Berhati-hati! Walaupun Boleh Dadah, Borneo Kratom Daun Berpotensi Disalahgunakan Sebagai Dadah: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Tidak semua orang tahu mengenai kratom; walaupun kratom telah banyak digunakan di Kalimantan Barat. Kratom meninggalkan yang namanya Latin Mitragyna speciosa (dari keluarga Rubiaceae), juga dikenal di Indonesia sebagai daun purik atau ketum, dan telah lama digunakan sebagai ubat penahan sakit herba; Ia dapat dimakan mentah, diseduh seperti teh, atau berubah menjadi kapsul, tablet, serbuk, dan cairan.

Namun, baru-baru ini kratom mula disalahgunakan sebagai ubat kerana kesannya serupa dengan candu dan kokain. Mari ketahui lebih lanjut mengenai daun kratom berikut.

Apakah kesan daun kratom pada badan?

Mengunyah daun kratom biasanya dilakukan untuk menghasilkan tenaga seperti ketika memakan kafein, atau sebagai ubat tradisional untuk penyakit, mulai dari cirit-birit hingga sakit badan.

Dalam dos yang rendah, kratom dapat memberikan kesan perangsang. Kratom dapat membuat seseorang merasa lebih bertenaga, lebih waspada, dan lebih bahagia. Bahan aktif utama kratom adalah alkaloid mitraginin dan 7-hidroksimitragina yang telah terbukti memberikan kesan analgesik, anti-radang, atau relaksasi otot; Jadi kratom sering digunakan untuk melegakan simptom fibromyalgia. Fibromyalgia adalah intoleransi terhadap tekanan dan kesakitan yang biasanya dicirikan oleh sakit badan, sukar tidur, dan keletihan.

Walau bagaimanapun, jika kratom digunakan dalam dos tinggi (sekitar 10 hingga 25 gram atau lebih), kratom dapat memberikan kesan penenang seperti narkotik. Walaupun Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DEA) mengatakan bahawa pengambilan kratom yang berlebihan boleh menyebabkan gejala psikotik dan ketagihan psikologi.

Bahaya menggunakan kratom

1. Ketagihan

Ketergantungan kratom boleh berlaku apabila kratom digunakan secara berkala untuk jangka waktu tertentu. Sekiranya penggunaan kratom dihentikan setelah ketergantungan berlaku, ia boleh mencetuskan gejala mengeluarkan atau lebih dikenali sebagai sakau, antaranya adalah sakit otot dan tulang, gegaran, mual, keletihan, hidung berair, perubahan mood, halusinasi, khayalan, insomnia, dan juga kemurungan.

2. Interaksi negatif apabila dicampurkan dengan ubat lain

Kerana pelbagai bentuk kratom yang diproses seperti kapsul, tablet, serbuk, atau cecair, kratom dapat digabungkan dengan mudah dengan ubat / campuran lain. DEA menyatakan bahawa mencampurkan kratom dengan bahan psikoaktif lain boleh menjadi sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan interaksi negatif antara satu sama lain, termasuk sawan.

3. Kemungkinan berlebihan

Banyak produk kratom dijual tanpa penerangan mengenai had dos yang disyorkan, sehingga meningkatkan risiko overdosis kratom. Gejala overdosis kratom termasuk kelesuan, gegaran, mual, khayalan, dan halusinasi. Di samping itu, penggunaan kratom dosis tinggi untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan hati dan kegagalan buah pinggang.

Adakah daun kratom sah untuk digunakan?

Di Indonesia, kratom telah ditambahkan ke dalam senarai Bahan psikoaktif baru (NPS) oleh Makmal Badan Narkotik Nasional (BNN). Namun, kratom belum termasuk dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 13 Tahun 2014.

Kratom dianggap mempunyai kesan seperti candu dan kokain. Dan walaupun telah dimasukkan dalam NSP, peredaran kratom belum diatur oleh undang-undang, sehingga kesahihannya masih dipertanyakan. Sehingga hari ini, masih banyak kebaikan dan keburukan mengenai kratom, baik di Indonesia maupun di luar negeri.

Lalu, adakah kratom masih selamat digunakan sebagai ubat?

Kontroversi Kratom timbul kerana kesan sampingan yang boleh ditimbulkannya. Penggunaan kratom secara berterusan boleh menyebabkan ketagihan, anoreksia, dan insomnia. Walaupun dalam dos yang rendah, kratom boleh menyebabkan kesan sampingan seperti halusinasi dan anoreksia.

Para penyelidik telah mengesahkan sifat kratom yang ketagihan dan mendapati bahawa penggunaan kratom yang berlebihan dapat menyebabkan masalah dengan pembelajaran, ingatan, dan kemampuan kognitif yang lain. Ketergantungan kratom juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, berpeluh, gegaran, ketidakupayaan tidur atau insomnia, dan halusinasi.

Kerana hingga saat ini belum ada peraturan yang dikeluarkan mengenai kratom, terutama mengenai peredaran, dampak, dan penggunaannya, Anda perlu mengawasi anggota keluarga anda mengingat bahawa kratom masih dijual secara bebas, terutama manfaat kratom masih dipertanyakan secara perubatan.

Recent Posts