Cara Penularan HIV AIDS yang Umum dan Sering Tidak Diketahui

Kesedaran masyarakat mengenai HIV dan AIDS (HIV / AIDS) telah meningkat dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Namun, itu tidak bermaksud bahawa usaha kita untuk mencari jalan untuk membasmi penularan HIV berhenti di situ. Faktanya ialah kes HIV dan kadar kematian AIDS global masih tinggi.

Memahami bagaimana penularan HIV adalah inti untuk mencegah penyebaran penyakit dan komplikasi HIV yang berbahaya. Lebih-lebih lagi, masih banyak mitos mengenai penyebaran HIV dan AIDS di luar sana yang harus diperbaiki agar salah faham tidak lagi merugikan mereka.

Kaedah penularan HIV yang paling biasa

Meringkaskan siaran media dari Kementerian Kesehatan Indonesia, jumlah kes HIV baru di Indonesia terus meningkat sejak tahun 2005-2019.

Peratusan kes HIV hingga Jun 2019 meningkat sekitar 60.7% daripada jumlah orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA) pada tahun 2016 yang mencapai 640.443 orang.

Gambaran keadaan ini menunjukkan bahawa kesedaran yang lebih tinggi diperlukan untuk berjaya mencegah penyebaran HIV daripada terus merebak.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), penularan HIV hanya dapat terjadi melalui perantara cecair badan tertentu.

Cecair tubuh ini adalah darah, air mani, cairan pra-ejakulasi, cairan dubur, cairan vagina, dan susu ibu.

Namun, untuk virus yang menyebabkan HIV dipindahkan dari orang yang dijangkiti, cairan itu mesti memasuki tubuh orang yang sihat melalui:

 • Luka terbuka pada kulit, seperti luka di sekitar organ intim, sariawan terbuka di bibir, luka pada gusi atau lidah.
 • Membran mukus di dinding faraj.
 • Tisu badan yang rosak seperti lepuh pada dubur.
 • Aliran darah dari suntikan jarum.

Berikut adalah beberapa cara utama penularan HIV / AIDS:

1. Seks yang tidak dilindungi

Seks yang melibatkan penembusan vagina (zakar ke faraj) atau penembusan dubur (zakar ke dubur) tanpa menggunakan kondom adalah kaedah penularan HIV / AIDS yang paling biasa.

Penularan virus HIV melalui hubungan seksual rentan terhadap kontak dengan darah, air mani, cairan vagina, atau cairan pra-ejakulasi milik orang yang dijangkiti HIV.

Cecair dengan mudah menjangkiti badan orang lain apabila terdapat luka terbuka atau lecet pada alat kelamin.

Penularan dari seks faraj adalah yang paling biasa pada pasangan heteroseksual, sementara seks dubur lebih berisiko menular HIV kepada pasangan homoseksual.

Oleh itu, adalah penting untuk selalu melindungi diri anda dengan menggunakan kondom semasa melakukan aktiviti seksual.

Kondom dapat mencegah penularan HIV dengan menyekat kemasukan virus dalam sperma atau cairan vagina.

2. Menggunakan picagari terpakai atau secara bergantian

Berkongsi jarum terpakai juga merupakan cara penularan HIV / AIDS yang biasa. Risiko ini amat tinggi di kalangan pengguna ubat suntikan.

Jarum yang telah digunakan oleh orang lain akan meninggalkan kesan darah. Sekiranya orang itu dijangkiti HIV, darah yang mengandungi virus yang tersisa di jarum dapat dipindahkan ke tubuh pengguna jarum seterusnya melalui luka suntikan.

Virus HIV sebenarnya boleh hidup dalam jarum suntik sehingga 42 hari selepas kontak pertama bergantung pada suhu dan faktor lain.

Ada kemungkinan bahawa satu jarum yang digunakan dapat menyebarkan HIV kepada banyak orang yang berbeza.

Oleh itu, pastikan anda selalu meminta peralatan seperti jarum atau alat perubatan lain yang masih dalam pembungkusan baru dan tidak pernah digunakan sebelumnya.

3. Penularan HIV dari ibu hingga bayi

Wanita hamil yang dijangkiti HIV sebelum atau semasa kehamilan dapat menyebarkan jangkitan kepada bayi mereka melalui plasenta di rahim.

Risiko penularan virus HIV dari ibu ke bayi juga boleh berlaku semasa proses kelahiran, baik kelahiran normal dan pembedahan caesar.

