Kapilari: Jenis, Fungsi, dan Cara untuk Menjaga Kesihatannya •

Selain tulang, otot, dan saraf, badan anda juga dilengkapi dengan saluran darah. Fungsi saluran darah adalah untuk menyediakan saluran darah ke semua tisu badan. Saluran darah ini membentuk dua sistem, yang bermula dan berakhir di organ jantung anda. Satu jenis, iaitu saluran darah kapilari.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai urat ini? Ayuh, pelajari lebih lanjut dari fungsi hingga bagaimana menjaga kesihatan mereka dalam ulasan berikut!

Apa itu kapilari?

Sumber: Klinik Vena Hawaii

Menurut Institut Kesihatan Nasional, kapilari adalah sebilangan besar saluran darah kecil yang menghubungkan arteri ke urat. Arteri adalah saluran yang membawa darah jauh dari jantung, sementara urat adalah saluran yang mengembalikan darah ke jantung.

Kapilari mempunyai nama lain, iaitu peredaran mikro. Kapilari sangat nipis dan halus, berdiameter sekitar 5 mikrometer dan hanya terdiri daripada 2 lapisan sel, lapisan dalaman sel endotel dan lapisan luar sel epitelium. Para saintis menganggarkan bahawa terdapat kira-kira 40 bilion kapilari di dalam tubuh manusia.

Terdapat 3 jenis kapilari. Setiap kapal sedikit berbeza, membolehkan kapal berfungsi dengan cara yang unik.

Kapilari berterusan

Saluran darah jenis ini mempunyai jurang kecil antara sel endotel. Jurang ini membolehkan gas, air, gula (glukosa) dan hormon melewati. Kecuali, kapilari berterusan di sekitar otak.

Kapilari ini tidak mempunyai jurang antara sel endotel, dan membran bawah tanahnya lebih tebal. Tujuannya, untuk melindungi otak dengan hanya melancarkan peredaran nutrien penting.

Kapilari Fenestration

Kapilari jenis ini mempunyai jurang kecil antara sel, serta liang kecil di dinding yang memungkinkan molekul yang lebih besar mengalir. Kapilari fenestrasi ini terdapat di kawasan yang memerlukan pertukaran darah lebih banyak di tisu mereka, seperti:

  • Usus kecil, di mana nutrien diserap dari makanan.
  • Ginjal, di mana produk buangan disaring dari darah.

kapilari sinusoid

Ciri-ciri tiang ini ialah mereka mempunyai celah besar, yang memungkinkan molekul besar melewatinya. Kapilari jenis ini terdapat di hati, limpa, dan sumsum tulang. Contohnya, di sumsum tulang anda, kapilari sinusoidal membolehkan sel darah yang baru dihasilkan memasuki aliran darah dan memulakan peredaran darah.

Fungsi kapilari

Kapilari bersama dengan arteri dan arteriol bertanggungjawab untuk memudahkan pengangkutan pelbagai bahan yang diperlukan oleh badan anda. Mari kita bincangkan satu demi satu penggunaan kapilari.

1. Memudahkan pertukaran oksigen dan karbon dioksida

Di paru-paru, oksigen bergerak dari alveoli ke kapilari untuk mengikat dengan hemoglobin dan mengalir ke seluruh badan. Karbon dioksida yang berasal dari darah kaya oksigen, seterusnya akan mengalir dari kapilari untuk kembali ke alveoli dan kemudian keluar dari badan.

2. Tukar cecair dan nutrien

Fungsi kapilari adalah untuk menukar cecair dan nutrien. Kedua-dua bahan ini mengalir melalui kapilari yang dapat meresap ke dalam tisu badan. Kemudian, kapilari akan mengambil produk buangan dan membawanya ke buah pinggang dan hati. Kedua-dua organ ini akan memproses sisa dan mengeluarkannya dari badan dengan air kencing.

3. Menyokong aliran darah

Kapilari boleh dianggap sebagai bahagian tengah peredaran darah. Darah meninggalkan jantung melalui aorta (arteri terbesar di dalam badan) dan arteri pulmonari, yang bergerak ke seluruh badan dan masuk ke paru-paru.

Arteri besar ini kemudian menjadi arteriol yang lebih kecil dan akhirnya sempit untuk membentuk kapilari. Dari kapilari, darah mengalir ke venula yang lebih kecil dan kemudian ke urat, mengalir kembali ke jantung

Jumlah kapilari dalam tisu boleh sangat berbeza. Yang pasti, paru-paru penuh dengan kapilari yang mengelilingi alveoli untuk mengambil oksigen dan melepaskan karbon dioksida. Di luar paru-paru, kapilari lebih banyak terdapat pada tisu aktif yang lebih metabolik.

Masalah kesihatan yang mempengaruhi kapilari

Kapilari yang tidak berfungsi secara normal boleh menyebabkan masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang menyerang kapilari anda.

1. Sindrom kebocoran kapilari sistemik (SCLS)

SCLS adalah keadaan jarang yang berkaitan dengan zat dalam darah yang merosakkan dinding kapilari. Orang dengan keadaan ini akan mengalami serangan tekanan darah berulang menurun dengan cepat. Serangan ini biasanya disertai dengan beberapa tanda amaran awal, seperti sakit kepala, mual, bengkak tangan dan kaki, batuk, dan pingsan.

2. Sindrom malformasi arteriovenous (AVM)

AVM adalah kelainan kongenital di mana arteri dan urat saling bersambung tanpa kapilari di antara mereka. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi paling biasa di otak dan saraf tunjang.

Keadaan tidak normal ini mengganggu aliran darah dan pertukaran oksigen, menyebabkan gejala seperti sakit kepala, kelemahan, sawan, dan masalah dengan pergerakan dan penglihatan.

3. Sindrom malformasi mikrosefali-kapilari

Sindrom malformasi kapilari mikrosefali adalah keadaan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan seseorang mempunyai kepala dan otak yang lebih kecil daripada yang sepatutnya. Penderita juga mempunyai kapilari yang melebar, menyebabkan bintik-bintik merah pada kulit.

Selain itu, gejala yang biasanya muncul pada orang dengan sindrom ini adalah kejang, pertumbuhan perlahan dengan kelainan pada tubuh, dan kesukaran makan.

Petua untuk mengekalkan kapilari yang sihat

Untuk menjaga saluran darah anda sihat, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatannya. Perkara utama adalah berhenti merokok, kerana kebiasaan ini dapat merosakkan dan menyebabkan keradangan saluran darah. Lakukan ini dengan perlahan dengan mengurangkan jumlah rokok setiap minggu, sehingga anda dapat berhenti merokok sepenuhnya.

Kemudian, jaga tekanan darah normal dan tahap kolesterol normal. Caranya ialah menghadkan pengambilan makanan berlemak dan tinggi garam, dan melakukan senaman secara berkala. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas yang menyukarkan anda untuk mengekalkan tekanan darah dan kolesterol yang normal.

Recent Posts