Ingin Mengandung? Ketahui Lingkaran Lengan Atas Anda Pertama •

Adakah anda merancang untuk hamil dalam masa terdekat? Wanita yang ingin hamil harus memperhatikan beberapa perkara seperti status pemakanan dan kesihatan mereka. Status pemakanan normal sangat penting bagi wanita yang ingin hamil, kerana mengurangkan kemungkinan berlakunya komplikasi ketika hamil nanti. Malah status pemakanan wanita sebelum kehamilan dapat menentukan status pemakanan anak sehingga dia mencapai usia dewasa.

Walau bagaimanapun, status pemakanan tidak hanya diukur dengan menimbang dan mengukur ketinggian, tetapi juga dapat diketahui dari ukuran lilitan lengan atas seseorang, atau apa yang sering disebut sebagai ukuran LiLA.

Mengetahui ukuran lilitan lengan atas adalah penting bagi anda yang ingin hamil

Pengukuran LiLA adalah kaedah pengukuran yang akan digunakan untuk menentukan status pemakanan dan sama ada seseorang mempunyai kekurangan tenaga kronik (KEK) atau tidak. Tidak seperti berat badan, yang dapat berubah dengan cepat, ukuran LiLA seseorang memerlukan masa yang lama untuk berubah. Oleh itu, LiLA digunakan untuk mengukur status pemakanan masa lalu.

LiLA sememangnya lebih kerap dilakukan pada wanita usia subur dan wanita hamil. Ini kerana LiLA dianggap kaedah pengukuran yang cekap dan berkesan untuk menentukan risiko kekurangan tenaga kronik yang lebih biasa pada wanita, terutama wanita hamil.

Mengapa pengukuran LiLA penting bagi wanita yang ingin hamil?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, LiLA adalah ukuran untuk menentukan risiko CED pada seorang wanita dan wanita hamil. Kekurangan tenaga kronik (KEK) adalah masalah pemakanan yang disebabkan oleh kekurangan pengambilan makanan untuk masa yang lama, beberapa tahun. Had normal yang ditetapkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia untuk pengukuran LiLA adalah 2,35 cm. Sekiranya seorang wanita atau wanita hamil mempunyai LLA kurang dari 23.5 cm, ia dianggap mempunyai status pemakanan yang buruk dan mengalami KEK.

Sementara itu, jika seorang wanita hamil mengalami SEZ, ia akan memberi kesan negatif pada dirinya dan janinnya. Wanita hamil dengan KEK berisiko mengalami pelbagai komplikasi kehamilan seperti keguguran, pertumbuhan janin yang tidak optimum, kesukaran semasa melahirkan anak, kecacatan kelahiran, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah, dan bahkan kematian bayi ketika dilahirkan.

Lemak lengan diperlukan oleh wanita sekiranya anda ingin hamil

Pengukuran LiLA menerangkan tisu otot dan lapisan lemak di bawah kulit atau lemak subkutan di lengan atas wanita. Lemak subkutan adalah lemak yang berfungsi sebagai simpanan tenaga dalam badan. Apabila tenaga yang diperoleh dari gula habis, tetapi tubuh masih memerlukan tenaga untuk menjalankan fungsi tubuhnya, maka lemak di bawah kulit akan ditukar menjadi gula dan kemudian menjadi bahan asas tenaga.

Apabila seorang wanita mempunyai keliling lengan atas yang kecil, ini menunjukkan bahawa dia tidak mempunyai simpanan lemak yang baik. Walaupun simpanan lemak ini sangat diperlukan semasa mengandung. Tenaga yang diperlukan ketika seorang wanita hamil meningkat dari keperluan pra-kehamilannya. Kehadiran simpanan lemak di LiLA menghalang wanita hamil daripada mengalami kekurangan tenaga.

Kemudian, bagaimana mengukur LiLA?

Sebelum merancang kehamilan, anda harus terlebih dahulu mengetahui apakah lilitan lengan atas anda. Anda boleh mencari dan mengukur keliling lengan atas anda sendiri menggunakan pita jahit - walaupun lebih baik menggunakan pita LiLA khas. Untuk mengukurnya, minta pasangan anda atau orang lain untuk membantu anda dan lakukan perkara berikut:

  1. Tentukan lengan mana yang hendak diukur. Sekiranya anda menggunakan tangan kanan sebagai tangan dominan dalam menjalankan aktiviti harian, maka pengukuran LiLA dilakukan di lengan kiri. Sebaliknya.
  2. Kemudian, bengkokkan lengan anda untuk membentuk siku. Ukur panjang lengan atas, dari bilah bahu hingga siku. Kemudian tandakan titik tengah panjang lengan atas.
  3. Putar ukuran pita pada titik tengah yang ditentukan, tetapi jangan bungkus terlalu ketat atau terlalu longgar.
  4. Kemudian baca nombor di meter dan anda akan mengetahui ukuran LiLA anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found