Sebaliknya, ibu yang menyusui dengan HIV juga boleh menyebarkan virus kepada bayi mereka melalui susu ibu.

Atas dasar ini, cabaran bagi ibu menyusui yang menghidap HIV adalah mereka dilarang memberi susu ibu kepada bayinya.

Selain itu, penularan juga dapat terjadi pada bayi melalui makanan yang dikunyah oleh ibu atau perawat yang dijangkiti HIV, walaupun risikonya sangat rendah.

Dalam usaha untuk mengelakkan penyebaran HIV dari ibu ke bayi, penting untuk selalu berjumpa doktor ketika merancang kehamilan.

Sekiranya HIV pada ibu dapat dikesan lebih awal, penularan ke bayi dapat dicegah dengan minum ubat secara berkala.

Cara penularan HIV yang tidak biasa

Berikut adalah kaedah penularan yang tidak dijangka atau kurang biasa yang boleh menyebabkan HIV dan kemudian AIDS:

1. Seks oral

Semua bentuk seks oral dianggap berisiko rendah untuk penularan HIV, tetapi itu tidak bermakna tidak mungkin. Risiko penularan dari seks oral masih ada.

Sebenarnya, risikonya boleh menjadi lebih besar lagi jika anda mengalami ejakulasi di mulut dan tidak menggunakan kondom atau pelindung mulut lain (seperti kondom pergigian dan / atau wanita).

Penularan HIV boleh berlaku semasa anda merangsang atau menghisap alat kelamin pasangan yang dijangkiti HIV dengan lidah anda dan anda mengalami sakit terbuka atau sariawan di mulut anda.

Bagaimana dengan ciuman? Sekiranya ciuman itu hanya pertukaran air liur, virus HIV tidak akan merebak.

Tidak seperti ketika mencium ada luka, sariawan, atau kontak darah antara anda dan pasangan yang mempunyai virus HIV, penularan dapat terjadi.

Perkara yang sama berlaku jika bibir atau lidah pasangan anda digigit secara tidak sengaja semasa mencium, luka baru boleh menjadi pintu masuk virus HIV melalui air liur pasangan.

2. Derma darah dan pemindahan organ

Pemindahan darah secara langsung dari penderma darah yang dijangkiti berisiko tinggi untuk menyebarkan virus HIV.

Walau bagaimanapun, penularan virus HIV melalui pendermaan darah dan pemindahan organ jarang berlaku. Sebabnya, ada pilihan yang cukup ketat untuk calon penderma sebelum menderma darah.

Penderma darah atau organ biasanya menjalani pemeriksaan terlebih dahulu, termasuk ujian darah HIV.

Ini bertujuan untuk meminimumkan penularan HIV dengan menderma organ dan darah.

Risiko menyebarkan darah yang dijangkiti HIV sehingga digunakan untuk transfusi sebenarnya kecil. Ini kerana penderma darah dan organ yang dipindahkan mesti melalui proses pemilihan yang ketat.

Jadi, pemindahan darah yang diterima dan kemudian diberikan kepada orang yang memerlukan darah sebenarnya selamat.

Sekiranya ternyata hanya satu sumbangan yang didapati positif lewat, darah akan segera dibuang sementara organ untuk calon transplantasi tidak akan digunakan.

Sayangnya, beberapa negara membangun mungkin tidak memiliki teknologi atau peralatan yang relevan untuk menguji semua darah dan mencegah penularan HIV / AIDS.

Mungkin ada beberapa sampel produk darah yang disumbangkan yang telah diterima yang mengandungi HIV. Nasib baik, kejadian ini dianggap jarang berlaku.

3. Digigit oleh penghidap HIV

Menurut kajian 2011 dari jurnal itu Penyelidikan dan Terapi AIDS, ada kemungkinan biologi bahawa gigitan manusia boleh menjadi cara yang tidak dijangka untuk menyebarkan HIV.

Air liur telah dikaji kurang berkesan sebagai perantara untuk membawa virus HIV kerana mempunyai sifat yang menghambat virus. Walau bagaimanapun, kes yang dikaji dalam jurnal adalah unik.

Dalam jurnal itu, diberitahu bahawa jari seorang lelaki bukan HIV yang sihat yang menghidap diabetes digigit oleh anak angkatnya yang positif HIV. Jari lelaki itu digigit keras dan cukup dalam sehingga bahagian dalam kuku berdarah.

