5 Cara Menurunkan Tahap SGOT dan SGPT Tinggi •

Pemeriksaan SGOT dan SGPT bertujuan untuk mengetahui seberapa baik fungsi hati dan beberapa organ lain. Hasil yang tinggi dapat menunjukkan gangguan fungsi hati yang memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Adakah terdapat kaedah untuk menurunkan SGOT dan SGPT?

Cara mengurangkan jumlah SGOT dan SGPT yang tinggi

Transaminase glutamat oksaloasetik serum (SGOT) dan transaminase piruvik glutamik serum (SGPT) adalah enzim yang membantu hati mencerna protein dan lemak. Selain dari hati, mereka juga boleh dijumpai di beberapa organ lain.

Apabila hati dan organ ini mengalami masalah, SGOT dan SGPT akan memasuki aliran darah sehingga tahapnya meningkat. Peningkatan jumlah enzim ini dikesan semasa anda menjalani ujian fungsi hati.

Jumlah SGOT dan SGPT yang terlalu tinggi boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, keletihan, dan penyakit kuning (penyakit kuning). Doktor pada amnya akan mengurangkan jumlah SGOT dan SGPT yang tinggi dengan memberi ubat.

Semasa rawatan, anda juga boleh membuat beberapa perubahan gaya hidup untuk menurunkan jumlah dua enzim ini. Berikut adalah contoh.

1. Elakkan makan makanan berlemak

Apabila anda makan makanan berlemak, hati akan menghasilkan SGOT dan SGPT untuk membantu tubuh mencernanya menjadi asid lemak. Tetapi, jika pengambilan lemak terlalu banyak, hati perlu bekerja lebih keras untuk memecahkan nutrien ini.

Lama kelamaan, fungsi hati anda boleh merosot kerana bekerja terlalu keras. Walaupun pengambilan makanan berlemak bukanlah sebab utama yang menyebabkan fungsi hati menjadi rosak, ia juga menyumbang kepada peningkatan SGOT dan SGPT.

Inilah sebabnya mengapa doktor sering menasihati pesakit penyakit hati untuk mengelakkan makanan berlemak semasa rawatan. Kaedah ini bukan sahaja membantu mengurangkan jumlah SGOT dan SGPT, tetapi juga menjaga kesihatan hati secara keseluruhan.

2. Elakkan minuman beralkohol

Pengambilan alkohol adalah penyebab utama kerosakan hati yang menjadikan tahap SGOT dan SGPT anda meningkat. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan minum alkohol, mulai sekarang anda harus membatasi atau mengelakkan kebiasaan tersebut.

Hati berperanan meneutralkan dan menyaring toksin dari darah. Salah satu racun ini tidak lain adalah minuman beralkohol. Setelah alkohol memasuki badan, hati segera memprosesnya menjadi asetaldehid yang dapat dikeluarkan dengan cepat dari badan.

Walau bagaimanapun, asetaldehid lebih toksik daripada alkohol itu sendiri. Semakin banyak alkohol yang anda makan, semakin kerap hati anda terdedah kepada asetaldehid. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kerosakan hati.

3. Mengehadkan makanan yang tinggi gula

Selain mengelakkan makanan berlemak, anda juga dapat mengurangkan SGOT dan SGPT dengan menghadkan makanan bergula. Sebabnya, pengambilan gula berlebihan (terutama dari gula halus dan sirap jagung) boleh menyebabkan pengumpulan lemak di hati.

Satu kajian dalam jurnal alam semula jadi malah mendedahkan bahawa fruktosa dalam pemanis buatan boleh menjadi toksik bagi hati seperti alkohol. Tidak seperti fruktosa pada buah, fruktosa tiruan biasanya mempunyai kepekatan yang tinggi.

Fruktosa berlebihan yang membebankan hati ditambah hati berlemak dari masa ke masa boleh mengganggu fungsi organ ini. Akibatnya, hati mengalami penurunan fungsi, ditandai dengan jumlah SGOT dan SGPT yang tinggi.

4. Mengehadkan pengambilan ubat

Penggunaan ubat seperti yang disarankan memang bermanfaat untuk mengatasi pelbagai penyakit. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin mengambil ubat jangka panjang atau tinggi ubat bebas yang boleh membahayakan fungsi hati mereka.

Sama seperti alkohol, hati juga menukar pelbagai bahan kimia dalam ubat menjadi bahan lain yang lebih senang dikeluarkan dari badan. Namun, jika anda mengambil ubat secara sembarangan atau berlebihan, ini sebenarnya boleh membebankan fungsi hati.

Beberapa jenis ubat bahkan boleh merosakkan hati dan menyebabkan peningkatan jumlah enzim hati. Cara terbaik untuk mengurangkan jumlah SGOT dan SGPT yang disebabkan oleh ubat adalah dengan membatasi penggunaan ubat yang tidak anda perlukan.

5. Bersenam secara berkala

Selain mengamalkan diet yang sihat, faktor lain yang tidak kalah pentingnya adalah melakukan senaman secara berkala. Senaman dapat membantu membakar lemak, menurunkan berat badan berlebihan, dan mengekalkan berat badan yang ideal.

Mulakan dengan senaman ringan seperti berjalan kaki atau berjoging di sekitar kawasan anda. Lakukan secara konsisten selama 30 minit, sekurang-kurangnya lima hari seminggu untuk hasil terbaik.

Orang yang menghidap penyakit hati mungkin perlu mula perlahan kerana mereka lebih mudah letih. Tidak perlu risau, mulakan dengan aktiviti ringan yang membuat badan anda berasa selesa.

Jumlah SGOT dan SGPT yang tinggi menunjukkan gangguan fungsi hati. Keadaan ini memerlukan rawatan. Walaupun begitu, anda juga dapat memainkan peranan aktif dalam mengurangkan SGOT dan SGPT dengan pelbagai cara di atas.

Rawatan dan petua yang anda lakukan mesti berganding bahu. Walau bagaimanapun, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya keadaan anda menurun atau anda mengalami aduan tertentu.

Recent Posts