Jerawat Batu: Punca, Ciri, Cara Merawat, dan Mencegahnya

Kemunculan jerawat sista yang kelihatan lebih besar, lebih keras, merah, dan terasa lebih menyakitkan daripada jenis lain pastinya cukup membimbangkan. Jerawat ini sering ditutup dengan solek sehingga tidak terlalu jelas. Ketahui punca dan rawatannya.

Apa itu jerawat cystic?

Jerawat batu atau dikenali dalam dunia perubatan sebagai jerawat sista adalah salah satu jenis jerawat yang cukup parah. Keadaan ini terbentuk jauh di dalam kulit yang disebabkan oleh penyumbatan akibat penumpukan sel-sel kulit mati.

Jerawat kistik juga boleh muncul kerana bakteria terperangkap di liang roma dan akhirnya menjangkiti kulit. Akibatnya, jerawat atau benjolan besar, merah, berisi nanah terbentuk.

Sebilangan orang dengan keadaan ini merasa sakit ketika jerawat disentuh secara tidak sengaja. Namun, tidak sedikit juga yang mengakui bahawa mereka tidak mengalami kesakitan ketika menekan jerawat mereka.

Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, keradangan pada lapisan kulit terdalam dapat merebak, menyebabkan pori-pori pecah. Akibatnya, keradangan menyebar ke tisu kulit di sekitarnya. Keradangan yang sudah meluas boleh mencetuskan kemunculan jerawat sista baru.

Punca jerawat cystic

Pada asasnya, penyebab jerawat sista adalah sama dengan bentuk jerawat yang lain. Penyakit kulit yang tidak berjangkit ini bermula dari pori-pori yang tersumbat kerana kelebihan minyak (sebum), kotoran, dan sel-sel kulit mati.

Pori-pori yang tersumbat memudahkan bakteria penyebab jerawat membiak, sehingga menjangkiti tisu kulit di sekitarnya.

Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan pori-pori kulit yang tersumbat seperti berikut.

 • Genetik, membawa gen orang tua yang mempunyai masalah dengan kulit yang berjerawat.
 • Berpeluh dengan mudah menyebabkan kelembapan dan bakteria kulit yang tinggi membiak dengan lebih mudah.
 • Menggunakan produk kosmetik yang tidak sesuai, terutamanya untuk jenis kulit berminyak.

Salah satu perkara yang membezakan jerawat sista dari jerawat lain adalah peranan hormon. Jerawat kistik sangat dipengaruhi oleh keseimbangan tahap hormon dalam badan, iaitu penghasilan hormon androgen yang berlebihan.

Androgen adalah hormon yang menyokong fungsi organ seksual. Walau bagaimanapun, androgen juga dapat merangsang kelenjar sebum (minyak) untuk menghasilkan sebum.

Tahap androgen yang berlebihan menyebabkan kelenjar sebum menjadi lebih aktif. Akibatnya, pengeluaran sebum menjadi lebih banyak, sehingga liang pori lebih mudah tersumbat dan kulit berisiko terkena jerawat.

Ketidakseimbangan hormon biasanya berlaku ketika akil baligh, sebelum haid, menderita sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Ciri-ciri dan gejala jerawat sista

Secara amnya, ciri utama jerawat kistik adalah lebam merah besar yang menyerupai bisul. Jerawat ini mempunyai tekstur lembut dan sering menyakitkan apabila disentuh. Walaupun begitu, kesakitan ini tidak berlaku kepada semua orang.

Selain daripada lebam merah yang besar, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin menunjukkan anda mempunyai jerawat sista.

 • Benjolan besar diedarkan secara merata tanpa mempunyai puncak putih yang tinggi.
 • Pus yang akan keluar setelah jerawat matang dan pecah.

Keadaan ini biasanya dijumpai di wajah. Namun, jerawat merah besar ini juga dapat menyerang bahagian tubuh yang lain, iaitu jerawat pada badan seperti di dada, punggung, dan kawasan di belakang telinga.

Dari sekian banyak jerawat, jerawat sista boleh bertahan selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Setelah pecah, jerawat ini juga memicu kulit untuk menghasilkan sel pigmen baru.

Kesannya, parut jerawat akan bertahan lebih lama. Bukan hanya itu, warna kulit bekas jerawat juga akan menjadi lebih gelap.

Cara menghilangkan jerawat sista

Sekiranya anda bimbang tentang penampilan jerawat sista, anda harus berjumpa dengan masalah ini dengan doktor anda. Pada mulanya, doktor akan mendiagnosis masalah kulit ini berdasarkan penampilan kulit anda.

Sekiranya bukan jerawat yang kelihatan meradang, parut merah mungkin kelihatan.