Beberapa ketika selepas digigit, lelaki itu positif mengidap HIV dan dikesan menghidapnya viral load setelah mengalami demam HIV tinggi dan pelbagai jangkitan.

Doktor dan penyelidik akhirnya membuat kesimpulan sementara bahawa air liur boleh menjadi media penyebaran HIV, walaupun belum pasti bagaimana mekanisme yang tepat.

Penyelidikan dan pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan cara penularan HIV ini.

4. Gunakan alat permainan seks (mainan seks)

Penembusan seks, sama ada faraj (zakar ke faraj), oral (kemaluan dan mulut), atau dubur (zakar ke dubur), dengan pasangan yang menghidap HIV dan AIDS dapat membuat anda dijangkiti.

Bukan hanya melalui hubungan seks secara langsung, penggunaan objek atau mainan seperti boneka seks membawa risiko menyebarkan penyakit, termasuk HIV. Keadaan ini lebih berisiko sekiranya mainan seks yang anda gunakan tidak dilindungi.

Penularan virus HIV dan AIDS dari satu orang ke orang lain sering berlaku apabila alat permainan seks digunakan secara bergantian. Sekiranya anda atau pasangan anda menghidap HIV, jangan berkongsi mainan seks semasa sesi seks.

Virus HIV pada amnya tidak dapat hidup lama di permukaan benda mati. Namun, alat permainan seks yang masih basah dengan sperma, darah, atau cairan vagina dapat menjadi perantara virus untuk memindahkan ke orang lain.

5. Adakah menindik, sulaman alis, tatu alis, sulaman bibir

Menusuk bahagian badan atau mendapatkan tatu juga dapat meningkatkan risiko penularan HIV. Cara penularan HIV dalam proses ini berlaku ketika semasa proses tindik dan tatu, kulit yang dicucuk kemudian cedera hingga berdarah.

Sekiranya alat tersebut digunakan secara bergantian, orang yang dijangkiti HIV adalah mungkin meninggalkan jejak darah mereka yang mengandungi virus.

Sebenarnya melakukan sulaman alis, tatu alis, dan sulaman bibir cukup selamat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, trend kecantikan yang meningkat ini juga boleh menjadi cara penularan HIV dan AIDS.

Ini boleh berlaku sekiranya proses tersebut dilakukan oleh pekerja yang tidak berpengalaman dan tidak menggunakan peralatan steril. Sebabnya, prosedur sulaman atau tatu wajah ini melibatkan mengiris kulit terbuka.

Untuk mencegah penyebaran HIV, sebelum anda duduk dan alis atau bibir anda bersulam, pastikan semua peralatan yang digunakan adalah steril.

6. Bekerja di hospital

Mungkin pada pandangan pertama anda berfikir bahawa pekerja perubatan adalah orang yang paling sihat kerana mereka mempunyai akses dan pengetahuan yang baik mengenai kesihatan.

Namun, selain pengguna dadah yang menggunakan jarum dengan sengaja, risiko penularan HIV juga tinggi bagi kakitangan perubatan.

Anggota perubatan ini merangkumi doktor, jururawat, pekerja makmal, hingga pembersih sampah kemudahan kesihatan melalui perantara peralatan perubatan.

Jarum jarum suntik boleh menjadi pembawa virus HIV apabila darah pesakit positif HIV dapat dipindahkan ke petugas kesihatan jika mereka mempunyai luka terbuka yang tidak dilindungi oleh pakaian.

HIV juga dapat menular kepada pekerja perawatan kesihatan dengan cara berikut:

 • Sekiranya jarum suntik yang telah digunakan oleh pesakit positif HIV dimasukkan secara tidak sengaja ke dalam pekerja kesihatan (juga dikenali sebagai kecederaan batang jarum).
 • Sekiranya darah yang tercemar HIV bersentuhan dengan selaput lendir, seperti mata, hidung, dan mulut.
 • Melalui peralatan perubatan lain yang digunakan tanpa disterilkan.

Walaupun begitu, peluang menyebarkan virus HIV di kalangan pekerja perubatan di kemudahan kesihatan melalui jarum suntikan yang digunakan agak kecil.

Ini kerana semua kemudahan kesihatan, dari skala terkecil hingga antarabangsa, mempunyai protokol keselamatan standard.

