Apa itu Dejavu dan Mengapa Ia Berlaku? •

Deja vu adalah keadaan di mana anda merasa terbiasa dengan keadaan di sekeliling anda, seolah-olah anda pernah mengalaminya dalam keadaan yang sama. Sedangkan apa yang anda alami sekarang mungkin merupakan pengalaman pertama anda.

Acara ini boleh berlangsung 10 hingga 30 saat, dan lebih dari sekali. Sekiranya ini berlaku kepada anda, anda tidak perlu panik, kerana menurut beberapa kajian, dua hingga tiga orang yang mengalami déj vu akan mengalaminya lagi.

Apa itu Déjà Vu?

aka deja vu déj vu berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud "sudah dilihat". Istilah ini pertama kali diciptakan oleh Boirac, seorang ahli falsafah dan saintis Perancis pada tahun 1876. Banyak ahli falsafah dan saintis lain telah berusaha menjelaskan mengapa déj vu boleh berlaku.

Menurut Sigmund Freud, kejadian déj vu berkaitan dengan keinginan terpendam. Sementara itu, menurut Carl Jung, déj vu berkaitan dengan alam bawah sedar kita.

Adalah sukar untuk mencari penjelasan yang pasti mengenai sebab-sebab berlakunya déjà vu kerana kajian tentang déj vu itu sendiri tidak mudah dilakukan. Pengkaji hanya dapat menggunakan pengalaman seseorang untuk melakukan déj vu yang bersifat retrospektif sehingga sukar untuk mencari rangsangan yang mencetuskannya.

Tetapi ada beberapa teori yang mungkin dapat menjawab mengapa anda mengalami keadaan ini.

1. Kejang lobus temporal

Sebab penyitaan lobus temporal aka sawan lobus temporal kadang kala tidak disedari. Tetapi trauma ke otak, jangkitan, strok, tumor otak, hingga faktor genetik boleh menyebabkan penyitaan lobus temporal.

Semasa mengalami serangan, penghidapnya penyitaan lobus temporal mungkin mengalami penurunan kemampuan untuk bertindak balas terhadap persekitaran di sekitarnya untuk melakukan aktiviti yang sama berulang kali seperti mengetuk lidah atau menggerakkan jari secara tidak wajar. Sebelum serangan ini datang, biasanya penghidapnya penyitaan lobus temporal akan mengalami sensasi pelik seperti rasa takut, halusinasi, dan deja vu yang tidak masuk akal.

2. Kerosakan litar otak

Mungkin terdapat kerosakan antara litar jangka panjang dan jangka pendek litar di otak kita. Apabila otak mencerna persekitarannya, maklumat yang diperoleh dapat langsung dipindahkan ke bahagian otak yang menyimpan ingatan jangka panjang. Ini menyebabkan kita merasa deja vu, seolah-olah kita telah melihat dan merasakan peristiwa yang kita alami sekarang pada masa lalu.

3. Kerja korteks rhinal

Bahagian yang disebut korteks rhinal otak kita berfungsi untuk mengesan rasa keakraban. Bahagian ini boleh diaktifkan tanpa mencetuskan kerja hippocampus (bahagian otak yang berfungsi sebagai ingatan). Ini dapat menjelaskan mengapa ketika kita mengalami déj vu, kita tidak dapat mengingat dengan tepat kapan dan di mana kita mempunyai pengalaman yang sama.

Dejavu lebih kerap dilaporkan oleh penghidapnya penyitaan lobus temporal dan orang yang menghidap epilepsi. Apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku pada individu yang normal dan sihat masih belum difahami dengan jelas.

Recent Posts