelang akhir usia 30 tahun, prestasi ovari akan menurun dan akhirnya berhenti menghasilkan hormon pembiakan dalam lingkungan usia 50 tahun.

Recent Posts