Risiko penularan HIV tinggi jika: viral load tinggi

Selain mempertimbangkan risiko penularan dari jenis cecair perantara, anda juga perlu mengetahui jumlah viral load HIV di dalam badan.

Viral load adalah jumlah zarah virus dalam 1 ml atau 1 cc darah. Semakin banyak jumlah virus dalam darah, semakin tinggi risiko anda menyebarkan HIV kepada orang lain.

Jadi bila viral load dari orang yang positif HIV berjaya diturunkan melalui rawatan HIV, kemungkinan penularan HIV juga berkurang.

Namun, penyebaran HIV dari orang yang dijangkiti virus kepada pasangannya masih dapat dilakukan walaupun terdapat hasil ujian viral load menunjukkan bahawa virus tidak lagi dikesan.

Risiko penularan HIV dari ODHA kepada pasangan seks mereka akan tetap ada kerana:

 • Uji viral load hanya mengukur jumlah virus dalam darah. Jadi, virus HIV masih boleh dijumpai dalam cairan genital (sperma, cairan vagina).
 • viral load mungkin meningkat antara jadual ujian rutin. Sekiranya ini berlaku, orang dengan HIV mempunyai peluang lebih besar untuk menyebarkan HIV kepada pasangannya.
 • Menghidap penyakit kelamin lain boleh meningkat viral load dalam cecair genital.

Sekiranya anda aktif secara seksual, anda dan pasangan anda harus mempertimbangkan untuk diuji HIV sebagai langkah untuk mencegah penularan penyakit.

Kaedah penularan HIV yang mustahil

HIV tidak boleh membiak di dalam host selain daripada manusia, dan tidak dapat bertahan lama di luar tubuh manusia.

Jadi, Penyebaran HIV tidak akan dapat dilakukan melalui berikut:

 • Gigitan haiwan, seperti nyamuk, kutu, atau gigitan serangga lain.
 • Interaksi fizikal antara orang yang tidak melibatkan pertukaran cecair badan, contohnya:
  • Sentuh dan peluk
  • Bersalaman atau berpegangan tangan
  • Tidur bersama di tempat tidur yang sama tanpa melakukan aktiviti seksual
  • Kerepek
 • Berkongsi peralatan makan dan berkongsi pakaian atau tuala dengan orang dengan HIV.
 • Gunakan bilik mandi / tandas yang sama.
 • Berenang di kolam umum dengan orang yang menghidap HIV.
 • Air liur, air mata, atau peluh yang tidak bercampur dengan darah orang yang positif HIV.
 • Kegiatan seksual lain yang tidak melibatkan pertukaran cecair badan, seperti mencium bibir dan membelai (gosokkan kemaluan) semasa masih berpakaian lengkap.

Air liur, air mata, dan peluh bukanlah pembawa penularan HIV yang ideal. Ini kerana cecair ini tidak mengandungi jumlah virus aktif yang mencukupi untuk dapat menyebarkan jangkitan kepada orang lain.

Selain itu, virus HIV hanya dapat bertahan selama beberapa hari atau minggu di makmal dalam keadaan yang sesuai seperti di dalam tubuh manusia.

Berikut adalah prinsip-prinsip yang perlu difahami mengenai kemungkinan virus HIV bertahan:

 • HIV sensitif terhadap suhu tinggi, yang bermaksud ia akan mati pada suhu panas, iaitu di atas 60 darjah Celsius.
 • HIV lebih mampu bertahan di makmal dalam suhu sejuk, iaitu sekitar 4 hingga -70 darjah Celsius.
 • HIV sangat sensitif terhadap perubahan tahap pH atau tahap asid-basa. Tahap pH di bawah 7 (berasid) atau di atas 8 (alkali) tidak menyokong kelangsungan hidup HIV.
 • HIV dapat bertahan dalam darah kering di makmal pada suhu bilik selama 5-6 hari, tetapi mesti berada pada tahap pH yang baik.

HIV adalah virus yang berkembang pesat, tetapi untungnya penyebaran virus ini masih dapat dicegah dan dikawal.

Oleh itu, adalah idea yang baik bagi anda dan pasangan anda untuk mengetahui risiko penularan dengan menjalani ujian penyakit kelamin tahunan secara rutin.

Ramai orang tidak mengetahui atau menyedari bahawa mereka telah dijangkiti kerana pada awalnya gejala HIV umumnya tidak segera muncul.

Recent Posts