Penjagaan Kulit Semasa Kehamilan: Ia Selamat dan Jangan! •

Sebilangan besar wanita berhati-hati dalam memilih makanan, minuman, dan penjagaan kulit atau penjagaan kulit semasa kehamilan. Ibu perlu lebih memperhatikan isi kandungannya penjagaan kulit kerana boleh mempengaruhi janin di dalam rahim. Inilah pilihannya penjagaan kulit semasa mengandung dari selamat hingga dilarang.

Penjagaan kulit yang selamat semasa mengandung

Memetik dari American Pregnancy Association, kehamilan boleh mengakibatkan sejumlah perubahan pada kulit anda kerana hormon dan aliran darah.

Walaupun tidak semua wanita hamil mengalaminya, tidak ada salahnya anda menjaga kesihatan kulit anda. Berikut adalah beberapa penjagaan kulit yang selamat semasa kehamilan, termasuk:

1. Pelindung matahari

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan terdedah kepada sinar UV. Tidak cukup menggunakan topi atau payung, sama ada penjagaan kulit Selamat semasa mengandung adalah produk pelindung matahari.

Lebih-lebih lagi, keadaan kulit semasa kehamilan pada amnya lebih sensitif sehingga ibu perlu melindungi kulit dengan menggunakan pelindung matahari.

Anda boleh menggunakan produk tersebut pelindung matahari bukan kimia kerana ia akan memberikan perlindungan UV pada lapisan luar kulit dan tidak menyerap ke dalam.

Contohnya, ibu boleh memilih produk yang mengandungi bahan selamat seperti titanium dioksida dan zink oksida. Kemudian, pilih sahaja pelindung matahari losyen daripada semburan kerana ia lebih berbahaya.

2. Asid glikolik

Tidak jarang, ibu perlu menggunakan produk penjagaan kulit yang berguna untuk mengurangkan jerawat dan mengatasi hiperpigmentasi semasa kehamilan.

Salah satu ramuan dalam produk penjagaan kulit yang boleh anda gunakan adalah asid glikolik kerana dapat membantu mengurangkan garis halus, mencerahkan, dan mengatasi hiperpigmentasi.

Lain daripada itu, asid glikolik dan asid azelaic pada tahap rendah juga dapat membantu menghilangkan jerawat kerana ketidakseimbangan hormon semasa kehamilan.

3. Ubat jerawat

Rawatan jerawat topikal adalah ubat yang digunakan secara langsung pada kulit. Sebilangan besar produknya boleh dijual di kaunter atau dengan preskripsi doktor.

Ubat jerawat sebagai salah satu penjagaan kulit Selamat semasa kehamilan adalah benzoil peroksida, asid salisilik, dan asid glikolik (asid glikolik).

4. Pelembap

Jangan lupa untuk menjaga kelembapan kulit semasa mengandung kerana sebilangan ibu mengalami keadaan kulit yang kering dan kering daripada biasa.

Bukan hanya kerana perubahan hormon, keadaan kulit kering juga dapat terjadi kerana bayi di dalam rahim juga mengambil cecair yang masuk ke dalam badan.

Selain minum banyak air, anda boleh menggunakan produk tersebut penjagaan kulit seperti pelembap semasa mengandung.

Pilih produk pelembap yang mengandungi asid hyaluronik, minyak kelapa, peptida, serta cadangan dari doktor.

5. Mengelupas

Walaupun tidak boleh cuai dan mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, ibu juga boleh menggunakan produk tersebut penjagaan kulit seperti pengelupasan semasa mengandung.

Pengelupas yang boleh anda gunakan adalah produk penjagaan kulit yang mengandungi kadar BHA (asid salisilik) dan AHA (asid laktik) yang rendah.

Penjagaan kulit yang dilarang semasa mengandung

Bukan sahaja penjagaan kulit selamat, ibu juga perlu berhati-hati kerana ada juga produk atau bahan yang dilarang semasa mengandung, termasuk:

1. Retinoid

Retinoid adalah sejenis atau turunan vitamin A yang berguna untuk mempercepat pertumbuhan semula sel kulit mati sambil memperlambat kerosakan kolagen.

Kemudian, manfaat retinol lain juga berfungsi untuk merawat jerawat dan mengurangkan garis-garis halus.

Malangnya, penjagaan kulit yang mengandungi retinol tidak boleh digunakan semasa mengandung kerana boleh mencetuskan komplikasi kehamilan seperti kecacatan kelahiran yang serius pada bayi.

2. Asid salisilik dos tinggi

Walaupun asid salisilik (asid salisilik) adalah kandungan penjagaan kulit yang selamat semasa mengandung, anda harus mengelakkan produk yang mempunyai tahap yang cukup tinggi atau lebih dari 2%.

Termasuk ketika anda mengambil asid salisilik secara langsung kerana boleh mencetuskan komplikasi seperti cacat lahir dan keguguran.

Sebilangan wanita hamil yang mempunyai alahan terhadap bahan-bahan ini juga boleh mengalami kerengsaan kulit, bengkak, dan gatal-gatal.

3. Hydroquinone

Kandungan hidrokuinon mempunyai manfaat untuk mencerahkan dan mengurangkan hiperpigmentasi. Walau bagaimanapun, sebahagian besarnya, ibu mengelakkan produk penjagaan kulit dengan kandungan ini semasa mengandung.

Ini kerana badan dapat menyerap hidrokuinon dalam jumlah yang cukup tinggi, yang terbaik adalah menghadkan pendedahan semasa kehamilan.

Recent Posts