Apa itu LGBT? Fahami Lebih Banyak Makna Singkatan Ini •

Sekiranya anda tidak begitu faham, pernahkah anda bertanya apa itu LGBT? LGBT bermaksud lesbian, gay, biseksual, dan transgender. Pada mulanya pada tahun 1990, LGBT digunakan untuk merujuk kepada golongan homoseksual dan transgender sahaja. Hari ini, singkatan ini merangkumi pelbagai orientasi seksual dan pelbagai identiti jantina.

Untuk menunjukkan perwakilan yang lebih komprehensif, singkatan LGBT telah berkembang menjadi LGBTQIA atau LGBTQ +. Walaupun begitu, LGBT sememangnya lebih sering digunakan sebagai istilah yang mewakili kumpulan dengan orientasi jantina dan jantina dari heteroseksual dan cisgender (berkaitan dengan jantina).

Sekiranya anda masih tidak memahami pelbagai jenis orientasi seksual dan ekspresi jantina yang termasuk dalam LGBT, mari lihat ulasan berikut.

Orientasi seksual dan identiti jantina di LGBT

LGBT merangkumi orientasi seksual dan identiti seksual yang berbeza di luar jantina dan orientasi jantina yang biasa ditakrifkan dalam masyarakat, iaitu heteroseksual dan cisgender .

Semasa memahami perbezaan orientasi seksual dan jantina di kalangan orang LGBT, penting untuk menyedari bahawa orientasi seksual dan identiti jantina adalah dua perkara yang berbeza.

Orientasi seksual merujuk kepada tarikan seksual, romantis, atau emosi kepada individu lain dengan jantina atau identiti jantina tertentu.

Jenis orientasi seksual dalam LGBT misalnya adalah homoseksual, biseksual, panseksual, aseksual dan lain-lain.

Walaupun identiti atau ekspresi gender adalah perasaan atau kesedaran dalaman yang berasal dari dalam yang menentukan seseorang sebagai wanita, lelaki, transgender, bigender, bukan perduaan, dan lain lain.

Walau bagaimanapun, identiti jantina tidak berkaitan dengan keadaan biologi seseorang seperti yang ditunjukkan oleh jantina atau kod genetik.

Sebagai contoh, seseorang boleh mendefinisikan dirinya sebagai wanita walaupun dia dilahirkan lelaki dan mempunyai kromosom XY.

Setiap orang boleh mempunyai orientasi seksual dan identiti gender pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, identiti jantina tidak semestinya menentukan orientasi seksual tertentu seperti dalam konsep jantina cisgender dan heteroseksual.

Sebagai contoh, seseorang yang mengenal pasti lelaki tidak semestinya hanya tertarik secara seksual kepada wanita yang berlainan jantina.

Dia boleh mempunyai orientasi seksual gender bukan binari atau individu lain yang mempunyai keperibadian tertentu tanpa mengira jantina.

Mengenali orientasi seksual dan jantina dalam LGBT

Akronim LGBT telah berkembang dari masa ke masa kerana konsep orientasi seksual dan identiti jantina sentiasa diperbaharui. Ini sesuai dengan perkembangan sains sosial dan sains.

Bukan hanya orang lesbian, gay, biseksual, dan transgender, tetapi terdapat pelbagai orientasi seksual dan ekspresi jantina di LGBT.

Melancarkan pemahaman dari Pusat Sumber LGBTQIA, berikut adalah beberapa syarat yang diliputi dalam LGBT atau LGBTQ +.

1. Lesbian

Orientasi seksual dalam LGBT menggambarkan wanita yang mempunyai minat terhadap individu dengan jantina wanita atau orang yang mengenal pasti dengan jantina wanita.

Ini bermaksud bahawa wanita trans juga boleh dikatakan sebagai lesbian apabila dia tertarik dengan wanita trans lain atau wanita jantina wanita.

Wanita trans adalah seseorang yang lelaki, tetapi mendefinisikan dirinya sebagai wanita.

2. Gay

Istilah ini sering digunakan untuk merujuk kepada individu lelaki yang saling menarik antara satu sama lain, walaupun lesbian juga gay.

Begitu juga, individu dengan jantina lelaki, tanpa mengira keadaan biologi mereka, yang tertarik dengan individu dengan jantina lelaki boleh dipanggil gay.

Secara tidak formal, orang biseksual dan panseksual juga sering menyebut diri mereka sebagai gay apabila mereka tertarik dengan individu lain yang mempunyai orientasi seksual yang sama.

Secara sederhana, istilah gay dalam LGBT merujuk kepada seseorang yang mempunyai tarikan kepada individu lain yang mempunyai orientasi seksual atau jantina yang sama.

3. Biseksual

Selalunya biseksual hanya ditakrifkan sebagai tarikan kepada individu jantina wanita dan lelaki, walaupun definisi ini kurang tepat.

Biseksual menggambarkan tarikan kepada setiap jantina, bukan sahaja wanita atau lelaki, tetapi juga transgender, jantina binari, bukan binari, dan lain-lain.

