5 Makanan dan Minuman Yang Menyebabkan Ginjal Gagal Yang Perlu Dibatasi •

Kegagalan buah pinggang umumnya tidak berlaku secara tiba-tiba, tetapi secara beransur-ansur. Pengambilan makanan adalah faktor risiko bagi anda untuk menghidap keadaan ini. Lalu, jenis makanan dan minuman apa yang menyebabkan kegagalan buah pinggang?

Makanan dan minuman yang menyebabkan kegagalan buah pinggang

Kegagalan ginjal adalah keadaan ketika ginjal kehilangan kemampuan untuk menyaring sisa dari darah dengan betul. Akibatnya, akan ada penumpukan sisa dalam darah yang dapat menyebabkan komplikasi berbahaya bagi tubuh.

Selain masalah kesihatan yang menyebabkan kegagalan buah pinggang, seperti diabetes dan darah tinggi, gangguan buah pinggang juga dapat disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Pengambilan makanan atau minuman tertentu boleh meningkatkan risiko anda mengalami kegagalan buah pinggang.

Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman yang menyebabkan kegagalan buah pinggang yang harus anda hadkan atau elakkan pengambilannya.

1. Makanan tinggi garam

Makanan yang anda makan setiap hari biasanya mengandungi garam atau natrium. Walau bagaimanapun, pengambilan natrium yang tinggi dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi atau darah tinggi, yang boleh membahayakan kesihatan buah pinggang.

Beberapa jenis makanan yang tinggi sodium dapat menyebabkan kegagalan buah pinggang, termasuk:

 • makanan ringan,
 • makanan dalam tin,
 • sos perasa dan kicap, dan
 • daging yang diproses dan ikan masin.

Tubuh yang mendapat pengambilan natrium berlebihan cenderung mengumpul lebih banyak cecair dalam darah. Lebihan cairan ini meningkatkan tekanan darah dan membuat ginjal bekerja lebih keras, yang boleh merosakkan dan mencetuskan kegagalan buah pinggang.

Orang yang berisiko mendapat tekanan darah tinggi dan penyakit buah pinggang harus mengehadkan pengambilan natrium mereka tidak lebih daripada 1,500 mg sehari. Anda boleh memeriksa kandungan natrium pada label pembungkusan dan mengurangkan garam dalam memasak.

2. Makanan yang tinggi gula

Seperti garam, gula adalah bahan perasa makanan yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan anda. Pengambilan gula yang berlebihan dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan mencetuskan diabetes.

Anda boleh mendapatkan pengambilan gula dalam diet harian anda, baik secara semula jadi dalam buah-buahan dan diproses, seperti dalam:

 • sarapan cereal,
 • kek dan roti,
 • gula-gula,
 • coklat,
 • ais krim, juga
 • makanan dan minuman yang dibungkus.

3. Makanan yang tinggi fosforus

Fosforus mineral diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan tulang. Menurut jurnal itu Kemajuan dalam Penyakit Ginjal Kronik , makanan yang diproses mengandungi aditif fosforus dalam jumlah tinggi yang berisiko bagi orang yang mengalami gangguan buah pinggang.

Selain makanan yang diproses, beberapa jenis makanan dengan kandungan fosfor tinggi termasuk:

 • makanan yang diproses (sosej, daging kornet),
 • unggas dan jeroan,
 • kuning telur,
 • susu dan produknya yang diproses
 • makanan laut ( makanan laut ), dan
 • kacang.

Selain mencetuskan kerosakan buah pinggang, kadar fosforus yang berlebihan dalam badan juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Tahap fosforus yang tinggi dalam darah dapat menarik mineral kalsium dari tulang, yang dapat membuat tulang lemah dan mudah patah tulang.

Kami mengesyorkan agar orang dewasa yang menderita gangguan buah pinggang dinasihatkan untuk tidak mengambil lebih daripada 700 mg pengambilan fosfor dari makanan setiap hari.

4. Makanan berprotein tinggi

Protein membantu membina kekuatan otot dan tulang, serta melawan penyakit dan memperbaiki tisu yang rosak. Untuk memenuhi keperluan harian, orang dewasa memerlukan sekitar 60-65 gram protein.

Makanan yang tinggi protein sering dikaitkan sebagai penyebab kegagalan buah pinggang. Ini kerana sejumlah besar sisa metabolisme protein dapat membuat ginjal bekerja lebih keras, sehingga mengurangkan fungsi ginjal dan bekerja lebih cepat.

Sebilangan besar makronutrien ini diperoleh oleh tubuh melalui pengambilan protein haiwan, seperti daging, telur, dan produk tenusu. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkannya dari sumber protein sayur-sayuran, seperti tempe, tahu, dan kacang-kacangan.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan makanan berprotein tinggi. Makan makanan ini sesuai dengan pengambilan harian yang disyorkan adalah penting untuk kelancaran proses metabolisme badan.

5. Minuman beralkohol

Meminum alkohol secara berlebihan, atau lebih daripada empat minuman sehari, dapat meningkatkan risiko anda menghidap penyakit buah pinggang kronik. Ini berdasarkan kesan ginjal pada organ, seperti hati dan jantung, yang boleh mencetuskan disfungsi buah pinggang.

Menurut kajian di Penyelidikan Alkohol , alkohol boleh mencetuskan tekanan oksidatif yang meningkatkan radikal bebas dalam badan. Jumlah radikal bebas yang berlebihan akhirnya akan mencetuskan kecederaan dan keradangan, salah satunya adalah di buah pinggang.

Risiko untuk menghidap penyakit ginjal kronik juga meningkat, jika pengambilan alkohol berlebihan disertai dengan tabiat merokok.

Bagaimana untuk menurunkan risiko kegagalan buah pinggang?

Mengurangkan risiko kegagalan buah pinggang bererti anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat agar organ ini berfungsi dengan optimum. Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal memberikan beberapa cadangan untuk menjaga kesihatan buah pinggang seperti di bawah.

 • Lakukan diet yang sihat, seperti makan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan minum produk tenusu rendah lemak.
 • Minum air secukupnya setiap hari.
 • Kurangkan penggunaan garam dan gula tambahan dalam pengambilan makanan.
 • Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari, seperti berjalan kaki atau berbasikal.
 • Elakkan keadaan kegemukan dengan mengurangkan dan mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Lakukan aktiviti untuk mengatasi tekanan, seperti meditasi, yoga, atau tai chi.
 • Cuba dapatkan tidur yang cukup selama 7-8 jam setiap hari.
 • Berhenti merokok dan hadkan minum alkohol.

Sekiranya anda menghidap diabetes, darah tinggi, dan penyakit jantung, kaedah terbaik untuk merawat buah pinggang anda adalah dengan menguruskan keadaannya. Selain rawatan, lakukan pemeriksaan ginjal kepada doktor jika anda menghidap penyakit kronik ini.

Jenis makanan yang menyebabkan kegagalan buah pinggang sebenarnya tidak selalu dapat dielakkan. Rujuk doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan jumlah dan sumber makanan yang sesuai dengan keperluan anda.

Recent Posts