Setelah menentukan jenis jerawat yang dialami kulit anda, doktor biasanya akan memberikan pilihan rawatan untuk menghilangkan jerawat tersebut. Berikut adalah beberapa rawatan yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk jerawat cystic.

Ubat topikal

Pemilihan ubat topikal (salap atau krim) untuk jerawat biasanya bergantung pada usia, lokasi jerawat, dan tahap keadaan anda yang teruk. Sebilangan besar pesakit akan menjalani rawatan jerawat yang mempengaruhi perkembangan jerawat yang dialami.

Berikut adalah beberapa kandungan ubat jerawat topikal yang biasa digunakan untuk menghilangkan jerawat sista.

 • Benzoil peroksida untuk membunuh bakteria penyebab jerawat ( Propionibacterium acnes )
 • Retinoid, terutama bagi pesakit yang juga mengalami komedo
 • Asid Azelaic untuk merawat tona kulit yang tidak sekata
 • Dapsone biasa digunakan pada wanita

Semasa rawatan, anda disarankan untuk tidak memerah jerawat. Sebabnya, memerah jerawat hanya akan melambatkan proses penyembuhan kulit. Sebenarnya, tabiat ini juga boleh menyebabkan jangkitan dan menyebabkan parut yang sukar dibuang.

Antibiotik

Sekiranya jerawat sista disebabkan oleh jangkitan bakteria, ini bermakna anda memerlukan antibiotik untuk mengatasi masalah ini. Antibiotik digunakan untuk mengurangkan bilangan bakteria dan mengurangkan keradangan.

Malangnya, ubat ini tidak berfungsi untuk menekan pengeluaran lebihan minyak dan sel kulit mati. Oleh itu, antibiotik tidak digunakan sebagai rawatan tunggal, tetapi sebagai ubat tambahan.

Semasa menggunakan antibiotik, anda juga perlu menggunakan benzoil peroksida untuk hasil yang optimum. Ia juga membantu mengurangkan risiko mengembangkan ketahanan terhadap antibiotik.

Perlu diingat bahawa rawatan jerawat dengan antibiotik hanya boleh digunakan dalam jangka pendek. Sekiranya jerawat bertambah baik, antibiotik akan dihentikan.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/acne/antibiotic-medicine-for-acne/

Terapi hormon

Selain gabungan antibiotik dan ubat lain, terapi hormon juga dilakukan untuk menghilangkan jerawat sista, terutama bagi wanita. Salah satu jenis ubat untuk terapi hormon adalah spironolactone.

Spironolactone biasanya digunakan pada wanita yang mengalami jerawat yang meradang. Sebabnya, ubat ini dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan yang dapat menyumbat liang.

Walaupun cukup berkesan, penggunaan spironolactone mempunyai pelbagai kesan sampingan, terutama bagi mereka yang mengalami penyakit tertentu. Contohnya, orang yang menghidap penyakit jantung, barah payudara, dan serviks perlu berhati-hati dengan ubat ini.

Isotretinoin

Isotretinoin atau lebih dikenali sebagai accutane adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat jerawat sista. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini harus diawasi oleh doktor. Sebabnya, penentuan dos isotretinoin bergantung pada berat badan pesakit.

Kaedah ini akan disarankan bagi anda yang telah mencuba antibiotik dan benzoil peroksida, tetapi belum mencapai kemajuan.

Harus diingat bahawa penggunaan isotretinoin mempunyai kesan sampingan tertentu, seperti bibir pecah-pecah, sakit sendi, hingga kerosakan hati. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala, segera berjumpa doktor kulit.

Bukan hanya itu, isotretinoin juga tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana boleh menyebabkan kelainan kongenital, bayi pramatang, bahkan kematian. Oleh itu, sebelum digunakan oleh wanita, pastikan terlebih dahulu bahawa dia tidak hamil.

Cara mencegah jerawat cystic

Walaupun boleh sembuh dan hilang, jerawat yang degil dapat muncul semula, terutama bagi anda yang mempunyai kulit yang rawan jerawat. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah jerawat sista.

 • Cuci muka 1-2 kali sehari.
 • Hadkan makanan yang mempromosikan jerawat, seperti coklat dan produk tenusu.
 • Mandi sebaik sahaja bersenam.
 • Gunakan pelembap dan pelindung matahari, terutama pada wajah dan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari.
 • Cukup tidur.
 • Gunakan produk kosmetik berasaskan air dan bebas minyak.
 • Elakkan menyentuh wajah anda dengan tangan yang kotor.
 • Tukar sprei sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Selain beberapa tabiat di atas, anda juga perlu menguruskan tekanan agar jerawat cyst tidak muncul kembali. Terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan tekanan anda, seperti mengambil hobi yang anda gemari atau bersenam secara teratur.

Recent Posts