Mencintai Diri Boleh Bermula Dengan 5 Langkah Mudah Ini

Kadang-kadang lebih mudah untuk mencintai orang lain daripada mencintai diri sendiri. Banyak perkara boleh membuat anda merasa tidak selesa dengan keadaan anda sekarang. Contohnya perut yang membuncit, dagu berganda, hingga perkara lain yang menjadikan matlamat hidup anda gagal dicapai.

Sebenarnya, mempunyai hubungan baik dengan diri sendiri sama pentingnya dengan menjalin hubungan dengan orang lain. Mungkin lebih penting lagi. Jadi, ayuh, mulailah belajar mencintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain!

Mengapa kita mesti mengasihi diri kita sendiri?

Mencintai diri sendiri di sini bukanlah bermaksud mengembangkan keperibadian narsisistik yang terdistorsi. Menyayangi diri anda untuk siapa diri anda bermaksud anda dapat menerima semua kekuatan anda tanpa sombong, tetapi di sisi lain, anda juga bebas merangkul semua kelemahan anda — tanpa berselindung. Secara sederhana, cinta diri mesti sepenuh hati dan tanpa syarat.

Mencintai diri anda dengan sepenuh hati membebaskan anda dari beban sosial. Dengan mencintai diri sendiri, anda belajar memahami diri anda dan terus bersyukur dengan apa yang sudah anda miliki. Anda tidak perlu fokus pada masalah orang lain. Anda juga akan kurang sibuk membandingkan diri anda dengan kehidupan orang lain, jadi anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk mengurus diri dengan lebih baik.

Pada akhirnya, apabila anda merasa selesa dengan diri sendiri, orang di sekeliling anda juga merasakan hal yang sama. Mereka akan merasa selesa di sekitar anda, kerana anda memancarkan tenaga positif dari dalam.

Menurut Stephanie Kang, ahli psikologi dari PsychCentral, berhubung dengan diri sendiri adalah perkara terpenting di bumi. Ringkasnya, menjalin hubungan baik dengan diri sendiri akan membantu anda menjalin hubungan yang harmoni dengan orang lain, dan juga menjadi langkah pertama untuk berjaya dalam hidup.

Lima langkah mudah untuk mula belajar mencintai diri sendiri

Tidak perlu mulia untuk belajar mencintai diri sendiri untuk siapa diri anda. Walau bagaimanapun, untuk permulaannya, anda mesti terlebih dahulu mengetahui siapa sebenarnya anda - bagaimana sikap, ciri, keperluan, keinginan, dan suka dan tidak suka anda.

Adakah anda sudah bersedia untuk mula mencintai diri sendiri? Ayuh, ikuti lima langkah mudah ini.

1. Memenuhi keperluan anda sendiri dengan baik

Menurut Julie Hanks, LCSW, ahli terapi dari PsychCentral, langkah pertama untuk anda mula berkawan dengan diri sendiri adalah dengan memperhatikan keperluan fizikal, rohani, psikologi, dan mental anda. Sebagai contoh, mengetahui bahawa anda harus cukup tidur 7-8 jam setiap malam, makan tiga kali sehari, bersenam, untuk meluangkan masa untuk menghilangkan tekanan dan beribadah, misalnya.

Tetapi jangan hanya memperhatikan. Semua keperluan ini mesti dipenuhi dengan cara yang sihat. Contohnya, dengan memastikan diet anda sihat, mulailah melakukan senaman kecil, menjadwalkan waktu tidur dan tidak terbiasa bangun lewat.

Hanks juga menasihati anda untuk mengutamakan aktiviti yang membuat anda gembira dan puas. Tidak perlu sombong. Kesenangan dan kebahagiaan dapat diperoleh dari perkara-perkara kecil. Contohnya, berjalan-jalan di taman, makan makanan yang anda suka sesekali, rendam dalam air suam sambil menyalakan lilin aromaterapi, atau menonton siri filem kegemaran anda di masa lapang. Walaupun kelihatan remeh, perkara-perkara ini dapat memberi kebahagiaan dan kepuasan kepada anda secara tidak langsung.

