5 Perbezaan Homeschooling dengan Sekolah Biasa

Ramai ibu bapa kini melihat kaedah pembelajaran sekolah rumah untuk melatih perkembangan kognitif kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, ibu bapa boleh memilih kurikulum sendiri dan guru yang dianggap sesuai untuk anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, adalah sekolah rumah sangat sesuai untuk anak anda daripada sekolah biasa? Lihat penjelasannya seperti berikut.

Beza sekolah rumah dan sekolah formal

Memetik dari laman Kesihatan Kanak-kanak, sekolah rumah adalah kanak-kanak homeschooling. Jadi, ini adalah keadaan apabila anak-anak belajar pendidikan formal dengan ibu bapa atau guru di rumah.

Secara amnya, dalam perkembangan kanak-kanak usia sekolah, dia akan pergi ke sekolah formal untuk mendapatkan pendidikan.

Walau bagaimanapun, ia adalah cerita yang berbeza dengan sekolah rumah dilakukan di rumah tanpa bertemu rakan sebaya di sekolah.

Semasa membuat keputusan untuk memberikan pendidikan anak-anak melalui sekolah rumah, tentu anda harus memikirkan beberapa pertimbangan dengan teliti.

Kerana, ada beberapa perbezaan antara sekolah rumah dan sekolah formal, berikut adalah beberapa di antaranya.

1. Bahan pembelajaran

Sekolah formal

Bahan pembelajaran di sekolah formal biasanya ditentukan oleh sekolah berdasarkan kurikulum kerajaan.

Oleh itu, apabila anda tidak bersetuju dengan sebahagian kurikulum, anda tidak boleh menentang kurikulum tersebut.

Ini kerana terdapat panduan dan kurikulum yang dipersetujui untuk diajar pada tahap tertentu.

Pelajaran di sekolah formal umumnya hanya diajarkan kepada kanak-kanak supaya mereka dapat menyelesaikan peperiksaan akhir mereka di sekolah dengan baik.

Homeschool

Ini agak berbeza dengan kaedah pengajaran sekolah rumah. Ibu bapa boleh membuat atau memilih kurikulum berdasarkan pengetahuan yang sesuai dengan usia anak.

Selain itu, terdapat juga kelebihan sekolah rumah seperti fleksibiliti dalam pembelajaran. Jadi, ibu bapa dapat meningkatkan bahan pembelajaran mengenai mata pelajaran yang paling dikendalikan oleh anak-anak.

Tujuan pembelajaran fleksibiliti adalah untuk meningkatkan kemampuan anak dalam mata pelajaran ini.

Sementara itu, dalam subjek yang sukar, ibu bapa atau tutor dapat memberikan bantuan agar anak-anak memahami bahan dengan lebih mudah.

Di samping itu, kaedah pembelajaran tidak hanya tertumpu pada buku teks kerana melibatkan banyak latihan.

Amalan ini merangkumi aktiviti sukarela, menjual, dan aktiviti ekstrakurikular lain. Ini membolehkan kanak-kanak mempunyai pengalaman dan pelajaran yang lebih bermakna.

2. Persekitaran pembelajaran

Sekolah formal

Semasa belajar di sekolah formal, anak-anak akan melalui proses pengajaran dan pembelajaran dalam persekitaran atau suasana yang cukup kondusif.

Tidak ketinggalan apabila sekolah telah menyediakan kemudahan yang diperlukan. Contohnya, terdapat papan putih dan alat tulis, skrin LCD, komputer, makmal dan sebagainya.

Setiap ibu bapa mungkin mempunyai standard yang berbeza mengenai persekitaran di mana anak-anak belajar.

Ini bermaksud ibu bapa A mungkin merasakan bahawa persekitaran sekolah sangat sesuai untuk dipelajari oleh anak-anak. Sementara itu, ibu bapa B sebenarnya merasakan sebaliknya.

Di sekolah formal, kanak-kanak akan bertemu dengan banyak orang, termasuk guru dan rakan sebaya.

Semasa di sekolah, anak akan mengikuti peraturan yang berlaku. Ini, lebih kurang boleh mempengaruhi pembentukan watak anak-anak.

Homeschool

Homeschool mempunyai kawalan penuh terhadap persekitaran pembelajaran anak. Sebabnya, anak-anak hanya belajar di rumah atau mungkin sekali-sekala di tempat yang dipersetujui.

