Ubat Mata Ikan Yang Dapat Menghilangkan Dengan Berkesan

Adakah anda mempunyai benjolan yang keras, kasar dan menyakitkan pada kaki anda apabila disentuh? Sekiranya demikian, anda harus berhati-hati. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai mata ikan di kaki anda. Ayuh, ketahui pelbagai ubat mata ikan melalui ulasan berikut!

Cara menghilangkan fisheye di rumah

Sekiranya gejala penyakit kulit ini ringan, anda boleh mencuba merawat mata ikan dengan melakukan rawatan sendiri di rumah dengan menggunakan batu apung.

Batu apung dapat membantu menghilangkan kulit mati dan mengelupas kulit yang mengeras, sehingga tekanan dan kesakitan dapat dikurangkan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakannya.

  1. Rendam kaki anda dengan air sabun yang hangat selama lima minit atau sehingga kaki anda terasa lembut.
  2. Basahkan batu apung dan gosokkannya ke kulit yang mengeras selama 2-3 minit.
  3. Bilas kaki dan keringkan dengan tuala lembut.

Anda boleh melakukan langkah ini setiap hari sehingga penyakit mula pudar. Namun, berhati-hatilah untuk tidak menggosok kulit terlalu lama apalagi terlalu dalam, kerana ini dapat mengakibatkan pendarahan dan jangkitan.

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, menggosok kaki bagi sesetengah pesakit diabetes sebenarnya boleh menyebabkan luka pada kaki, yang seterusnya memburukkan keadaan anda.

Dadah di farmasi untuk merawat mata ikan

Anda juga boleh merawat mata ikan di kaki dengan ubat-ubatan bebas di farmasi atau kedai ubat terdekat. Penggunaan ubat bertujuan untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada kaki kerana geseran atau tekanan berulang. Inilah senarai.

1. Ejen keratolitik

Keratolitik adalah bahan yang dapat melarutkan protein atau keratin yang terdapat di dalam mata ikan dan kulit mati di sekitarnya. Bahan ini akan menjadikan lapisan kulit menjadi lebih lembut sehingga lebih mudah mengelupas. Berikut adalah jenis ubat.

Asid salisilik

Secara umum, ubat-ubatan yang dijual di farmasi untuk merawat mata ikan (sama ada dalam bentuk cecair, gel, pad, atau plaster) biasanya mengandungi asid salisilik.

Asid salisilik adalah sejenis ubat yang berfungsi melembutkan lapisan kulit mati sehingga lebih senang dikeluarkan. Produk ini ringan dan tidak menimbulkan rasa sakit.

Di samping itu, anda boleh menggunakan penutup mata ikan. Plaster ini adalah cincin getah tebal yang mempunyai permukaan pelekat dan mengandungi asid salisilik. Plaster berfungsi dengan menarik kelopak mata, sehingga mengurangkan tekanan pada kawasan yang terkena.

Dalam beberapa kes, tampalan fisheye dapat menyebabkan kerak yang lebih tipis di sekitar kelopak mata. Sentiasa baca arahan penggunaan sebelum menggunakan ubat untuk merawat mata ikan supaya mata ikan sembuh secara optimum.

Urea

Urea adalah ubat yang menolong kulit kering dan keadaan ichthyotic. Ichthyosis adalah gangguan dalam pembentukan lapisan kulit yang keratin. Kelainan ini menjadikan kulit menjadi kasar, bersisik, dan menebal seperti yang terjadi pada mata ikan.

Dalam rawatan fisheye di kaki, urea dapat dijumpai dalam Aquadrate, Calsiswa, Carmol, atau Nutraplus dalam bentuk krim.

Ammonium laktat

Ammonium laktat dapat mengikis kulit pada lapisan kulit mati, sehingga dapat menipiskan kulit yang menebal. Penebalan kulit yang disebabkan oleh mata ikan akan dikikis dengan ubat-ubatan ammonium, sambil melembutkan kulit kering dan bersisik.

Ammonium laktat yang biasa digunakan untuk merawat keadaan ini adalah amonium laktat 12 peratus dalam bentuk krim atau salap. Kandungan ini biasanya terdapat dalam ubat AmLactin, Lac-Hydron, dan Lactinol.

2. Kortikosteroid

Kortikosteroid mempunyai sifat anti-radang, jadi ubat ini diperlukan untuk merawat mata ikan, terutama jika benjolan yang tumbuh ke dalam menjengkelkan.

