3 Trik Menghilangkan Panas di Tangan Kerana Memproses Cili: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Pemikiran untuk memakan nasi panas dengan sos cili pedas memang sangat menyelerakan. Namun, anda mungkin malas jika anda membayangkan harus mengisar dan memproses cili terlebih dahulu menjadi sos cili. Sebabnya, tangan anda akan terasa panas kerana cili. Jangan risau, atasi dengan helah berikut, ya.

Mengapa cili boleh menjadikan tangan panas?

Selain menyebabkan rasa terbakar di perut setelah memakannya, cili sering memberi kesan yang sama pada tangan. Sensasi terbakar di tangan anda biasanya berlaku setelah anda mengisar cili atau memotongnya. Bagaimana ia berlaku?

Dikutip dari Huffington Post, ternyata cili mengandungi sebatian kimia yang disebut capsaicin. Sebatian inilah yang menjadikan tangan atau perut terasa panas dan terbakar. Capsaicin merangsang dan mengikat reseptor kesakitan. Hasilnya, apabila reseptor ini diaktifkan, tidak hairanlah anda merasakan sensasi panas dan terbakar.

Walaupun menghasilkan sensasi panas dan terbakar, capsaicin tidak akan menyebabkan kerosakan tisu atau luka bakar. Ini kerana molekul dalam capsaicin hanya mengikat reseptor kesakitan di tangan anda.

Pelbagai cara mengatasi tangan panas kerana cili

Sebenarnya, untuk mengelakkan sensasi panas di tangan akibat cili, gunakan sarung tangan semasa memasak. Walau bagaimanapun, apabila ini terasa tidak selesa atau dilupakan, anda boleh menangani tangan panas dengan pilihan berikut:

1. Basuh tangan anda dengan sabun pinggan

Apabila panas mulai menyerang, segera bilas tangan anda dengan sabun pinggan. Gosokkan sabun pinggan ke seluruh tapak tangan dan di bawah kuku anda. Sabun pinggan biasanya lebih mudah mengeluarkan minyak pada cili yang melekat di tangan anda daripada sabun tangan biasa. Kemudian, bilas dengan air hingga bersih.

2. Gosokkan tangan dengan minyak zaitun

Minyak zaitun bukan hanya baik sebagai sumber lemak yang baik untuk tubuh tetapi juga untuk menghilangkan capsaicin di tangan. Anda hanya perlu menggosok minyak zaitun ke tangan anda untuk membuang baki minyak cili yang masih melekat. Tunggu satu atau dua minit sebelum dibilas dengan air dan sabun pinggan.

3. Rendam produk tenusu

Produk tenusu bersifat berasid, sehingga dapat membantu mengurangkan panas di tangan anda dari lada cili. Protein susu yang disebut kasein berfungsi sebagai pencuci semula jadi yang dapat memecah capsaicin. Di samping itu, pelbagai produk tenusu juga mengandungi lemak yang dapat membantu melarutkan capsaicin.

Untuk merawat tangan panas dari cili, cuba rendam tangan anda dalam semangkuk susu. Biarkan selama beberapa saat atau sehingga panas mula mereda. Kemudian bilas dengan air bersih. Anda juga boleh mencucinya dengan sabun pinggan jika tangan anda masih terasa sedikit panas.

Ingat, sebelum tangan anda bersih dari sisa-sisa minyak cabai yang melekat padanya, jangan gosok mata, lepaskan kanta lekap, atau sentuh alat kelamin anda. Ini kerana minyak dari capsaicin mudah melekat dan menyebarkan sensasi panas ke bahagian ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found