Nomophobia, ketakutan berlebihan menjauhkan diri dari telefon bimbit

Mendengarkan lagu, menonton filem, bermain permainan atas talian, atau melayari media sosial yang boleh anda lakukan pada masa yang sama dengan telefon bimbit atau telefon bimbit. Teknologi ini memudahkan anda, jadi anda selalu membawanya ke mana sahaja. Namun, tahukah anda bahawa teknologi ini juga boleh memberi kesan negatif, jika anda terlalu kerap memainkan telefon bimbit anda, salah satunya menyebabkan nomofobia. Ingin tahu tentang keadaan ini? Lihat ulasan berikut.

Apa itu nomophobia?

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Indian Journal of Psychiatry, nomophobia atau tiada fobia telefon bimbit (NMP) adalah sejenis gangguan kecemasan yang disebabkan oleh tidak memegang telefon bimbit.

Seperti penagih, orang dengan keadaan ini tidak boleh melepaskan telefon bimbitnya bila-bila masa dan di mana sahaja. Apabila telefon bimbit tidak berada di tangan penderita, mereka akan merasa ketakutan yang kuat, sehingga boleh mengganggu aktiviti harian.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa hampir 53% rakyat Britain merasa seperti ini, ketika mereka tidak memegang telefon mereka, baterinya habis, atau ketika mereka tidak mendapat isyarat untuk mengakses telefon atau internet mereka.

Kebimbangan untuk tidak memegang telefon anda tidak disenaraikan dalam panduan DSM-5 (Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental). Walau bagaimanapun, pakar kesihatan mengatakan bahawa keadaan ini termasuk dalam penyakit mental, terutama ketagihan alkohol telefon pintar.

Tanda-tanda nomofobia

Seperti fobia lain, kegelisahan untuk tidak memegang telefon anda boleh menyebabkan gejala fizikal dan emosi. Berikut adalah pelbagai gejala nomofobia yang mungkin disebabkan.

1. Gejala emosi

 • Bimbang, takut, dan panik apabila telefon tidak berada di tangannya atau telefon di tangannya tetapi tidak dapat mengaksesnya.
 • Kegelisahan dan kegelisahan apabila anda perlu meletakkan telefon atau menghadapi keadaan di mana penghidapnya tidak membenarkan penghidap telefon bimbit untuk sementara waktu.

2. Gejala fizikal

 • Rasa sebak di dada.
 • Kesukaran bernafas seperti biasa.
 • Badan bergetar dan berpeluh.
 • Kepala terasa pening dan terasa seperti pingsan.
 • Denyutan jantung menjadi lebih pantas.

Sekiranya anda menghidap nomofobia, atau fobia lain, anda mungkin menyedari bahawa ketakutan anda sangat melampau. Walaupun sedar, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk menangani reaksi tubuh terhadapnya.

Sebagai tambahan kepada tanda dan gejala di atas, berikut adalah contoh tingkah laku yang menunjukkan ketagihan pada alat, terutama telefon bimbit, yang biasanya berlaku bersama dengan nomofobia.

 • Bawa telefon bimbit anda ke bilik tidur dan juga ke tandas.
 • Periksa telefon anda secara berterusan, bahkan beberapa kali dalam satu jam untuk memastikan anda tidak kehilangan maklumat.
 • Menghabiskan berjam-jam bermain telefon bimbit, kadang-kadang hingga mengganggu aktiviti harian, sehingga tidur terganggu.
 • Rasa tidak berdaya ketika telefon dimatikan atau tidak memegang telefon.

Mengapa seseorang mempunyai nomofobia?

Kecemasan untuk tidak memegang atau tidak dapat mengakses telefon bimbit dianggap sebagai fobia moden. Dengan kata lain, kemungkinan besar penyebab nomofobia ini adalah akibat ketagihan telefon bimbit yang kini semakin canggih. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit masa kini mempunyai fungsi serba boleh dan dapat mengakses segala jenis maklumat yang diperlukan oleh seseorang.

Kegelisahan ketika telefon berada di tangan atau tidak dapat diakses juga timbul kerana takut terasing, kehilangan berita, atau takut tidak dapat menghubungi orang tersayang. Keadaan ini boleh menyebabkan perasaan kesepian dan kerana anda tidak mahu mengalami kesunyian, telefon bimbit anda mesti sentiasa dalam jangkauan.

Dalam kes yang jarang berlaku, pengalaman traumatik yang berkaitan dengan telefon bimbit juga boleh menjadi penyebab nomofobia. Contohnya, anda berada dalam situasi yang mengancam nyawa dan anda tidak mempunyai telefon bimbit atau tidak dapat mengakses telefon anda untuk mendapatkan bantuan di kawasan berhampiran. Dengan pengalaman ini, telefon bimbit anda akan sentiasa dekat.

