9 Gejala Sakit Hati yang Perlu Diperhatikan |

Hati atau hati berfungsi mencerna makanan dan membersihkan badan dari bahan toksik. Apabila kerosakan hati berlaku, tanda-tanda pasti mengganggu kesihatan. Jadi, apakah gejala penyakit hati?

Gejala penyakit hati yang biasa

Umumnya, penyakit hati, terutama pada peringkat awal, tidak mempunyai tanda dan gejala yang jelas. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan kerosakan hati dapat dicirikan oleh keadaan tertentu.

Berikut adalah beberapa tanda penyakit hati yang perlu anda perhatikan. Sebabnya, semakin cepat gangguan fungsi hati dirawat, semakin besar peluang untuk sembuh.

1. Jaundis

Salah satu gejala penyakit hati yang biasa adalah penyakit kuning atau penyakit kuning penyakit kuning . Jaundis adalah keadaan apabila membran mata dan kulit berubah menjadi kuning. Ini berlaku apabila tahap pigmen hempedu (bilirubin) meningkat secara mendadak dalam darah.

Tahap tinggi bilirubin dapat dipicu oleh keradangan, masalah dengan sel hati, hingga penyumbatan saluran empedu. Selain itu, penyakit kuning juga boleh disebabkan oleh kerosakan sel darah merah dan ini cenderung berlaku pada bayi baru lahir.

Itulah sebabnya penyakit kuning sering menjadi satu-satunya tanda penyakit hati.

2. Sakit perut bahagian atas

Terdapat banyak penyakit yang boleh mencetuskan rasa sakit di bahagian atas, salah satunya adalah penyakit hati. Sakit perut bahagian atas adalah gejala yang paling biasa dialami oleh pesakit dengan penyakit hati kerana lokasi hati di sekitar kawasan tersebut.

Walaupun tidak mencetuskan rasa sakit terlalu kerap, terdapat beberapa jenis penyakit hati yang berada di belakang sakit perut ini, iaitu:

 • abses, nanah yang berkumpul di sekitar hati mencetuskan kesakitan,
 • hepatitis dan mencetuskan sakit di bahagian atas perut,
 • hepatitis alkohol daripada pengambilan alkohol terlalu banyak merosakkan hati dan menyebabkan kesakitan, dan
 • pembesaran hati kerana barah yang boleh menyebabkan ketidakselesaan perut.

Sekiranya rasa sakit di perut disertai dengan menguningnya kulit dan membran mata, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan.

3. Keletihan

Keletihan adalah gejala umum yang sering dialami oleh pesakit dengan penyakit hati, terutama hepatitis, baik akibat virus dan pengambilan berlebihan. Namun, merasa letih bukanlah tanda keparahan penyakit hati.

Ini kerana gejala penyakit hati tidak dialami oleh semua orang. Sebilangan pesakit penyakit hati mungkin merasa sangat letih, sementara yang lain mungkin tidak merasakan hal yang sama.

Selain itu, keletihan boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan lain, seperti anemia dan diet yang buruk. Ini menyukarkan doktor untuk menentukan sama ada keletihan yang dialami disebabkan oleh penyakit hati atau masalah kesihatan yang lain.

Punca Penyakit Perut Kanan Yang Paling Umum

4. Perut bengkak

Sebilangan daripada anda mungkin merasakan bahawa perut bengkak atau buncit disebabkan oleh makan berlebihan. Sebenarnya, perut yang bengkak boleh menjadi tanda penyakit hati.

Ini kerana pembengkakan perut boleh disebabkan oleh asites. Ascites adalah pengumpulan cecair di rongga perut kerana kebocoran cecair dari hati dan usus. Keadaan ini selalunya merupakan gejala penyakit hati dan boleh menyebabkan perut bengkak.

Selain itu, perut yang bengkak juga kadangkala menyebabkan rasa sakit dan sesak nafas. Namun, ingatlah bahawa keadaan ini juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lain, sehingga tidak selalu disebabkan oleh penyakit hati.

