Penskalaan Gigi: Prosedur, Risiko, Faedah, dan Masa Pelaksanaan

Gigi yang sihat dan bersih pastinya membuat anda lebih yakin, bukan? Namun, untuk kekal sihat dan bersih, hanya menggosok gigi tidak mencukupi. Terdapat banyak pilihan untuk rawatan pergigian di doktor yang harus anda lakukan secara berkala, salah satunya adalah: penskalaan gigi.

Apa itu penskalaan gigi?

Penskalaan Gigi adalah prosedur pembersihan tartar menggunakan alat yang disebut pakar kebersihan gigi scaler ultrasonik .

Tartar atau tartar itu sendiri adalah timbunan plak yang melekat dan mengeras pada permukaan gigi. Tartar menjadikan penampilan gigi kelihatan tidak terawat. Sebabnya ialah plak yang mengeras cenderung berwarna kusam, boleh berwarna kuning-coklat hingga hitam.

Alat scaler ultrasonik akan menghasilkan getaran yang mampu memusnahkan dan merobohkan tartar di antara bahagian gigi yang paling dalam. Bukan itu sahaja, alat ini juga dapat membersihkan tartar di garis gusi yang sukar dijangkau dengan bulu berus gigi.

Semasa melakukan penskalaan, anda mungkin merasakan gusi bengkak, sakit, atau bahkan berdarah. Ini berlaku kerana gusi dan gigi tartariasi menyesuaikan dengan prosesnya penskalaan untuk kembali ke keadaan asalnya.

Bilakah anda perlu lakukan penskalaan gigi?

Tartar tidak mudah dibersihkan hanya dengan menggosok gigi dengan kerap atau menggunakan benang gigi ( benang gigi ) hanya. Oleh itu, anda perlu pergi ke doktor gigi untuk menjalani prosedur penskalaan. Penskalaan Ia dapat membersihkan tartar yang paling sukar.

Anda dinasihatkan untuk menjalani penskalaan setiap enam bulan. Walau bagaimanapun, untuk kes yang teruk, misalnya, jika anda mempunyai gejala penyakit gusi, maka: penskalaan boleh dilakukan secepat mungkin atau tiga bulan sekali.

Apa faedahnya penskalaan gigi?

Beberapa faedah yang dapat anda rasakan setelah menjalani keseluruhan prosedur penskalaan gigi, termasuk:

  • Elakkan risiko berlakunya rongga (karies) dan kerosakan gigi yang lain
  • Elakkan risiko penyakit gusi (periodontitis)
  • Menghilangkan noda gigi - bintik-bintik coklat pada gigi dari teh, kopi atau rokok
  • Elakkan bau mulut
  • Menjimatkan kos penjagaan gigi masa depan

Persiapan sebelum penskalaan gigi

Sebelum menjalankan prosedur ini, doktor terlebih dahulu akan memeriksa keadaan gigi dan mulut anda. Doktor biasanya akan bertanya mengenai keadaan gigi dan mulut anda, serta kebiasaan anda dalam menjaga gigi.

Jangan lupa beritahu doktor anda semua ubat yang anda ambil. Sama ada makanan tambahan, vitamin, ubat preskripsi dan bukan preskripsi, hingga ubat-ubatan herba. Ceritakan juga mengenai sejarah penyakit dan alahan yang mungkin anda alami, terutamanya sejarah penyakit yang berkaitan dengan gangguan darah.

Pastikan anda menerangkan keadaan kesihatan anda dengan jelas dan terperinci. Semua maklumat ini memudahkan doktor anda menentukan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.

Selepas itu, doktor akan segera memeriksa lokasi tartar menggunakan cermin kecil. Sekiranya perlu, doktor mungkin dapat melakukan sinar-X gigi dengan sinar-X untuk melihat dengan lebih terperinci keadaan gigi anda.

Prosedur penskalaan doktor gigi di doktor

Prosedur penskalaan Pergigian tidak memerlukan anda tinggal di hospital atau melakukan banyak lawatan. Pembersihan tartar ini biasanya hanya memakan masa sekitar 30 hingga 120 minit. Jangka masa penskalaan bergantung kepada keparahan tartar. Sekiranya plak dan tartar tidak terlalu banyak, maka prosesnya penskalaan akan lebih pantas.

Beberapa prosedur yang dijalankan semasa proses tersebut penskalaan Gigi secara amnya merangkumi:

  • Doktor akan memberi anda ubat bius tempatan untuk membantu mengawal kesakitan dan pendarahan. Anda akan tetap sedar, tetapi tidak merasa pedih semasa prosesnya.
  • Doktor akan lakukan penskalaan subgingival untuk menghilangkan kerak gigi yang berada di antara gusi dan pangkal mahkota gigi. Doktor akan menggunakan terlebih dahulu scaler ultrasonik , juga dengan penipu manual untuk membersihkan plak dan tartar yang sukar dijangkau.
  • Sekiranya anda sudah menghidap penyakit gusi (periodontitis), doktor juga akan melakukan prosedur penanaman akar untuk melicinkan akar gigi sehingga gusi dapat melekat dengan kuat lagi.
  • Doktor akan membersihkan kawasan gigi dan gusi yang lain untuk membuang bakteria yang tinggal. Anda juga akan diminta untuk membilas mulut anda beberapa kali.

