4 Kesan Kurang Tidur untuk Muka, Termasuk Membuat Tompok

Adakah anda salah seorang yang suka tidur pada waktu malam? Sekiranya demikian, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk mengurangkan tabiat tidak sihat ini. Sebabnya, tidur lewat atau kurang tidur boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, termasuk pada kulit wajah anda. Ya, ada beberapa akibat negatif dari kurang tidur untuk kesihatan kulit wajah. Ada apa-apa? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kesan kurang tidur di wajah anda

Pakar mengesyorkan tidur nyenyak untuk orang dewasa sekurang-kurangnya 7-9 jam setiap malam. Namun, tidak semua orang berjaya melaksanakannya. Sebenarnya, faedah mendapatkan tidur yang cukup termasuk sebagai langkah penjagaan kulit wajah untuk kekal sihat.

Ya, anda mungkin sudah biasa melakukan perawatan kulit wajah setiap malam. Termasuk mencuci muka, menggunakan krim malam, hingga menggunakan losyen khas untuk wajah. Walau bagaimanapun, penggunaan produk penjagaan kulit akan terasa tidak berguna sekiranya anda tidak mendapat tidur yang cukup.

Sebabnya adalah bahawa kurang tidur tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Nampaknya, anda juga dapat mengalami pelbagai masalah pada kulit wajah anda kerana kurang tidur. Berikut adalah beberapa akibat kurang tidur untuk wajah yang perlu anda perhatikan:

1. Menjadikan wajah kelihatan lebih tua

Seseorang yang mempunyai kebiasaan kurang tidur atau insomnia pada waktu malam akan kelihatan 10 tahun lebih tua daripada usia sebenarnya. Ini bermaksud, akibat kurang tidur untuk kulit wajah menjadi longgar dan lebih banyak kedutan muncul.

Dalam keadaan normal, badan akan menghasilkan kolagen. Ini adalah bahan yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan menyegarkan kulit, termasuk kulit wajah, semasa anda sedang tidur. Kolagen akan menghalang tubuh dari penuaan sebelum waktunya dengan menyekat pembentukan kerutan pada wajah.

Namun, ketika tidur terganggu, tubuh tidak dapat membentuk kolagen dalam jumlah normal. Oleh itu, lebih banyak kedutan muncul akibat kurang tidur pada wajah. Anda tentu tidak mahu kelihatan lebih tua, adakah anda dari rakan sebaya hanya kerana kurang tidur?

2. Mencetuskan penampilan jerawat di wajah

Pola tidur yang tidak kemas boleh menyebabkan anda kurang tidur. Jika demikian, keadaan mental boleh terganggu, sehingga anda secara tidak sedar merasa tertekan dan tertekan. Tekanan yang berlaku disebabkan oleh kesan kurang tidur menyebabkan jumlah hormon kortisol meningkat di dalam badan.

Sementara itu, jumlah hormon kortisol yang terlalu tinggi akan menyebabkan tubuh terdedah kepada keradangan, salah satunya adalah keradangan pada kulit. Sekiranya demikian, risiko anda mengalami jerawat di wajah akan menjadi lebih besar.

Oleh itu, jangan terkejut jika jerawat adalah salah satu akibat kurang tidur untuk wajah anda. Selain itu, hormon kortisol juga dapat menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak pada wajah. Keadaan ini akan memburukkan lagi jerawat.

3. Menyebabkan kantong mata besar

Sebenarnya, setiap orang mempunyai saluran darah nipis di kawasan bawah matanya. Setiap kali anda mengalami insomnia hingga kurang tidur atau keletihan, secara semula jadi saluran darah ini akan melebar dan menghitam. Itulah pembentukan kantung mata di wajah akibat kurang tidur.

Bukan hanya itu, selalunya mata anda akan kelihatan seperti bengkak apabila anda tidak cukup tidur. Menurut kajian tahun 2016, ini berlaku kerana pengekalan cecair di tisu lembut di sekitar mata. Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku semasa anda makan makanan masin atau masin sebelum tidur.

Ini bermaksud, semakin kerap anda menghabiskan waktu tidur pada waktu malam, semakin banyak saluran darah yang kelihatan di bawah mata. Ini adalah salah satu akibat kekurangan tidur untuk wajah anda.

4. Menjadikan kulit wajah kusam

Hasil kurang tidur untuk kulit wajah adalah menjadikannya kelihatan kusam. Ya, ketika anda kurang tidur, warna kulit akan kelihatan kusam atau tidak cerah. Ini berlaku kerana apabila anda kurang tidur, sistem imun anda akan lemah. Ini menyebabkan risiko keradangan kulit meningkat.

Ini mempengaruhi pengeluaran kolagen dan asid hyaluronik yang berfungsi untuk mengekalkan kulit yang cerah. Maksudnya, semakin kurang asid hyaluronik yang dihasilkan oleh tubuh, kulit akan kelihatan lebih kusam.

Recent Posts