Sebilangan ibu bapa yang menghantar anak mereka ke sekolah merasakan persekitaran sekolah terlalu berbahaya bagi anak-anak mereka.

Dengan sekolah rumah, ibu bapa dapat meminimumkan atau meminimumkan gangguan pembelajaran dan memberi masa kepada anak-anak untuk bersosial setelah pelajaran selesai.

3. Perhatian kepada anak-anak

Sekolah formal

Semasa kanak-kanak belajar di sekolah formal, perhatian guru terhadap setiap mata pelajaran dikongsi dengan semua kanak-kanak dalam satu kelas.

Maksudnya, seseorang guru mesti menyampaikan isi pelajaran dengan tepat agar kanak-kanak yang mempunyai ciri dan kebolehan yang berbeza dapat memahaminya.

Sudah tentu ini bukan kerja yang mudah. Ini boleh mengakibatkan sebilangan kanak-kanak terpaksa mengikuti apa yang dikatakan oleh guru walaupun mereka tidak memahami sepenuhnya bahan tersebut.

Sekiranya dibenarkan berlarutan, pelajar atau pelajar tersebut mungkin akan ketinggalan dari rakan sekelas mereka.

Oleh itu, kanak-kanak di sekolah formal mesti berdikari dan berusaha mencari bahan sendiri atau dengan bantuan rakan mereka.

Homeschool

Tidak seperti sekolah formal, hanya akan ada satu tutor untuk satu pelajar dalaman persekolahan rumah. Ini bermaksud bahawa perhatian tutor atau guru hanya akan diberikan kepada anak anda.

Apabila kanak-kanak itu tidak memahami sesuatu bahan, dia dapat memberitahu guru dengan segera agar anak itu diberi pemahaman sehingga dia benar-benar mengerti.

Anak-anak di sekolah formal agak sukar mendapatkannya kerana mungkin masa guru tidak mencukupi untuk berurusan dengan pelajar satu persatu.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa perhatian yang diberikan oleh kanak-kanak dalam proses pembelajaran adalah salah satu kelebihan dalam pembelajaran sekolah rumah.

Anda boleh mempertimbangkannya jika anda ingin mendidik anak-anak dengan kaedah pembelajaran di rumah.

4. Kesihatan dan keselamatan kanak-kanak

Sekolah formal

Melepaskan anak-anak untuk bersekolah setiap hari menjadikan anda sebagai ibu bapa mesti bersedia menghadapi pelbagai risiko.

Contohnya, anda tidak dapat menjamin bahawa setiap sudut persekitaran sekolah bebas daripada kuman dan bakteria.

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bangunan dan bangunan sekolah itu pasti kotor. Sebabnya, sekolah juga menjamin kebersihan bilik darjah dan kemudahan lain seperti kantin.

Malangnya, anda tidak tahu sama ada anak anda mempunyai kesedaran sepenuhnya untuk selalu mencuci tangan dan menjaga kebersihan diri semasa berada di luar rumah.

Belum lagi bertemu dengan banyak orang di sekolah, dia mungkin mengalami penyakit berjangkit pada anak-anak yang mudah diserang seperti cacar, selesema, dan lain-lain.

Homeschool

Sementara itu, jika anak belajar dari rumah atau sekolah rumah, anda dapat menjaga kebersihan anak secara maksimum.

Anda juga selalu boleh mengingatkan anak-anak untuk menjaga kebersihan diri seperti mencuci tangan sebelum makan.

Oleh itu, sekolah rumah pastinya lebih berkesan bagi anda yang risau menjaga kesihatan dan kebersihan anak-anak.

5. Perkembangan sosial kanak-kanak

Sekolah formal

Seiring dengan meningkatnya usia, anak-anak juga terus mengalami pelbagai perkembangan. Salah satunya ialah perkembangan sosial kanak-kanak.

Belajar di sekolah formal dapat membantu anak-anak meningkatkan perkembangan sosial mereka. Ini berlaku kerana kanak-kanak bertemu dengan banyak orang, termasuk guru dan rakan sebaya.

Semasa bertemu dengan banyak orang, kanak-kanak akan mengalami pelbagai perubahan dalam kemahiran sosial. Contohnya, kanak-kanak menjadi lebih berdikari dan belajar menghormati orang lain.

