Cara menjaga rambut agar tetap sihat dan berkilau

Rambut yang sihat dan berkilat adalah impian bagi kebanyakan orang. Selain kelihatan cantik, anda juga dilindungi dari pelbagai penyakit kulit kepala, seperti kelemumur. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui cara merawat rambut anda dengan betul.

Cara menjaga rambut agar kekal sihat

Sebilangan orang mungkin memandang rendah dalam menjaga rambut yang sihat kerana kelihatan tidak sepenting kesihatan tubuh. Sebenarnya, tidak merawat rambut anda sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah pada kulit kepala yang cukup mengganggu.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat rambut anda, dari petua mencuci rambut, memilih sisir, hingga cara merawat rambut anda dalam cuaca panas.

1. Jadualkan syampu mengikut jenis rambut

Sebilangan orang mungkin merasakan bahawa cara menjaga rambut yang sihat adalah dengan mencuci rambut dengan kerap agar kelihatan lebih bersih. Sebenarnya, kekerapan mencuci, sama ada dua atau tiga kali seminggu, harus dilakukan berdasarkan jenis rambut.

Sebagai contoh, pemilik rambut kerinting atau keriting mungkin perlu memperhatikan rawatan rambut yang satu ini. Sebabnya, rambut yang mempunyai corak keriting yang lebih padat mempunyai tahap kelembapan yang rendah, alias kering.

Keadaan ini berlaku kerana minyak semula jadi yang melapisi kulit kepala sukar melewati rambut, sehingga terasa lebih kering. Itulah sebabnya, untuk mengurangkan kekeringan rambut, elakkan mencuci rambut dengan syampu terlalu kerap.

Anda mungkin boleh mencuci rambut dua kali seminggu dan lebih baik memilih produk penjagaan rambut yang dirumus khas untuk rambut kerinting.

Sebaliknya, pemilik rambut berminyak disarankan untuk mencuci rambut dengan kerap agar tidak kelihatan periuk dan tahap kelembapan dijaga dengan baik.

2. Gunakan syampu dan perapi

Mencuci atau mencuci rambut tanpa syampu tentu tidak akan optimum dalam merawat rambut, bukan? Memilih syampu dan perapi yang sesuai dengan jenis rambut anda sangat penting sebagai cara untuk mengekalkan rambut yang sihat. Bagaimana ia boleh berlaku?

Syampu berfungsi membersihkan kulit kepala dari kotoran, minyak, dan produk penjagaan rambut yang sebelumnya digunakan, seperti losyen.

Walaupun begitu, anda harus memilih syampu mengikut jenis rambut anda. Sebabnya, terdapat beberapa jenis rambut yang tidak sesuai dengan syampu tertentu dan menjadikannya lebih kusut, kering, dan kotor.

Contohnya, memilih syampu sebagai cara merawat rambut kerinting akan berbeza dengan jenis rambut yang lain.

Pemilik rambut kerinting perlu memastikan syampu dan produk penjagaan rambut lain tidak mengandungi alkohol atau natrium lauril sulfat. Kedua-dua ramuan ini dapat menjadikan rambut kerinting menjadi kering.

//wp.hellosehat.com/health-living/beauty/horse-shampoo-lengthening-hair/

Sementara itu, penggunaan perapi juga penting untuk merawat rambut. Perapi mengandungi bahan penting, seperti silikon, serta pelembap khas yang disebut emolien.

Bahan-bahan ini berfungsi untuk melapisi helai rambut dan mengisi rambut yang rosak, agar rambut anda selalu terlindung.

3. Potong hujung rambut secara berkala

Tahukah anda bahawa kebiasaan memotong rambut, terutama di hujungnya, adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk mengekalkan rambut yang sihat?

Cara menjaga rambut yang satu ini sangat penting, terutamanya ketika anda mempunyai rambut panjang. Anda lihat, hujung rambut adalah yang paling terdedah kepada kerosakan dan kerosakan pada hujung rambut.

Sekiranya anda membiarkan hujung yang rosak tumbuh, kerosakan rambut tidak dapat dielakkan. Dianjurkan juga untuk memotong hujung rambut anda setiap 10 - 12 minggu.