4. Transgender

Istilah transgender merujuk kepada mana-mana orang yang mempunyai ekspresi jantina (sifat maskulin dan feminin) yang berbeza dengan jantina kerana jantina atau kod genetik mereka semasa lahir.

Seseorang boleh mendefinisikan dirinya sebagai transgender tanpa mengira sama ada dia pernah menjalani pembedahan penugasan seks atau terapi hormon.

Begitu juga dengan individu yang telah membuat perubahan identiti formal, mengenai nama dan jantina.

5. Lebih tenang

Istilah queer adalah dalam LGBTQIA atau LGBTQ + yang menunjukkan identiti khusus bagi individu yang tidak termasuk dalam kategori ini cisgender atau heteroseksual.

Walaupun boleh merujuk kepada pelbagai jenis kelamin atau orientasi jantina, pelik ia tidak boleh menggantikan istilah orientasi seks dan jantina yang lebih khusus.

Istilah ini hanya boleh digunakan oleh kumpulan heteroseksual dan cisgender untuk merujuk kepada individu yang menyatakan dengan jelas sebagai pelik .

6. +(tambah)

Tanda + ( tambah ) dalam singkatan LGBTQ + merangkum orientasi seksual dan identiti jantina yang tidak termasuk dalam lima huruf sebelumnya, seperti yang dinyatakan di bawah.

  • Bukan perduaan: seseorang yang tidak merujuk secara eksklusif kepada jantina lelaki atau wanita.
  • Aseksual: individu yang tidak mempunyai atau sedikit daya tarikan seksual kepada orang lain walaupun mereka mungkin mengalami tarikan romantis.
  • Interseks: Istilah interseks merujuk kepada individu yang dilahirkan dengan pelbagai ciri biologi (hormon, kod genetik, dan jantina). Ini menyebabkan badannya tidak dapat diklasifikasikan menjadi badan wanita atau lelaki.
  • Pekseksual: tarikan seksual, romantis, atau emosi kepada individu lain yang mempunyai keperibadian tertentu, tanpa mengira jantina atau orientasi seksual.

Punca perbezaan orientasi seksual dan jantina di LGBT

Masih banyak pandangan yang menyebut LGBT sebagai penyakit sosial, gangguan mental, atau amalan seksual yang menyimpang.

Sebenarnya, tidak ada kesepakatan di kalangan penyelidik bahawa perbezaan orientasi seksual dan jantina dalam LGBT berkaitan dengan penyakit mental, trauma psikologi, atau gangguan seksual.

Berdasarkan kajian yang dilakukan selama 50 tahun terakhir, hingga kini para pakar belum dapat menjelaskan dengan pasti sebab-sebab LGBT dan mengapa seseorang dapat memiliki orientasi seksual tertentu.

Bagi identiti jantina, ini lebih berkaitan dengan faktor psikologi.

Iaitu, bagaimana individu memahami diri mereka sendiri secara dalaman dan berusaha untuk mewakili diri mereka secara luaran melalui ekspresi gender.

Faktor penyebab LGBT

Walau bagaimanapun, laporan dari Persatuan Sains Psikologi yang merangkum pelbagai hasil penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa faktor yang mungkin berkaitan dengan pembentukan orientasi seksual seseorang.

  • Orang dari pelbagai latar belakang budaya mempunyai perasaan bukan heteroseksual atau tarikan seksual di luar jantina yang sama. Karakter ini sekurang-kurangnya muncul dalam peratusan yang kecil tetapi masih berpengaruh.
  • Orientasi seksual pada lelaki dan wanita boleh dipengaruhi oleh faktor yang berbeza. Pada lelaki, orientasi seksual lebih cenderung berkaitan dengan corak gairah seksual berbanding wanita.
  • Faktor biologi termasuk hormon semasa kehamilan dan profil genetik dapat menentukan orientasi seksual seseorang. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku untuk semua orang.
  • Dari bukti yang ada, para pakar mengesyaki bahawa faktor persekitaran biologi dan sosial saling berkaitan untuk mempengaruhi orientasi seksual seseorang.
  • Hasil kajian tidak dapat menyokong konsep bahawa seseorang boleh belajar atau diajar untuk mempunyai orientasi seksual tertentu.
  • Masih ada beberapa penemuan yang meramalkan orientasi seksual heteroseksual yang berlainan semakin meningkat apabila toleransi sosial meningkat.

Pakar juga memahami bahawa orientasi seksual lebih seperti spektrum daripada kualiti mutlak (tetap).

Terdapat individu yang berada di pihak yang cenderung heteroseksual, yang lain berada di tengah, atau di seberang spektrum gay.

Oleh itu, seseorang mungkin mengalami perubahan dalam orientasi seksual sepanjang hidupnya.

Di tengah-tengah perdebatan yang hangat mengenai LGBT, banyak yang salah memahami makna atau konsep singkatan ini.

Istilah LGBT merangkumi kepelbagaian orientasi seksual dan identiti jantina yang semakin meningkat dari masa ke masa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found