11 Fakta termuda Yang Perlu Diketahui oleh Ibu Bapa -

Fakta bahawa anak bongsu paling terkenal adalah sifatnya yang manja. Namun, bukan hanya itu, ternyata anak bongsu mempunyai banyak keistimewaan, anda tahu, Ibu. Mari lihat watak anak bongsu sepenuhnya melalui tinjauan berikut.

Fakta mengenai anak bongsu yang perlu anda ketahui

Kevin Leman dan Frank Sulloway adalah dua ahli psikologi yang mengembangkan teori Adler bahawa urutan kelahiran mempengaruhi keperibadian seseorang.

Dalam pelbagai buku yang mereka tulis, mereka mengungkapkan bahawa anak bungsu biasanya mempunyai ciri-ciri berikut.

1. Pengasih

Sebagai anggota keluarga termuda, yang bongsu biasanya mendapat banyak kasih sayang, baik dari ibu bapa dan juga kakak-kakaknya. Nampaknya, ini menjadikan dia seorang yang juga penyayang terhadap orang lain.

2. Berehat dan mudah bergaul

Anak terakhir umumnya mempunyai keperibadian yang santai dan mudah bergaul . Ini kerana anak bongsu biasanya tidak diberi tanggungjawab khas dalam keluarga.

3. Bersemangat bebas dan berani

Oleh kerana mereka tidak diberi tanggungjawab tertentu, anak-anak bongsu biasanya bebas dan suka berpetualang. Dia cukup bebas melakukan hobi dan aktiviti yang disukainya.

4. Kreatif

Fakta anak bongsu lain yang unik adalah kreatif. Semangat bebasnya menjadikannya pandai berinovasi dan mencipta mengikut hobinya.

5. Tidak mengikut tradisi keluarga

Kerana kebebasan ini, anak bongsu biasanya tidak mengikuti tradisi keluarga. Dia cenderung memilih aktiviti dan profesion yang berbeza dari kebiasaan keluarga.

6. Kelakar

Fakta yang biasanya dimiliki oleh anak bongsu seterusnya adalah jiwa yang lucu dan lucu. Ini terbentuk kerana hidupnya santai dan tidak menghadapi banyak tuntutan keluarga.

7. pandai berkawan

Sifatnya yang lucu dan mudah bergaul buat anak bongsu pandai bersosial dan berkawan dengan orang lain. Dia menjadi orang yang disenangi dan disukai oleh banyak orang.

8. Cenderung manja

Sifat manja adalah watak yang paling biasa dimiliki oleh anak-anak bongsu. Ini mungkin kerana dia adalah ahli keluarga termuda.

Ini membuatnya manja dengan perhatian dan kasih sayang yang banyak dari ibu bapa dan adik-beradiknya.

9. Cenderung nakal

Manja dan nakal biasanya menjadi dua watak yang saling berkaitan. Watak ini biasanya dimiliki oleh anak terakhir. Terutama jika dia jarang diberi akibat dari tingkah lakunya yang buruk.

10. Manipulatif

Tingkah laku manipulatif seperti berbohong dan berpura-pura biasanya dilakukan oleh anak bongsu. Kaedah ini menjadi muslihat hebat yang biasanya dia lakukan untuk mengelakkan hukuman.

11. Sukar merancang

Fakta anak bongsu lain adalah bahawa dia sukar merancang. Sebenarnya, watak ini boleh dibawa ke masa dewasa.

Ini kerana anak-anak bungsu terbiasa menerima arahan dari yang lebih tua. Akibatnya, dia merasa sukar untuk merancang sesuatu sendiri.

Gaya keibubapaan yang tepat untuk menangani fakta anak bongsu

Banyak anak bongsu berjuang untuk membuktikan diri mereka dan keluar dari anggapan bahawa mereka adalah anak yang manja.