Sekiranya anda termasuk orang yang sering menggunakan pelurus, anda harus melakukannya setiap 6-8 minggu. Anda juga boleh menyiapkan rambut setiap tiga bulan di salun jika anda tidak dapat memotong rambut anda sendiri.

4. Pilih sikat mengikut jenis rambut

Sumber: Tabiat Holistik

Merawat rambut tidak hanya terhad pada memilih syampu yang betul. Pakar juga menyebut bahawa menyikat juga merupakan sebahagian daripada cara menjaga rambut yang sihat.

Ini kerana penggunaan sisir yang salah boleh mengundang masalah pada kulit kepala. Oleh itu, penting bagi anda untuk memilih sisir yang tepat berdasarkan jenis rambut anda dengan mengenali apa varian sampingan berdasarkan fungsinya.

Berus bulu

Berus bulu adalah salah satu jenis sisir yang mudah didapati di pasaran dengan ciri-ciri berikut:

 • berbentuk seperti berus, juga
 • gigi sisir kelihatan rapuh, nipis dan tumpul di hujungnya.

Bagi pemilik rambut panjang dan mudah kusut atau tidak teratur, berus bulu adalah penyelesaian yang tepat untuk memudahkan anda merapikan rambut yang tidak kemas.

Berus bulat

Sekiranya anda mahu rambut anda kelihatan lebih lebat, berus bulat adalah pilihan yang tepat. Sebabnya, lokasi gigi sisir bulat boleh berpusing ke semua sisi. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk menggulung rambut ke dalam atau ke luar untuk menjadikan rambut anda kelihatan lebih tebal.

Walaupun begitu, ketumpatan gigi berus bulat berbeza-beza. Bagi pemilik rambut panjang dan tebal, anda harus memilih sisir ini dengan diameter lebih dari 2.5 cm. Ini bertujuan untuk memudahkan anda mengekalkan rambut yang sihat.

Sikat gigi lebar

Sumber: Etsy

Seperti namanya, sisir jenis ini mempunyai gigi yang lebih lentur. Oleh itu, gigi lebar sikat adalah pilihan yang tepat sebagai kaedah untuk mengekalkan keriting yang sihat.

Gigi sikat yang longgar memudahkan pemilik rambut kerinting meluruskan rambut tanpa perlu risau atau tidak kusut. Sebenarnya, sisir jenis ini juga paling biasa digunakan oleh orang yang berambut normal, lurus, dan panjang.

Cara menyikat rambut

Setelah berjaya memilih sisir mengikut jenis rambut anda, langkah seterusnya adalah menyikat rambut dengan cara yang betul.

Pertama sekali, gunakan bahagian sisir yang jarang untuk melepaskan rambut kusut. Selepas itu, gunakan bahagian sisir yang lebih ketat.

Juga, elakkan menyikat rambut anda ketika basah ketika merawat rambut anda. Kami mengesyorkan agar anda mengeringkan rambut dengan tuala lembut dan menyemburkan vitamin khas untuk melindungi permukaan rambut. Apabila rambut anda kering, sisir rambut anda dari akar hingga hujung.

5. Melindungi rambut dari cahaya matahari

Sinar matahari tidak hanya buruk bagi kulit, tetapi juga dapat merosakkan rambut. Setelah terkena sinar matahari, kelembapan rambut berkurang dan menjadikan rambut kering, kusam, dan kekurangan nutrien.

Anda benar-benar tidak dapat berbuat apa-apa mengenai perubahan cuaca atau anda tidak boleh tinggal di rumah sahaja. Oleh itu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan rambut yang sihat dengan melindunginya dari sinar matahari.

 • Gunakan penyembur rambut khas untuk melindungi warna rambut.
 • Pakai topi, klip rambut, atau payung semasa keluar.
 • Elakkan menggunakan pengering rambut untuk mengelakkannya menjadi lebih kering.
 • Lindungi rambut semasa berenang untuk mengurangkan kesan klorin.

6. Pakai topeng rambut

Salah satu cara untuk mengekalkan rambut yang sihat yang banyak orang lakukan adalah dengan menggunakan topeng rambut. Rawatan rambut ini dianggap cukup berkesan, terutama untuk rambut panjang.

