Inilah ciri-ciri jangkitan kulat pada kulit yang mesti diperhatikan

Adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa jenis kulat yang hidup di kulit? Kulat sangat kecil sehingga tidak menimbulkan masalah. Namun, kapan saja jamur dapat membiak secara aktif dan menyebabkan jangkitan. Malangnya, ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan ini. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri jangkitan kulit pada kulit berikut.

Jangkitan kulat pada kulit yang sering berlaku

Kulat boleh hidup di mana sahaja, seperti di tanah, udara, dan air. Bahagian terluar badan anda, iaitu kulit, mudah terkena kulat. Itulah sebabnya ada kulat tertentu yang hidup di kulit anda.

Pada mulanya, jumlah kulat yang terdapat pada kulit sangat kecil. Namun, aktiviti tertentu, masalah kesihatan, dan kebersihan diri yang buruk dapat mencetuskan pertumbuhan jamur agar tidak terkawal. Akibatnya, kulat boleh menjangkiti kulit anda dengan mudah.

Terdapat banyak penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat, tetapi yang paling biasa termasuk:

  • Kutu air (tinea pedis atau kaki atlet): Jangkitan kulat Trichophyton rubrum yang membiak pada tisu kaki kuku yang mati dan lapisan kulit terluar kerana persekitaran yang lembap dan hangat.
  • Panu (tinea versicolor): jangkitan kulit kulat dalam bentuk tompok-tompok putih atau kemerahan atau kecoklatan, disertai dengan sisik halus dan gatal-gatal.
  • Jock gatal (tinea curis): jangkitan kulat tinea yang biasanya berlaku di kawasan kulit yang melipat, biasanya berlaku di pangkal paha dan ketiak.
  • Kurap (kurap atau tinea corporis): jangkitan kulat yang sering menyebabkan kulit bersisik dan merah. Jangkitan ini boleh berlaku di mana sahaja pada kulit badan anda.

Tanda-tanda jangkitan kulat pada kulit yang mungkin anda alami

Walaupun jenis penyakit dan kulat yang menyebabkan jangkitan berbeza. Walau bagaimanapun, gejala yang disebabkan tidak jauh berbeza. Berikut adalah tanda-tanda jangkitan kulat pada kulit yang perlu anda perhatikan, termasuk:

1. Kulit sangat gatal

Semua orang mengalami gatal, walaupun kulit anda baik-baik saja. Kulit gatal menunjukkan reaksi badan terhadap bahan asing yang melanda kulit. Namun, gatal akibat jangkitan yis akan berbeza dengan gatal biasa.

Selain merasa lebih teruk, gatal akibat jangkitan kulat akan terasa lebih kerap dan boleh merebak. Anda mungkin merasa sangat terganggu oleh gatal-gatal yang muncul.

2. Ruam muncul

Kulit gatal yang muncul boleh membuat anda panas kerana anda ingin terus menggaru. Dalam beberapa hari, calar yang berterusan akan menyebabkan ruam. Walau bagaimanapun, ruam yang timbul akibat jangkitan kulat biasanya sangat berbeza dan anda dapat mengetahui perbezaannya jika anda memberi perhatian.

Ruam kurap akan kelihatan seperti cincin, bahagian dalamnya berwarna putih dengan tompok bersisik dan kawasan di sekitarnya berwarna merah. Manakala tinea curis akan menyebabkan ruam merah dalam bentuk bulatan dengan tepi yang sedikit menonjol 1. Kemudian, ruam dari kutu air menyebabkan kulit menjadi merah dan melepuh.

3. Perubahan tekstur kulit disertai dengan sensasi panas yang menjengkelkan

Lama kelamaan ruam kulit akan mengubah tekstur kulit. Anda mungkin menyedari bahawa kulit yang dijangkiti lebih lembut, kering, bersisik, membonjol (memantul), atau mengelupas. Selain gatal dan kemerahan, kulit yang dijangkiti juga terasa panas.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami ini?

Untuk mengatasi penyakit ini, anda boleh menggunakan krim atau salap antijamur, salah satunya mengandungi ketoconazole. Cara ubat antikulat ini berfungsi adalah menghentikan pertumbuhan kulat.

Sekiranya anda masih ragu-ragu memilih ubat yang betul, berjumpa doktor harus diutamakan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, anda perlu memperhatikan kebersihan badan anda, terutama menjaga kulit anda kering dan bersih.

Recent Posts