Jenis yang digunakan adalah Triamcinolone yang terkandung dalam ubat aristospan, kenalan IV, atau Trivaris. Ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk suntikan oleh doktor.

3. Retinoid

Retinoid yang digunakan sebagai ubat mata ikan adalah tretinoin topikal. Tretinoin topikal ini berbentuk krim atau gel yang cukup untuk digunakan pada bahagian mata ikan yang terkena. Intinya adalah rawatan luka untuk sembuh dengan cepat.

Kandungannya terdapat dalam ubat atraline, avita, atau refissa. Ubat ini boleh didapati dalam dos 0.025%, 0.05%, dan 0.1%.

Pilihan rawatan mata ikan semasa berjumpa doktor

Sekiranya pelbagai ubat farmasi di atas tidak membuat mata ikan anda bertambah baik, berjumpa doktor adalah cara yang tepat untuk menyembuhkan mata ikan yang anda alami. Terutama apabila:

  • kawasan yang dijangkiti tidak menjadi lebih baik, bertambah buruk, atau perubahan penampilan atau warna,
  • sistem imun anda semakin lemah, atau
  • anda mempunyai ketuat di wajah anda atau bahagian badan sensitif yang lain (contohnya alat kelamin, mulut, lubang hidung).

Doktor akan menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda. Berikut adalah beberapa rawatan yang biasa digunakan untuk merawat mata ikan di kaki.

1. Operasi

Sekiranya bola mata semakin menyusahkan, doktor boleh mengeluarkan kelopak mata dengan memotong sebahagian kulit yang menebal dengan pisau bedah. Prosedur ini berguna untuk mengurangkan tekanan pada tisu di bawah mata ikan.

Semasa proses ini, anda mungkin merasa sedikit sakit. Namun, jangan bimbang, rasa sakit yang anda rasakan biasanya sementara dan akan bertambah baik setelah beberapa saat.

Setelah prosedur selesai, doktor biasanya akan memberi anda ubat seperti antibiotik untuk mempercepat penyembuhan anda di rumah.

2. Rawatan laser

Laser pulsed-pewarna (PDL) boleh digunakan untuk merawat fisheye di kaki. Caranya adalah dengan membakar gumpalan saluran darah kecil di kawasan yang dijangkiti. Tisu yang dijangkiti ini akhirnya akan mati dan benjolan akan terlepas.

PDL biasanya mengambil masa beberapa minit, jadi pesakit tidak perlu tinggal di hospital. Di samping itu, prosedur ini tidak memerlukan anestesia atau anestesia kerana laser akan mengeluarkan semburan sejuk untuk mengurangkan sensasi kesakitan.

Walau bagaimanapun, prosedur ini memerlukan beberapa rawatan sehingga mata ikan hilang sepenuhnya.

3. Cryotherapy

Cryotherapy atau cryotherapy adalah terapi sejuk di mana seluruh atau sebahagian badan anda ditempatkan di bilik yang sangat sejuk selama beberapa minit.

Prosedur ini menggunakan nitrogen cair untuk membekukan kawasan masalah.

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat jika dilakukan di bawah pengawasan pakar, terapi sejuk ini tetap memberi kesan sampingan. Mati rasa, kesemutan, kemerahan, dan kerengsaan kulit biasanya merupakan kesan sampingan yang paling biasa yang bersifat sementara.

Jangan terkejut jika selepas rawatan ini, kulit anda yang bermasalah juga akan mengalami lecet. Nasib baik, penampilan lepuh adalah perkara biasa.

Perkara penting lain ketika menyembuhkan mata ikan

Kemunculan mata ikan boleh disebabkan oleh jangkitan atau tabiat buruk dalam menggunakan kasut setiap hari. Oleh itu, anda boleh membantu menyembuhkannya dengan cara berikut.

  • Jangan gunakan kasut yang salah, alias mestilah sesuai dengan bentuk dan ukuran kaki.
  • Gunakan stoking untuk mengurangkan geseran antara kaki dan bahan kasut.
  • Jaga kebersihan kaki dengan rajin mencuci kaki menggunakan sabun dan berus.
  • Jangan tukar kasut dan stoking dengan orang lain.
  • Gunakan produk pelembap kulit.
  • Tukar kasut dan stoking setiap hari.
  • Basuh tangan sebelum dan selepas merawat kawasan yang dijangkiti.

Recent Posts