5 Salap Berkesan untuk Menyembuhkan Ruam Lampin Bayi

Ruam lampin boleh membuat bayi anda rewel kerana terasa seperti jarum menusuknya. Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk merawat ruam lampin. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang paling tepat biasanya menggunakan ubat dalam bentuk salap. Apakah salap yang berkesan untuk melegakan dan merawat ruam lampin pada bayi? Lihat ulasan penuh dalam artikel ini!

Salap untuk merawat ruam lampin

Ruam lampin adalah salah satu penyakit kulit bayi yang paling biasa dalam keadaan tertentu.

Ini biasanya mempengaruhi kulit sensitif bayi, jarang menukar lampin secara berkala, atau kerap memakai lampin basah dan ketat.

Keadaan ini menyebabkan munculnya ruam merah yang terasa sakit. Nasib baik, ruam lampin dapat dirawat dengan mudah dengan salap, krim, atau gel yang dibuat khas untuk kulit bayi.

Walaupun ubat atau salap untuk merawat ruam lampin pada bayi dapat diperoleh tanpa resep, lebih baik berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Berikut adalah senarai ubat yang disyorkan sebagai cara untuk merawat ruam lampin pada bayi, baik dengan dan tanpa resep.

1. Salap yang mengandungi zink oksida

American Academy of Dermatology menyebut salap zink oksida sebagai salah satu rawatan yang paling berkesan untuk ruam pada punggung dan pangkal paha bayi.

Zink oksida membentuk lapisan pelindung pada kulit bahagian atas bayi untuk meminimumkan kemungkinan bahan asing menyebabkan kerengsaan.

Salap ini mudah didapati dan umumnya berkesan sebagai kaedah merawat ruam lampin pada bayi akibat kerengsaan.

Kesan sampingan juga jarang berlaku pada bayi yang mengambil ubat ini. Walau bagaimanapun, gunakan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Bersihkan tangan anda sebelum menggunakan ubat ini pada kulit dengan ringan.

Sekiranya dalam beberapa hari ruam tidak membaik, berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang betul.

2. Salap hidrokortison

Salap hidrokortison dapat digunakan sebagai cara untuk merawat ruam lampin. Ubat ini dapat mengurangkan bengkak, gatal, dan kerengsaan pada kulit.

Sebilangan besar krim kulit mengandungi hidrokortison dosis ringan.

Namun, untuk digunakan sebagai ubat ruam lampin, cara menggunakan salap hidrokortison harus diawasi oleh doktor jika anak berusia di bawah 10 tahun.

Gunakan hanya apabila doktor mengesyorkannya untuk anak anda. Penggunaan sembarangan sebenarnya boleh memperburuk ruam dan kerengsaan kulit.

Sekiranya anda menggunakan salap hidrokortison sebagai ubat untuk ruam lampin, jangan gunakan ubat lain pada masa yang sama.

Sebaiknya tunggu sekitar 10 minit sebelum menggunakan ubat lain, atau lebih baik jika ubat lain digunakan pada waktu yang berbeza.

3. Krim antijamur

Perlu diketahui bahawa terdapat kulat yang hidup di permukaan kulit. Namun, keberadaannya tidak berbahaya kerana jumlahnya tidak banyak dan terkawal.

Malangnya, keadaan kulit yang lembap dan kotor dapat merangsang pertumbuhan lebih banyak kulat.

Keadaan ini boleh berlaku pada kulit di sekitar punggung dan pangkal paha bayi sehingga boleh menyebabkan ruam lampin akibat jangkitan yis.

Cara merawat ruam lampin kerana jangkitan yis, bayi harus menggunakan salap antijamur. Ubat ini dapat mengurangkan jangkitan dengan menghalang pertumbuhan kulat pada kulit.

Beberapa salap antijamur biasanya digunakan, yaitu clotrimazole atau miconazole, seperti Balmex, Desitin, Triple Paste dan Lotrimin.

Di samping itu, salap antijamur sering mengandungi zink oksida, bahan aktif yang banyak digunakan dalam produk ruam lampin.

Kandungan ini dapat menenangkan dan melindungi kulit bayi sepanjang hari. Anda boleh menggunakan ubat ruam lampin ini secara tipis pada kulit bayi yang terkena ruam.

Walau bagaimanapun, untuk menjadikannya lebih selamat untuk digunakan, berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Krim antibiotik

Selain kulat, jangkitan juga boleh disebabkan oleh bakteria yang membiak pada kulit yang lembap dan kotor.

Sekiranya ruam lampin bayi disebabkan oleh jangkitan bakteria, cara mengatasinya adalah dengan salap antibiotik.