Kanak-kanak juga diajar untuk dapat bersaing dalam satu kelas dan bersaing untuk mendapatkan skor terbaik.

Di sekolah formal, kemahiran bersosialisasi anak-anak akan sangat diasah kerana setiap hari mereka bertemu dengan rakan sebaya, guru, dan pegawai sekolah yang lain.

Homeschool

Sementara itu, kanak-kanak itu mungkin sukar mendapatkannya ketika ini sekolah rumah. Sebenarnya, rakan belajar kemungkinan besar hanya saudara yang juga menjalani program sekolah rumah.

Oleh itu, anda juga harus menolong agar anak-anak terus meningkatkan kemahiran sosial mereka.

Contohnya, membiarkannya mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti seperti bergabung dengan komuniti, mengajar mengikut hobinya, atau aktiviti ekstrakurikuler yang lain.

Jadi, adalah sekolah rumah pilihan yang baik untuk anak anda?

Sebilangan ibu bapa mungkin masih ragu-ragu untuk menerapkan kaedah tersebut sekolah rumah pada kanak-kanak.

Namun, anda tidak perlu risau kerana ia melancarkan Kesihatan Kanak-kanak, ini adalah kaedah pembelajaran yang sah atau sah dan tidak sedikit anak yang melaluinya.

Anda perlu mempertimbangkan kerana setiap anak akan merasakan pengaruhnya secara berbeza.

Ini penting dilakukan untuk memastikan sama ada kaedahnya sekolah rumah dapat menolong kanak-kanak belajar dengan lebih baik.

Namun, ada beberapa faktor yang harus menjadi pertimbangan utama anda ketika memilih sekolah rumah, seperti:

1. Kecacatan pada kanak-kanak

Kanak-kanak kurang upaya, terutamanya fizikal, mungkin sukar belajar mengikut keperluan mereka di sekolah formal kerana masa dan sumber pembelajaran yang terhad.

Homeschool mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk kanak-kanak kurang upaya sehingga ibu bapa dapat memenuhi keperluan mereka dalam proses pembelajaran.

Kanak-kanak juga dapat belajar mengikut kemampuan mereka dan mengetahui apa yang mereka minati. Ini juga memberi peluang kepada anda untuk mengawasi anak anda tanpa risau.

2. Ibu bapa sering menukar lokasi kerja

Mempunyai ibu bapa yang sering berpindah pekerjaan ke pelbagai wilayah atau negara mungkin tidak mudah bagi anak-anak usia sekolah.

Sebabnya ialah, apabila ibu bapa berpindah, anak juga mesti menukar sekolah. Sementara itu, kanak-kanak juga perlu menyesuaikan diri berulang kali.

Lebih-lebih lagi jika ibu bapa berpindah ke kawasan terpencil dengan kemudahan yang tidak mencukupi.

Di bawah syarat-syarat ini, sekolah rumah mungkin pilihan yang tepat.

Dengan cara itu, anak anda juga memahami bahawa apa pun keadaannya, pendidikan adalah penting dan mesti dilakukan dengan sebaik-baiknya.

3. Aktiviti anak-anak yang sibuk

Dari sekian banyak pelajar, ada di antara mereka yang telah mencapai prestasi sejak kecil. Ada yang memulakan karier mereka sebagai pemain filem, atlet, penyanyi, dan sebagainya.

Pendidikan itu penting, tetapi itu tidak bermaksud anda melepaskan peluang untuk bekerja dan menjaringkan pencapaian anak-anak anda di luar bidang pendidikan.

Sekiranya anda menyokong pencapaiannya, mungkin perlu dipertimbangkan sekolah rumah agar anak-anak tidak melupakan kewajipan mereka untuk belajar.

Jadi, dia masih boleh mendapat pendidikan dan juga pencapaian di luar sekolah.

Pada akhirnya, keputusan untuk menghantar anak anda ke sekolah formal atau di rumah ada di tangan anda sebagai ibu bapa. Jangan lupa bertanya kepada anak anda apa yang dia mahukan.

Sekiranya anak anda benar-benar ingin bersekolah formal, jangan memaksanya untuk melakukannya sekolah rumah, sebaliknya.

Kunci utama adalah bagaimana anda sebagai ibu bapa dapat menyampaikan keperluan dan kebolehan anak anda kepada guru, baik di sekolah mahupun di sekolah sekolah rumah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts