Apa itu antioksidan dan mengapa ia penting untuk tubuh?

Setiap hari, tubuh terdedah kepada radikal bebas, baik dari persekitaran atau makanan dan minuman yang anda makan. Nasib baik, badan mempunyai mekanisme pertahanan khas yang dapat mengatasi kesan buruk radikal bebas, iaitu antioksidan.

Apa itu antioksidan?

Antioksidan adalah sebatian yang mempunyai fungsi untuk memerangi kesan negatif yang berasal dari radikal bebas. Namun, pernahkah anda mendengar mengenai radikal bebas?

Radikal bebas adalah hasil sampingan dari proses memproses makanan menjadi tenaga. Di samping itu, anda boleh terkena radikal bebas dari makanan, udara, dan bahkan dari reaksi tubuh anda terhadap cahaya matahari.

Baiklah, untuk sebab itu tubuh manusia memerlukan antioksidan. Terdapat dua jenis antioksidan, iaitu: endogen dihasilkan oleh badan, dan eksogen diperoleh dari luar badan, terutamanya dari makanan.

Walaupun dapat menghasilkan antioksidan sendiri, badan cenderung lebih bergantung pada antioksidan yang berasal dari luar. Sebatian ini akan berfungsi dengan menyumbangkan elektron untuk molekul radikal bebas sehingga mereka meneutralkan sifat buruknya.

Bagaimana antioksidan berfungsi di dalam badan?

Cara antioksidan berfungsi adalah berkaitan dengan cara kerja radikal bebas. Radikal bebas dalam tubuh adalah molekul yang mempunyai elektron bebas, di mana elektron harus berpasangan.

Elektron bebas ini menjadikan radikal bebas begitu reaktif sehingga boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel di sekitarnya.

Oleh kerana sifat elektron berpasangan, elektron bebas yang terdapat dalam molekul radikal bebas ini dapat menyumbangkan elektron atau menerima elektron dari molekul sel tubuh yang sihat.

Molekul sel badan yang sihat kemudian akan berperilaku sama dengan radikal bebas, sehingga menimbulkan banyak radikal bebas yang lain.

Radikal bebas yang reaktif kemudian mempengaruhi membran ke nukleus sel dan merosakkan komponen yang terdapat dalam sel, memicu sel untuk memusnahkan dirinya sendiri.

Walaupun mereka dapat menyerang semua jenis sel, radikal bebas menyerang sel-sel lemak, sel-sel asid nukleik, dan protein.

Kemudian, antioksidan akan menyumbangkan elektron kepada elektron yang tidak berpasangan dalam molekul radikal bebas. Dengan cara itu, antioksidan akan menghalang elektron bebas menarik elektron dari sel badan yang sihat.

Apa yang istimewa dari pekerjaan mereka adalah bahawa setelah menderma elektron, antioksidan tidak akan berubah menjadi radikal bebas seolah-olah sel lain menderma elektron. Sehingga sifatnya seperti meneutralkan sifat reaktif molekul radikal bebas.

Apakah sumber pengambilannya?

Banyak terdapat dalam vitamin, antioksidan yang mudah anda temui dalam makanan dan minuman harian anda.

Beberapa contoh adalah vitamin C, vitamin E, dan karotenoid seperti lutein, beta karoten, dan likopen yang terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

Vitamin E membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan yang boleh menyebabkan barah, penyakit jantung, dan penyakit mata. Biasanya, vitamin ini berfungsi bersama dengan vitamin C untuk mencegah pelbagai penyakit degeneratif.

Vitamin E boleh didapati dalam minyak yang berasal dari tumbuhan, produk bijirin penuh, biji, dan kacang.

Membantu melindungi tubuh daripada jangkitan, mencegah kerosakan sel, dan membantu menghasilkan kolagen yang berguna untuk melekatkan tulang ke otot adalah beberapa fungsi vitamin C.

Anda boleh mendapatkan vitamin C dalam buah sitrus, mangga, pepaya, strawberi, hingga sayur-sayuran seperti tomato, brokoli, dan kentang.

Selain berasal dari vitamin, antioksidan juga dapat ditemukan dalam fitonutrien, komponen yang hanya terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan dan berperanan dalam memberi warna atau aroma khas sayur buah ini.

Fitonutrien dari kumpulan karotenoid mengandungi banyak antioksidan. Contohnya, beta karoten, likopen, dan lutein banyak terdapat pada wortel, tomato, dan sayur-sayuran hijau tua seperti brokoli dan kangkung.

Antioksidan dan pencegahan penyakit

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, antioksidan mampu melawan radikal bebas. Sekiranya dibiarkan, radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan pada sel badan yang sihat.

Radikal bebas diduga sebagai penyebab pelbagai penyakit seperti barah, penyakit jantung, penglihatan yang berkurang, hingga Alzheimer.

Antioksidan sebagai peneutralan sifat reaktif radikal bebas dapat mencegah penyakit ini, tetapi kesannya akan lebih besar jika dikonsumsi dalam bentuk semula jadi, tidak diambil dalam bentuk makanan tambahan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan tidak banyak mempengaruhi mencegah penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Perubatan Dalaman JAMA dilaporkan, suplemen vitamin E dan antioksidan lain tidak menunjukkan hasil yang berkesan dalam mencegah penyakit jantung atau barah.

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa suplemen beta-karoten dapat meningkatkan risiko barah paru-paru pada perokok.

Walaupun kajian ini mempunyai batasan, penyelidikan yang berkaitan dengan faedah memakan buah dan sayur yang kaya dengan antioksidan sebenarnya memberikan hasil positif untuk melawan kesan buruk radikal bebas.

Oleh itu, cubalah dapatkannya dari bahan semula jadi dan jadikan gaya hidup yang lebih sihat jika anda ingin mengelakkan pelbagai penyakit.

Recent Posts