5. Warna air kencing menjadi gelap

Sekiranya anda mendapati warna air kencing anda menjadi gelap atau coklat, ada kemungkinan bahawa ini adalah gejala penyakit hati. Kenapa begitu?

Perubahan warna air kencing menjadi gelap sering berlaku kerana adanya bilirubin atau myoglobin dalam air kencing.

Bilirubin adalah sebatian yang memecah hemoglobin dan sebatian lain. Umumnya, hati akan mencerna bilirubin dan menghantarnya ke saluran empedu. Dari saluran empedu, bilirubin akan memasuki usus kecil atau disimpan di pundi hempedu.

Apabila hati meradang, rusak, atau saluran empedu tersumbat, bilirubin tidak dapat keluar dari hati. Akibatnya, tahap bilirubin dalam darah meningkat dan meninggalkan ginjal.

Itulah sebabnya, orang yang mempunyai hepatitis atau sirosis sering dicirikan oleh warna urin gelap.

6. Buasir atau buasir

Satu lagi gejala penyakit hati yang perlu anda perhatikan adalah buasir (buasir). Sebabnya, pesakit dengan sirosis hati berisiko terkena buasir. Ini boleh berlaku kerana sirosis hati menyebabkan pembengkakan urat di rektum atau vena varikos.

Urat bengkak ini boleh berlaku tanpa sembelit dan boleh mencetuskan pendarahan, serta komplikasi lain.

Selain itu, pengumpulan cecair di perut atau asites juga dapat meningkatkan risiko buasir. Sebabnya, lebihan cairan di dalam perut yang menyebabkan perut membengkak dapat menekan saluran darah yang boleh mengakibatkan aliran darah terganggu.

7. Warna usus pucat

Sama seperti air kencing, perubahan warna najis menjadi pucat juga disebabkan oleh bilirubin. Apabila hati melepaskan bilirubin ke dalam najis, najis anda biasanya berwarna coklat.

Sekiranya najis anda berwarna liat atau pucat, anda mungkin mengalami jangkitan hati yang disebabkan oleh pengeluaran hempedu atau aliran keluar hempedu. Selain itu, orang yang mengalami penyakit kuning juga sering dicirikan oleh warna usus yang pucat.

Gejala penyakit hati mungkin disebabkan oleh penumpukan bahan kimia hempedu di dalam badan. Selain itu, terdapat beberapa penyebab lain yang berkaitan dengan penyakit hati yang dapat mengubah warna pergerakan usus, seperti:

 • sirosis hempedu primer,
 • hepatitis alkohol, dan
 • hepatitis virus.

8. Lebam mudah

Bagi anda yang sering mendapati kulit mereka mengalami lebam walaupun tidak pernah jatuh, anda mungkin perlu berhati-hati. Kerana lebam yang mudah juga boleh menjadi tanda penyakit hati kerana pengambilan alkohol yang berlebihan.

Penyalahgunaan alkohol adalah faktor risiko utama penyakit hati, seperti sirosis. Ketika kerosakan hati berlangsung, hati mungkin berhenti menghasilkan protein yang membantu pembekuan darah.

Pembekuan darah yang terganggu dapat membuat anda mudah lebam, yang juga dapat disertai dengan keadaan lain, seperti:

 • kulit gatal,
 • keletihan,
 • kaki bengkak, hingga
 • penyakit kuning.

9. Tanda-tanda kerosakan hati yang lain

Sebagai tambahan kepada gejala penyakit hati yang disebutkan di atas, terdapat beberapa keadaan yang juga boleh menjadi tanda kerosakan hati, seperti:

 • penurunan selera makan,
 • pening dan muntah,
 • kulit pucat,
 • anemia,
 • mudah keliru, hingga
 • cirit-birit.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala yang telah disebutkan, dan tidak mereda, segera berjumpa doktor.

Semakin cepat anda mendapatkan rawatan, semakin baik peluang untuk mendapatkan rawatan. Ini juga bertujuan untuk mengurangkan risiko kegagalan hati kekal yang mungkin memerlukan rawatan seumur hidup.

Recent Posts