Dalam kes ini, peranan ibu bapa diperlukan untuk melaksanakan keibubapaan yang betul agar si kecil tidak hidup dalam stigma negatif anak bongsu.

Semasa mendidik anak bongsu, ibu bapa harus melakukan perkara-perkara berikut.

1. Beri dia tanggungjawab

Ibu tidak boleh membiarkan anak bongsu hidup tanpa tanggungjawab.

Tidak peduli seberapa mudahnya, biasakan si kecil membiasakan diri dengan tugas. Contohnya, merapikan pinggan selepas makan atau tugas lain yang sesuai dengan usianya.

2. Latih dia untuk membuat keputusan

Fakta lain yang tidak dapat dinafikan bahawa anak bongsu biasanya hidup dengan menjalani keputusan yang telah dibuat oleh ahli keluarga yang lebih tua.

Ini secara beransur-ansur menjadikannya sukar untuk membuat keputusan sendiri. Untuk mengelakkan ini, sesekali biarkan anak bongsu membuat keputusan yang dikongsi oleh semua ahli keluarga.

3. Menghargai pencapaiannya

Biasanya, ibu bapa tidak lagi bersemangat dengan pencapaian anak terakhir. Ini kerana apa yang dicapainya biasanya sudah terjadi pada kakak-kakaknya.

Ini sebenarnya boleh menyebabkan kekecewaan pada si kecil kerana mereka merasa kurang dihargai. Walaupun dibenarkan meneruskannya, ia boleh membuatnya malas untuk mencuba.

Untuk mengelakkan perkara ini, ibu harus sentiasa menghargai pencapaian anak bongsu.

Contohnya, pertama kalinya dia berjaya menulis namanya, berikan reaksi seperti yang dilakukan ibu kepada kakak-kakaknya.

4. Arahkan dia menolong saudaranya

Biasanya, anak bongsu adalah anak yang paling banyak dibantu. Inilah yang dapat menjadikannya anak yang manja dan bergantung.

Untuk mengelakkan perkara ini, sesekali arahkan dia untuk menolong saudaranya. Anda boleh bekerja dengan kakak untuk berpura-pura menghadapi masalah.

Kemudian, dorong anak bongsu untuk membantu menyelesaikannya.

5. Ajarkan dia kemahiran

Fakta lain dari anak bongsu biasanya dia cenderung kekok. Ini kerana dia cenderung dimanjakan dan ditolong. Akibatnya, dia tidak mahir melakukan apa-apa.

Untuk mengelakkan ini, ajar dia kemahiran dan biarkan dia melakukan aktiviti sendiri. Ia juga dapat melatih perkembangan motor mereka agar lincah dan tidak ceroboh.

6. Layan dia mengikut usianya

Fakta bahawa anak bongsu sering berlaku adalah bahawa dia selalu diperlakukan sebagai anak yang tidak berdaya.

Sekiranya dibiarkan, ini dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan dan kematangan. Oleh itu, perlakukan anak bongsu mengikut usianya.

Ketahuilah bahawa dia juga membesar seperti kanak-kanak lain.

Jangan bergantung pada stereotaip anak bongsu

Teori urutan kelahiran Adler sering dipertimbangkan dalam dunia pendidikan dan dunia pekerjaan. Walaupun begitu, ibu-ibu tidak boleh digantung.

Sebabnya, kajian yang diterbitkan oleh Prosiding Akademi Sains Nasional Amerika Syarikat menolak teori ini.

Kajian yang dilakukan pada 20,000 orang di Amerika, Britain dan Jerman, menyimpulkan bahawa tidak ada hubungan yang kuat antara susunan kelahiran dan keperibadian anak-anak secara umum, terutama dalam masyarakat.

Mereka berpendapat, walaupun ada pengaruh, maka urutan kelahiran hanya akan mempengaruhi persekitaran keluarga. Bagi masyarakat dan ketika kanak-kanak membesar, teori itu tidak lagi berlaku.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found