Ciri-ciri ADHD pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa

Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian (ADHD) adalah gangguan neurologi biasa yang menyerang kanak-kanak dan boleh terus meningkat dewasa. Gangguan ini dapat menyukarkan anak-anak menjalin hubungan dan mengikuti pelajaran di sekolah. Apakah gejala ADHD pada kanak-kanak? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Gejala ADHD pada kanak-kanak

Punca ADHD tidak diketahui dengan pasti.

Namun, dengan menyebut NHS, pakar kesihatan berpendapat bahawa genetik, persekitaran, dan masalah dengan sistem saraf pusat semasa pembangunan menyumbang kepada permulaan ADHD.

Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa ADHD cenderung hadir semasa kelahiran, tetapi gejala sering tidak kelihatan sehingga anak-anak memasuki sekolah rendah. Ini menyebabkan kanak-kanak dengan ADHD menerima diagnosis dengan lebih perlahan.

Sebabnya ialah hampir semua kanak-kanak prasekolah menunjukkan tingkah laku atau gejala ADHD. Namun, jika anda memberi perhatian, tingkah laku anak akan berubah menjadi lebih tenang. Sekiranya tidak hilang, anda mungkin menghidap ADHD.

Sekiranya kanak-kanak dengan ADHD tidak dirawat, komplikasi boleh berlaku. Anak-anak akan lebih mudah cedera kerana hiperaktif, sukar berteman dan menjalin hubungan, dan berisiko menyalahgunakan alkohol dan dadah.

Melaporkan dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, gejala awal ADHD pada anak-anak yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa untuk merangkumi:

1. Sukar memberi tumpuan

Kanak-kanak dengan ADHD mempunyai masa yang sangat sukar untuk fokus dan mengekalkan tumpuan pada satu perkara.

Ini berlaku kerana mereka tidak mendengar arahan dengan baik, ketinggalan butiran penting yang orang lain katakan, atau tidak menyelesaikan apa yang mereka lakukan.

Mereka sangat mudah melamun, pelupa, dan muda untuk kehilangan barang-barang yang mereka ada. Kebanyakan kanak-kanak sukar memberi tumpuan, cenderung sangat aktif, dan impulsif.

Sebenarnya, pada kanak-kanak dan remaja yang lebih tua, konsentrasi tinggi sering bergantung pada tahap minat kanak-kanak dalam aktiviti tersebut.

Perkembangan tingkah laku seperti itu adalah perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, ini masih dapat dibezakan dari gejala ADHD pada kanak-kanak.

Dipetik dari Anak Sihat, beberapa ibu bapa yang mempunyai anak dengan keadaan ini menggambarkan ciri-ciri ADHD yang dialami oleh anak-anak, seperti:

  • Anak-anak selalu melamun tetapi apabila dipanggil tidak pernah menjawab
  • Selalunya kehilangan kotak makan tengah hari walaupun baru memulakan persekolahan
  • Sangat mudah untuk melupakan apa yang anda pelajari di sekolah

Kata-kata ibu bapa yang menjaga anak-anak dengan ADHD tidak boleh dijadikan rujukan untuk membandingkan tingkah laku normal anak-anak.

Ini bermakna anda masih perlu mendapatkan diagnosis yang sah dari doktor dan tidak boleh meneka atau membuat diagnosis sendiri.

2. Hiperaktif

Ciri ADHD yang berlaku pada kanak-kanak adalah hiperaktif, mudah gelisah, dan bosan dengan sesuatu.

Kanak-kanak dengan gangguan ini merasa sukar untuk duduk diam. Mereka cenderung terburu-buru melakukan sesuatu sehingga mudah melakukan kesalahan.

Tingkah laku hiperaktif ini dapat ditunjukkan oleh kanak-kanak dengan memanjat, melompat, berlari ke sana kemari.

Namun, harus difahami bahawa mereka melakukan ini tidak bermaksud mengganggu orang lain.

3. Impulsif

Kanak-kanak yang bertindak secara impulsif dicirikan dengan bergerak cepat sebelum berfikir. Maknanya, mereka sering melakukan sesuatu tanpa memikirkan sama ada tindakan ini baik-baik saja atau tidak.

Gejala impulsif ini menyebabkan kanak-kanak ADHD terganggu, mendorong, dan tidak boleh diminta menunggu.

Mereka juga boleh melakukan sesuatu tanpa izin jadi ini sangat berisiko. Sikap impulsif ini berlaku kerana reaksi emosi pada kanak-kanak ADHD terlalu kuat sehingga mereka sendiri sukar dikawal.

Pada masa kanak-kanak dengan ADHD mencapai usia 7 tahun, banyak ibu bapa mula menyedari jika anak mereka mempunyai gangguan dari tanda-tanda dan ciri-ciri yang ditunjukkan oleh anak itu.

Anda dan pasangan anda mungkin menyedari bahawa hampir mustahil anak anda dapat menumpukan perhatian pada pelajaran, walaupun untuk waktu yang singkat.

Mungkin juga anda merasakan perlakuan terhadap anak berusia 8 tahun adalah sama seperti yang anda lakukan ketika dia berusia 2 tahun.

Anda mungkin menyedari bahawa perkembangan sosial dan emosi anak anda berbeza, seperti tidak dapat berinteraksi dengan rakan mereka.

Contohnya, si kecil sepertinya tidak memahami bahawa dia harus mendengarkan orang ketika bercakap dengannya, atau memberi peluang kepada orang lain untuk bercakap ketika bercakap, atau menghormati ruang peribadi.

Walau bagaimanapun, sukar bagi ibu bapa untuk mengetahui sama ada tingkah laku anak itu normal atau membawa kepada ciri-ciri ADHD.

Sebabnya, tingkah lakunya boleh menjadi sebahagian daripada proses pertumbuhan anak atau kesan keibubapaan yang tidak sesuai.

Apakah perbezaan antara gejala ADHD pada kanak-kanak dan orang dewasa?

Memetik dari NHS, gejala ADHD pada orang dewasa lebih sukar untuk dijelaskan kerana kurangnya kajian mengenai orang dewasa dengan keadaan tersebut.

Memandangkan ADHD adalah gangguan perkembangan, dipercayai bahawa keadaan ini tidak dapat terjadi pada orang dewasa tanpa pengalaman kanak-kanak.

Gejala ADHD pada orang dewasa lebih halus daripada pada kanak-kanak. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Cuai dan tidak memperhatikan perincian
  • Teruskan memulakan tugas baru tanpa menyelesaikan tugas lama
  • Mempunyai kemahiran organisasi yang lemah
  • Tidak dapat memberi tumpuan
  • Mood mudah berubah, mudah marah, dan cepat marah
  • Tidak dapat mengatasi tekanan
  • Sangat tidak sabar

Gejala di atas adalah kesan jangka panjang ADHD semasa kecil. Masih mengutip NHS, pada usia 25 tahun, dianggarkan 15 peratus orang dewasa yang didiagnosis dengan ADHD kerana kanak-kanak masih mempunyai simptom yang sama.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts