Otot Jantung, Ketahui Cara Berfungsi dan Keadaan Yang Boleh Mengganggu

Jantung terdiri daripada tisu otot yang membantu mengedarkan darah ke seluruh badan dengan lebih berkesan. Sekiranya otot-otot ini mempunyai masalah, maka kerja jantung untuk mengepam darah juga akan terganggu. Ketahui bagaimana ia berfungsi, fungsi dan keadaan yang boleh mempengaruhi perkara berikut.

Memahami anatomi otot jantung

Secara umum, otot manusia dapat dibahagikan kepada tiga kumpulan yang berbeza iaitu otot licin, otot rangka, dan otot jantung. Semua otot ini mempunyai fungsi yang berbeza.

Otot jantung sendiri adalah gabungan otot lentur dan otot licin yang berbentuk silinder dan mempunyai garis terang dan gelap. Jika dilihat secara dekat menggunakan mikroskop, otot ini mempunyai banyak inti di tengahnya.

Otot-otot di jantung bertanggungjawab mengepam darah ke seluruh badan. Otot ini dianggap sebagai otot terkuat kerana mampu bekerja berterusan sepanjang masa tanpa berehat untuk mengepam darah. Sekiranya otot ini berhenti berfungsi, sistem peredaran darah akan berhenti, mengakibatkan kematian.

Bagaimana otot jantung berfungsi

Berlainan dengan otot lain, otot ini berfungsi secara tidak sengaja. Jadi, anda tidak dapat mengawal prestasi otot-otot ini. Aktiviti yang dilakukan oleh otot-otot ini dipengaruhi oleh sel khas yang disebut sel pacu jantung.

Sel-sel ini bertanggungjawab mengawal pengecutan jantung anda. Sistem saraf kemudian akan menghantar isyarat ke sel-sel alat pacu jantung yang mendorong mereka mempercepat atau memperlambat degupan jantung anda.

Penyakit yang mempengaruhi otot jantung

Kardiomiopati adalah penyakit yang boleh mempengaruhi tisu otot di jantung anda. Penyakit ini menjadikan jantung anda lebih sukar untuk mengepam darah kerana ototnya lemah, meregang, atau mempunyai masalah dengan strukturnya. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, penyakit ini boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Kardiomiopati mempunyai beberapa jenis, termasuk:

1. Kardiomiopati hipertrofik

Kardiomiopati pertrofik berlaku apabila otot jantung di ruang bawah membesar dan menebal tanpa sebab yang jelas. Penebalan otot jenis ini menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah.

Penyakit ini umumnya muncul sebagai gangguan kongenital sejak lahir disebabkan oleh mutasi genetik. Walau bagaimanapun, jika ibu bapa, datuk nenek, dan saudara terdekat anda menghidap penyakit ini, anda juga cenderung mendapatnya.

2. Kardiomiopati dilatasi

Berbanding dengan jenis lain, penyakit ini paling sering dialami oleh banyak orang. Kardiomiopati dilatasi disebabkan apabila otot jantung di ventrikel kiri membesar dan meregang menjadikannya tidak berkesan untuk mengepam darah keluar.Keadaan ini umumnya disebabkan oleh penyakit arteri koronari atau serangan jantung.

Walaupun kardiomiopati melebar dapat mempengaruhi orang-orang dari semua peringkat umur, lelaki pertengahan umur cenderung cenderung mengembangkannya.

3. Kardiomiopati yang terhad

Kardiomiopati terhad berlaku apabila otot-otot jantung menjadi kaku dan kurang anjal, jadi jantung tidak dapat mengembang dan mengepam darah dengan betul. Jenis penyakit jantung ini jauh lebih jarang daripada penyakit jantung seperti penyakit arteri koronari atau masalah injap jantung.

Sebilangan besar kes berlaku pada orang tua. Sekiranya tidak dirawat dengan ubat yang betul, penyakit ini boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Recent Posts