Antibiotik mampu membunuh dan menghalang pertumbuhan bakteria. Walau bagaimanapun, penggunaannya untuk merawat ruam lampin memerlukan preskripsi doktor.

Ini kerana tidak semua antibiotik dapat membantu merawat ruam, misalnya amoksisilin.

Penggunaan antibiotik secara sembarangan dan tidak perlu juga dapat meningkatkan risiko jangkitan kulat.

Selain itu, antibiotik tidak boleh digunakan dalam jangka panjang kerana boleh menyebabkan ketahanan (bakteria tahan terhadap antibiotik). Oleh itu, anda harus berjumpa doktor.

5. Jeli petroleum

Pilihan salap terakhir sebagai kaedah merawat ruam lampin pada bayi adalah Jeli petroleum, terutamanya jika kerengsaannya masih agak ringan.

Memasukkan jeli petroleum ke kulit bayi anda juga dapat digunakan sebagai tambahan pada krim ruam tertentu untuk mencegahnya melekat pada lampin.

Selepas sembuh, anda boleh menggunakan salap ini sebagai rawatan susulan untuk mengelakkan ruam lampin berulang.

Kajian 2013 pada Jurnal untuk Pakar dalam Kejururawatan Pediatrik menunjukkan penggunaan itu Jeli petroleum mengurangkan risiko bayi mendapat ruam lampin di kemudian hari.

Untuk lebih optimum, gunakan setelah kulit bayi dibersihkan dengan air sehingga salap dapat menahan air dan mengekalkan kelembapan kulit dengan lebih berkesan.

Rawatan rumah untuk ruam lampin

Selain penggunaan ubat-ubatan, rawatan di rumah juga diperlukan sebagai cara mengatasi ruam lampin. Ini dilakukan agar ibu bapa menjaga kebersihan kulit bayi.

Berikut adalah pelbagai cara untuk mengatasi dan merawat kulit bayi yang terkena ruam lampin.

Tukar lampin dengan kerap

Kulit bayi akan mengelakkan masalah sekiranya lampin yang digunakan juga bersih. Jadi, sangat penting untuk memastikan kawasan lampin kering dan bersih.

Sebenarnya, berapa kali menukar lampin bayi? Ibu bapa dinasihatkan untuk menukar lampin jika dia membuang air besar, buang air kecil, atau kotor oleh perkara lain.

Pastikan untuk memeriksa keadaan lampin setiap dua atau tiga jam, walaupun pada waktu malam sehingga ruam hilang sepenuhnya.

Bersihkan kulit bayi dengan produk yang selamat

Untuk menjaga kebersihan kulit bayi, tidak ada salahnya memandikan bayi secara berkala, iaitu dua kali sehari.

Sebagai kaedah mengatasi ruam lampin, cubalah menggunakan produk yang bebas daripada wangian atau perengsa seperti benzokain, fenol, salisilat atau diphenhydramine.

Pertama, gosokkan kulit bayi dengan lembut dan bilas dengan air hingga bersih.

Seterusnya, keringkan kulit dengan tuala atau biarkan kering sendiri untuk mengelakkan kelembapan berlebihan dari kulit.

Setelah kering, sapukan krim, salap, atau gel yang telah ditetapkan oleh doktor anda untuk merawat ruam lampin.

Pilih kain atau lampin pakai buang dengan ukuran yang tepat dan kendurkan sedikit pas sehingga tidak menggosok ruam.

Sekiranya ruam tidak membaik, merebak, dan menyebabkan luka berdarah, segera berjumpa doktor.

Memakai ukuran lampin lebih besar dari biasa

Agar ubat atau salap ruam lampin berfungsi dengan lebih optimum, anda boleh memakai lampin yang lebih besar daripada biasa.

Ini dilakukan untuk mengelakkan ruam menjadi lebih teruk kerana getah di lampin pakai buang pada kulit bayi.

Mandi setiap hari

Ruam lampin bukanlah halangan untuk memandikan bayi setiap hari. Sebaliknya, badan anak kecil anda harus dijaga bersih sehingga ruam hilang dari kulit.

Sebagai kaedah mengatasi ruam lampin, anda boleh menggunakan air suam dan sabun tanpa wangian, agar tidak merengsakan kulit bayi.

Masa untuk memandikan bayi boleh disesuaikan, pagi atau petang. Selepas mandi, gosokkan perlahan-lahan seluruh badan si kecil.

Untuk kawasan ruam lampin, cukup tepuk dengan tuala dan elakkan menggosoknya kerana ini boleh menyebabkan ruam menjadi lebih teruk.

Perlu diingat bahawa menjaga kulit bayi kering sangat penting agar ruam lampin cepat pulih.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found