2. Berbual dengan diri sendiri

Perbincangan diri adalah kaedah mudah untuk belajar mencintai diri sendiri. Dengan berbual senyap atau bercakap dengan diri sendiri di bilik tidur, bilik mandi, atau di hadapan cermin, anda akan mula menjalin persahabatan dengan diri sendiri.

Apabila anda bercakap dengan diri sendiri, anda meletakkan diri anda sebagai orang lain yang bercakap dengan anda. Kandungan sembang ini akan membolehkan anda menilai diri anda dengan lebih objektif, sehingga memberikan input yang bermanfaat. Bercakap dengan diri sendiri akhirnya dapat menolong anda lebih fokus dan terdorong untuk berbuat lebih baik.

Menurut Hanks, misalnya, tidak ada yang salah dengan bertanya-tanya mengapa anda merasa tidak selesa ketika orang ini terus memanggil anda. "Mengapa saya merasa tidak selesa? Apa yang membuat saya tidak selesa jika dia selalu dihubungi? " Oleh itu, bercakap dengan diri sendiri dapat membantu anda mencari jawapannya, jadi anda boleh memutuskan apa yang harus dilakukan untuk membuat anda berasa selesa.

Satu lagi faedah berbual dengan refleksi diri adalah menyalurkan emosi terpendam. Apabila anda kecewa atau marah, misalnya ketika anda tersekat dalam kesesakan lalu lintas, maka anda bercakap atau menjerit kepada diri sendiri. Anda tidak menyedarinya, selepas beberapa ketika anda akan tenang sendiri.

3. Berlatihlah menerima diri anda

Menjalin hubungan baik dengan diri anda boleh bermula dengan menerima diri anda seperti anda, termasuk kelemahan dan kekuatan anda. Keyakinan diri akan timbul apabila anda mempunyai pandangan yang baik mengenai keperibadian anda.

Ingatkan diri anda bahawa kecantikan sejati tidak muncul di luar. Apabila anda merasa seronok tentang siapa diri anda dan siapa anda sebenarnya, anda akan membawa diri anda dengan banyak keyakinan dan membuat anda berfikir bahawa kecantikan bukanlah mengenai badan yang mirip supermodel, tetapi hati dan akal.

Sekiranya anda tidak dapat melakukannya sendiri, Stephanie Kang menasihati anda untuk berusaha melampiaskan dan berkongsi dengan rakan, keluarga atau bahkan ahli psikologi yang dapat mengatasi masalah ketidakamanan anda.

4. Kelilingi diri anda dengan orang positif

Salah satu cara untuk mempunyai hubungan yang baik dan sihat dengan diri sendiri adalah dengan mengelilingi diri anda dengan orang yang menyayangi anda. Berkumpul dengan orang yang positif, penyayang dan penuh kasih sayang, boleh menjadi kelebihan bagi anda. Anda dapat terbawa suasana dan tabiat positif terhadap diri sendiri. Ini dapat menjadikan anda lebih baik.

5. Kurangkan penggunaan berita negatif

Rasa ingin tahu yang mendalam kadang-kadang membawa anda ke sumber negatif, salah satunya popular sekarang ini, yang dapat diperoleh melalui media. Menurut Kang, memakan berita kebencian, jenayah atau keganasan dapat membuat anda terbeban, merasa takut dan akhirnya membuat diri anda tidak waras.

Oleh itu, cubalah hadkan membaca berita negatif yang dapat membuat diri anda berfikir negatif secara berterusan. Buat jadual untuk membuka twitter, facebook, instagram anda sekerap mungkin, berinteraksi lebih banyak dengan orang positif. Kemudian, ketahui betapa berharganya anda di dunia ini.

Recent Posts