Jadi, bagaimana mengatasi nomofobia?

Apabila anda melihat tanda-tanda dan gejala kegelisahan kerana anda tidak dapat melepaskan diri dari telefon, anda perlu berjumpa dengan ahli psikologi. Anda juga boleh dirujuk ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai. Berikut adalah pelbagai rawatan untuk mengatasi masalah nomofobia.

1. Lakukan psikoterapi

Terapi tingkah laku kognitif adalah sejenis psikoterapi yang sangat biasa pada pesakit dengan fobia. Dalam terapi ini, ahli terapi akan membantu menghilangkan kegelisahan dan menguruskan pemikiran negatif yang timbul ketika telefon bimbit tidak berada di tangan atau tidak dapat diakses.

Jenis terapi lain yang boleh digunakan adalah terapi pendedahan. Ahli terapi akan membantu anda mengatasi ketakutan anda melalui pendedahan secara beransur-ansur. Semasa terapi, anda akan diminta untuk menjauhkan diri dari telefon bimbit anda dan ahli terapi akan membantu anda mengatasi rasa takut.

2. Ambil ubat

Selain menjalani terapi, beberapa pesakit yang mengalami gejala juga mungkin diberi ubat oleh psikiatri. Walau bagaimanapun, pemberian ubat juga perlu disesuaikan dengan gejala apa yang disebabkan.

Contohnya, jika pesakit mengalami gejala pening, sukar bernafas, dan degupan jantung yang lebih cepat, doktor akan menetapkan beta blocker. Ubat tersebut hanya boleh diambil ketika pesakit menghadapi situasi yang mencetuskan gejala. Sekiranya gejala tidak muncul, ubat tidak perlu diambil.

Kemudian, ada juga ubat benzodiazepin yang diresepkan untuk menghilangkan kegelisahan dan ketakutan. Penggunaan ubat ini hanya dalam jangka pendek dan mesti di bawah pengawasan doktor. Sebabnya, penggunaan tanpa cadangan doktor boleh meningkatkan risiko ketagihan dadah

3. Sokongan dengan penjagaan di rumah

Sebagai tambahan kepada rawatan dari psikiatri atau psikologi, anda juga perlu melaksanakan perubahan di rumah agar nomofobia tidak bertambah buruk. Langkah-langkah berikut dapat membantu pesakit yang takut tidak dapat memegang atau mengakses telefon bimbit mereka untuk mengatasi gejala mereka.

 • Matikan telefon anda pada waktu malam untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik. Jangan tidur di dekat telefon anda, jadi anda tidak boleh memeriksanya pada waktu malam. Sekiranya anda memerlukan penggera, gunakan jam penggera sebagai penggera dan bukannya menggunakan telefon bimbit.
 • Cuba tinggalkan telefon anda di rumah untuk jangka waktu yang singkat, seperti ketika anda berbelanja, membuat makan malam, atau berjalan-jalan di luar.
 • Luangkan masa setiap hari dari semua teknologi. Cuba duduk dengan tenang, menyimpan jurnal harian, berjalan-jalan, atau membaca buku.

Sebilangan orang merasa sangat berhubung dengan telefon bimbit mereka kerana menggunakannya untuk berhubung dengan rakan dan orang tersayang. Adalah agak sukar untuk mengurangkan masa bermain telefon anda, tetapi pertimbangkan untuk melakukan perkara berikut:

 • Minta rakan dan orang terdekat untuk berinteraksi secara langsung. Sekiranya boleh, mengadakan perjumpaan, berjalan-jalan, atau merancang percutian hujung minggu bersama-sama.
 • Sekiranya orang yang anda sayangi tinggal di bandar atau negara yang berlainan, buatlah jadual untuk saling berhubung. Sekiranya anda mempunyai masa lapang, lebih baik menggunakannya untuk aktiviti lain.
 • Cuba berinteraksi lebih banyak secara peribadi, dan bukannya berbual melalui aplikasi atau media sosial. Lakukan perbualan pendek dengan rakan sekerja, berbual dengan rakan sekelas atau jiran sebelah.

Anda tidak dapat mengatasi nomofobia dengan hanya bergantung pada ubat atau terapi. Anda sangat disyorkan untuk mengikuti rawatan di rumah. Dengan cara itu, kedua-dua ubat dan terapi akan lebih berkesan untuk mengatasi kegelisahan yang disebabkan oleh jarak jauh dari telefon bimbit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found