Pemulihan selepas penskalaan gigi

Selepas proses penskalaan selesai, anda akan dibenarkan pulang. Mungkin ada kesan sampingan penskalaan gigi, seperti gusi bengkak dan rasa tidak selesa yang akan hilang setelah beberapa lama. Oleh itu, doktor biasanya akan meminta anda berpuasa untuk makan dan minum, sekurang-kurangnya 30-60 minit selepas itu penskalaan.

Sekiranya diperlukan, doktor akan memberikan ubat sakit untuk melegakan kesakitan yang menjengkelkan. Antibiotik dan ubat kumur ( ubat kumur ) juga dapat diresepkan untuk mencegah jangkitan dan mempercepat proses penyembuhan.

Antibiotik mesti diambil mengikut arahan doktor. Jangan menambah atau mengurangkan dos ubat secara sembarangan. Penggunaan antibiotik yang cuai boleh memberi kesan sampingan yang berbahaya kepada tubuh anda.

Adakah risiko jika tidak penskalaan gigi?

Penskalaan tidak hanya membersihkan gigi dari tartar, tetapi juga mencegah munculnya penyakit. Berikut adalah beberapa risiko penyakit yang disebabkan oleh tartar.

1. Masalah pergigian

Tartar akan menjadi rumah bagi banyak bakteria. Bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai masalah gigi, biasanya bau mulut (halitosis). Nafas berbau boleh berlaku kerana bakteria jahat di mulut menghasilkan gas sulfur (sulfur). Akibatnya, ketika anda membuka atau menghembus nafas melalui mulut, bau busuk keluar.

Di samping itu, asid yang dikeluarkan oleh bakteria boleh menyebabkan rongga. Tartar juga dapat mengikis tulang yang menyokong gigi dan menyebabkan gigi longgar malah jatuh.

2. Gingivitis

Tartar yang dibiarkan berterusan boleh mengeras dan menyebabkan radang gusi (gingivitis). Keadaan ini menjadikan gusi menjadi radang, bengkak, dan mudah berdarah. Lama kelamaan, karies atau rongga boleh berlaku.

3. Periodontitis

Gingivitis yang tidak dirawat akan bertambah teruk dan membawa kepada penyakit gusi (periodontitis). Penyakit ini menyebabkan poket terbentuk di antara gusi dan gigi. Apabila kantung diisi dengan bakteria, sistem kekebalan tubuh secara semula jadi melepaskan bahan kimia untuk melawan bakteria.

Reaksi bahan kimia yang dikeluarkan oleh badan dan bakteria boleh merosakkan tulang gigi. Akhirnya ini menyebabkan tulang, gusi, dan tisu sokongan gusi hancur. Tanpa rawatan yang betul, periodontitis boleh menyebabkan gigi jatuh atau gugur.

4. Penyakit jantung

Dipetik dari Mayo Clinic, bakteria penyebab penyakit gusi (periodontitis) juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Bakteria yang terkandung dalam tartar dapat menjangkiti tisu yang menyokong gigi dan dapat menyebar ke seluruh tubuh melalui aliran darah, yang dapat mempengaruhi injap jantung.

Bilakah kanak-kanak dibenarkan penskalaan gigi?

Bukan hanya orang dewasa, malah tartar juga dapat dialami oleh kanak-kanak. Tartar boleh muncul ketika gigi bayi bayi lengkap. Risiko pembentukan tartar pada gigi cenderung meningkat ketika kanak-kanak semakin tua.

Plak dan tartar pada gigi kanak-kanak biasanya muncul dari usia enam atau tujuh tahun. Selain tartar, kanak-kanak juga berisiko tinggi terkena karies atau kerosakan gigi.

Sebabnya, pada usia ini kanak-kanak gemar makan makanan manis, seperti gula-gula, kek, coklat, dan ais krim. Malangnya, ini tidak seimbang dengan kebiasaan menggosok gigi dengan kerap setiap hari. Oleh itu, kanak-kanak dalam lingkungan usia ini lebih rentan terhadap pelbagai masalah pergigian, termasuk tartar.

berita baik, penskalaan juga dapat mengatasi masalah tartar pada kanak-kanak. Prosedur penskalaan tidak mempunyai had umur tertentu. Selagi anak itu sudah mempunyai gigi dan giginya perlu dibersihkan. Walaupun begitu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor gigi pediatrik sebelum melakukannya.

Hanya doktor gigi yang dapat menentukan sama ada anak anda memerlukannya penskalaan atau tidak. Prosedurnya sama. Semasa melihat keadaan mulutnya, doktor akan bertanya mengenai sejarah kesihatan gigi anak anda. Anda boleh memberitahu doktor tentang tabiat makan dan bagaimana anak anda menjaga gigi dan mulut mereka.

Sahkan prosedur penskalaan dilakukan oleh doktor gigi pediatrik yang berpengalaman dalam bidangnya. Doktor gigi pediatrik yang berpengalaman biasanya mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana membuat anak anda berasa selesa semasa prosedur. Dengan begitu, anda tidak perlu risau untuk membawa anak anda ke doktor gigi.

Persatuan Pergigian Amerika dan Akademi Pergigian Pediatrik Amerika mengesyorkan agar setiap kanak-kanak mengunjungi doktor gigi enam bulan selepas gigi pertama mereka meletus, dan kerap setiap enam bulan. Menjaga gigi yang sihat sejak kecil adalah kunci untuk mengelakkan kerosakan gigi ketika dewasa.

Recent Posts