Kulit Kusam: Ciri dan Sebab •

Adakah anda rajin mencuci muka, tetapi kulit anda masih kusam? Atau adakah anda sering menggunakan pelembap dengan formula untuk mencerahkan kulit anda, tetapi masih tidak ada perubahan besar? Kulit kusam adalah masalah bagi banyak orang. Pemilik kulit kering, berminyak, hingga kombinasi juga boleh mengalami masalah ini.

Untuk mencerahkan kulit yang tidak bercahaya, anda pasti perlu memahami apakah sebab dan ciri yang pertama. Ini akan membantu anda membasmi masalah kulit kusam hingga ke akar.

Ciri-ciri kulit kusam

Kulit yang sihat adalah kulit yang mempunyai kelembapan yang cukup. Apabila disentuh, kulit terasa kenyal, lebat, dan lembut. Sebaliknya, kulit kusam tidak mendapat kelembapan yang cukup, sehingga penampilannya ditutup dengan nada yang lebih gelap.

Nada kulit gelap pada kulit kusam berbeza dari warna kulit gelap secara semula jadi. Orang dengan kulit gelap mempunyai lebih banyak pigmen melanin di kulit mereka. Semakin banyak melanin yang anda hasilkan, semakin gelap warna kulit anda.

Walaupun kulit gelap akan tetap kelihatan berseri selagi keadaannya cukup sihat dan lembap. Sementara itu, kulit kusam kelihatan rata dan tidak cerah. Jenis kulit ini pada dasarnya adalah kebalikan dari kulit muda, cerah dan sihat.

Punca kulit kusam

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kulit kusam. Berikut adalah beberapa faktor yang paling biasa.

1. Penuaan

Kulit akan bertambah dengan usia. Secara beransur-ansur, pengeluaran protein penyokong kulit yang disebut kolagen akan terus menurun. Keadaan semula jadi ini menjadikan kulit tampak lebih kering, penuh dengan kerutan dan garis-garis halus, dan kurang berseri.

2. Kekurangan pengambilan air

Menurut kajian dalam jurnal Dermatologi Kosmetik dan Penyelidikan Klinikal, minum air secukupnya terbukti menjadikan kulit lebih sihat. Air menjadikan kulit lembap dan lembut, menjadikannya lebih tahan terhadap kerengsaan, retak, dan kerosakan.

Air yang anda minum juga menghidrat kulit anda dari bawah permukaannya. Tanpa pengambilan cecair yang mencukupi, kulit menjadi kering dan kelihatan kurang berseri. Pori-pori kulit juga lebih kelihatan dan kedutan kelihatan lebih cepat.

3. Udara panas dan kering

Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, masalah kulit kusam lebih dialami oleh orang yang tinggal di kawasan panas. Keadaan ini juga lebih biasa pada musim kemarau, musim sejuk, atau cuaca tertentu dengan udara kering.

4. Jarang menggunakan pelembap

Selain pengambilan air, kulit anda juga memerlukan kelembapan dari luar. Inilah sebabnya mengapa penggunaan pelembap tidak boleh dilewatkan, terutama bagi anda yang mempunyai kulit kering. Menggunakan pelembap dua kali sehari dapat melindungi kulit dari risiko kerosakan.

5. Penumpukan sel kulit mati

Kulit secara semula jadi akan melepaskan sel mati (prosedur pengelupasan) untuk memberi ruang kepada sel baru yang sihat.

Walau bagaimanapun, ini kadang-kadang tidak berfungsi dengan baik sehingga sel-sel kulit mati terkumpul. Kulit akhirnya kelihatan kering, bersisik, dan retak.

6. Kebiasaan berjaga lewat

Sistem imun menjadikan kolagen dan keratin semasa anda tidur. Kedua-dua bahan ini berguna untuk menegangkan dan menyuburkan kulit. Sekiranya anda bangun lewat, badan tidak dapat menghasilkan kedua-duanya sehingga kulit tidak segar dan kantung mata kelihatan menebal.

7. Tekanan yang tidak terkawal

Tekanan sebenarnya adalah perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, tekanan yang berpanjangan sebenarnya boleh mengganggu kesihatan kulit dan memburukkan lagi penyakit kulit yang ada. Salah satu keluhan yang timbul adalah kulit kusam yang tidak bercahaya.

8. Makan terlalu banyak makanan manis

Gula dalam makanan manis dapat meningkatkan hormon insulin dalam badan. Peningkatan insulin dapat mencetuskan keradangan di seluruh badan dan menyebabkan kerosakan kolagen. Akibatnya, kulit menjadi kusam dan kelihatan lebih tua dan mempunyai banyak kedutan.

9. Tabiat merokok

Merokok boleh merosakkan dinding saluran darah sehingga mengurangkan aliran darah kaya nutrien ke kulit. Sebenarnya, bekalan oksigen ke kulit akan berkurang selama satu jam hanya dengan merokok selama 10 minit.

Sudah tentu ini akan menjadikan kulit menjadi berkedut, rapuh, dan sukar diperbaiki. Selain itu, perokok berat juga berisiko hingga lima kali lebih besar untuk mengalami masalah kulit lain termasuk barah kulit.

10. Kebiasaan meminum minuman beralkohol

Minuman beralkohol mengeringkan badan. Ini disebabkan oleh sifat alkohol yang mengambil air dari badan. Sekiranya anda minum alkohol terlalu kerap, terutamanya tanpa kebiasaan minum air, kulit anda akan lebih rentan terhadap kusam.

Seperti bahagian badan yang lain, kulit boleh menjadi sihat atau sakit. Kulit juga boleh berkhasiat atau kekurangan zat makanan. Apabila kulit kekurangan kelembapan dan nutrien, ini adalah cetusan masalah kulit kusam.

Sekiranya anda merasakan ciri-ciri kulit kusam, cuba ingat apa penyebabnya. Sama ada usia, kebiasaan, kesilapan penjagaan kulit, kunci untuk mengatasi masalah ini adalah mengenali penyebabnya terlebih dahulu.

Recent Posts