Jus Saderi, Bolehkah Anda Meminumnya dan Apa Manfaatnya?

Sekiranya anda bosan minum jus buah, mengapa tidak cuba beralih ke jus sayur? Jangan tergesa-gesa WL bayangkanlah. Terdapat banyak sayur-sayuran yang boleh dibuat jus yang enak dan menyegarkan. Salah satunya ialah saderi, sayuran hijau yang biasanya digunakan sebagai hiasan untuk meningkatkan penampilan makanan. Lebih-lebih lagi, berkat kandungan gizi yang cukup pelbagai, tidak menghairankan bahawa rajin minum jus saderi dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat.

Kandungan nutrien saderi

Cynthia Sass, MPH, RD, pakar pemakanan yang juga bekerja sebagai penulis, menunjukkan bahawa nampaknya banyak orang berpendapat bahawa saderi tidak mempunyai banyak nutrien.

Saderi sebenarnya kaya dengan pelbagai nutrien yang menyokong tubuh yang sihat, termasuk serat, asam folat, vitamin A, vitamin C, vitamin K, kalium, zat besi, magnesium, flavonoid, dan antioksidan. Saderi juga rendah kalori, jadi jus saderi sering digunakan sebagai pengganti minuman sukan oleh atlet sebelum bersenam kerana terbukti dapat meningkatkan daya tahan dan kekuatan badan semasa bersenam.

Apa faedah minum jus saderi?

Ramai orang memilih untuk tidak memasukkan saderi ke dalam pinggan mereka atau tidak memakannya kerana mereka tidak menyukai rasa hijau. Sebenarnya, jika anda tidak menyukai rasa saderi dalam bentuk asalnya, tidak ada salahnya menjadikannya jus, anda tahu!

Terdapat pelbagai faedah kesihatan yang anda dapat dari daun dan batang saderi, iaitu:

1. Menurunkan tekanan darah

Penyelidikan mendapati bahawa biji saderi mempunyai sifat antihipertensi. Saderi mengandungi sebatian fitokimia yang berguna untuk memperbaiki kerja dinding arteri untuk mengawal tekanan darah. Akhirnya, tekanan darah menurun dan menjadi lebih terkawal.

2. Mencegah penyakit kronik

Saderi adalah sumber flavonoid yang merupakan sejenis antioksidan. Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa flavonoid dalam saderi berpotensi mencegah penyakit kronik, terutama penyakit jantung, hati, dan buah pinggang. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengukuhkan penyelidikan ini.

3. Meminimumkan kesan sampingan kemoterapi

Satu kajian mendapati bahawa ketika diambil dengan ubat kemoterapi doxorubicin, jus saderi dapat mencegah kerosakan yang disebabkan oleh serangan radikal bebas dari sel barah. Tetapi anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin minum jus saderi semasa menjalani kemoterapi.

4. Melawan keradangan di badan

Kandungan flavonoid dalam saderi juga dapat membantu sistem ketahanan badan melawan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas. Sekiranya tidak dirawat, radikal bebas dapat menyebabkan kerosakan pada DNA dan sel yang sihat, sehingga menyebabkan masalah kesihatan dalam tubuh.

Selain menangkal risiko penyakit kronik, flavonoid juga membantu tubuh menyerap vitamin C dengan lebih baik sehingga dapat meningkatkan stamina. Pengambilan flavonoid juga membantu mencegah dan / atau merawat alahan, jangkitan virus, artritis, dan keadaan keradangan tertentu.

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2012 menyatakan bahawa jus adalah cara yang berkesan untuk mendapatkan pengambilan flavonoid.

5. Mengurangkan tekanan oksidatif

Kajian lain mengkaji faedah jus saderi pada tikus makmal. Hasilnya membuktikan bahawa flavonoid dalam saderi juga dapat membantu mengurangkan kesan tekanan oksidatif dalam tubuh yang menyebabkan pelbagai penyakit kronik, seperti strok, barah, hingga penyakit jantung koroner.

Sekali-sekala, sebilangan besar pengambilan jus dengan memakan saderi keseluruhan

Walaupun sangat berguna untuk menjaga tubuh yang sihat, tidak ada salahnya minum jus saderi dengan memakan sayur-sayuran saderi dalam bentuk keseluruhan yang dicampurkan ke dalam makanan anda. Bukan tanpa sebab, kerana beberapa nutrien yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran akan dimakan secara keseluruhan.

Contohnya, kandungan antioksidan dalam sumber makanan dari tanaman biasanya akan berkurang atau bahkan hilang ketika diproses menjadi jus. Sebaliknya, jus saderi masih boleh menjadi pilihan yang baik kerana kebanyakannya terdiri dari air, sehingga dapat menjaga kebutuhan cairan dalam tubuh.

Recent Posts