Terdapat banyak faedah topeng rambut yang sangat disesalkan, dari rambut yang lebih lembut, hingga melembapkan kulit kepala. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan topeng rambut di kedai atau menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah.

Oleh itu, penggunaan topeng rambut, seperti topeng pisang dan topeng madu, cukup popular sebagai kaedah merawat rambut.

7. Penuhi pengambilan vitamin dan mineral anda

Selain produk penjagaan rambut yang digunakan, makanan dan minuman yang dimakan tidak kurang pentingnya ketika merawat rambut. Berikut adalah senarai vitamin dan mineral dalam makanan yang berkhasiat untuk kesihatan rambut.

Besi

Kekurangan zat besi adalah salah satu faktor penyebab keguguran rambut, walaupun sampai sekarang belum dijumpai apa hubungannya. Anda boleh mendapatkan zat besi dengan memakan daging atau mengambil makanan tambahan zat besi.

Asid lemak omega-3

Pengambilan asid lemak omega-3 yang berasal dari ikan dan biji rami boleh menjadi salah satu cara untuk mengekalkan rambut yang sihat. Sebabnya, asid lemak omega-3 berfungsi untuk merawat sel dan mengekalkan kulit kepala yang sihat untuk mengelakkan masalah.

Vitamin A, B12 dan B16

Vitamin A, B12, dan B16 adalah tiga jenis vitamin yang dapat membantu meningkatkan melanosit. Tahap melanosit dalam badan penting untuk mengekalkan dan memulihkan warna rambut secara semula jadi.

Ketiga-tiga vitamin ini juga dapat menyuburkan rambut dan kulit kepala. Contohnya, vitamin A dapat membantu mengawal jumlah pengeluaran sebum pada kulit kepala.

Sementara itu, vitamin B12 dan B16 adalah dua vitamin kompleks B yang disarankan untuk mencegah uban. Kedua-dua vitamin ini juga membantu merawat warna rambut yang berubah kerana kekurangan vitamin.

Itulah sebabnya, dengan memenuhi ketiga-tiga vitamin ini, penting untuk menjaga kesihatan rambut. Anda boleh menemuinya dalam makanan seperti:

 • jeruk dan strawberi,
 • sayur hijau,
 • kacang soya juga
 • telur, ikan dan daging merah.

Tidak hanya itu, jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair anda dengan minum air secukupnya. Air yang masuk ke dalam badan dapat menggantikan cecair badan yang hilang dan rambut akan kekal sihat.

8. Mengekalkan kelembapan rambut

Sekiranya anda mempunyai rambut pendek yang mudah membengkak, ia akan lebih mudah kering. Oleh itu, menjaga kelembapan rambut adalah penting ketika anda berusaha mengekalkan rambut yang sihat.

Tahap kelembapan rambut adalah penting untuk mengelakkan kulit kepala kering dan kerosakan rambut. Bagaimana untuk?

 • Elakkan keramas setiap hari.
 • Jangan terlalu kerap mewarnai rambut anda atau melakukan rawatan yang serupa.
 • Hadkan penggunaan pengering rambut, pelurus, atau besi curling suhu tinggi.
 • Pakai topi dalam cuaca berangin dan penutup rambut ketika berenang.

//wp.hellosehat.com/health-life/beauty/ berapa kali-rambut-creambath-rambut /

9. Amalkan tabiat sihat

Beberapa cara di atas tidak akan berfungsi sekiranya anda tidak menerapkan tabiat sihat ketika menjaga rambut yang sihat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika merawat rambut anda.

 • Keringkan rambut pada suhu rendah dan secara beransur-ansur sesuai keperluan
 • Biarkan rambut kering dengan sendirinya
 • Sentiasa ubah kawasan rambut yang akan disematkan
 • Urut kulit kepala dengan kerap untuk melancarkan peredaran darah dan pertumbuhan rambut
 • Sekiranya anda ingin mewarnai rambut anda, pilih warna tiga tahap di atas warna rambut semula jadi anda

Sebenarnya, menjaga rambut anda juga membantu anda mengekalkan tubuh yang sihat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi.

Recent Posts