Dering di Telinga (Tinnitus): Gejala, Ubat, dll. •

Definisi

Apa yang berdering di telinga (tinnitus)?

Dering di telinga, atau dalam bahasa perubatan yang disebut tinnitus, adalah sensasi berdering atau berdering di telinga kerana keadaan. Tinnitus biasanya dikaitkan dengan gangguan pendengaran dengan usia, kecederaan telinga, atau gangguan sistem peredaran darah.

Tinnitus boleh berlaku di salah satu atau kedua telinga anda. Secara amnya, deringan di telinga terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

1. tinnitus objektif

Tinitus objektif adalah ketika anda dan orang lain dapat mendengar bunyi di telinga anda. Keadaan ini berlaku kerana saluran darah yang tidak normal di dalam dan di sekitar telinga. Tinitus objektif adalah keadaan yang jarang berlaku.

2. Tinitus subjektif

Tinitus subyektif adalah deringan yang lebih biasa di telinga daripada jenis lain. Dalam keadaan ini, hanya anda yang dapat mendengar suara gemuruh, deringan, dan suara lain.

Ia juga boleh disebabkan oleh masalah pada saraf pendengaran anda dan bahagian otak yang menafsirkan isyarat tertentu sebagai bunyi.

Walaupun menjengkelkan, tinnitus bukanlah tanda yang serius. Deringan di telinga ini boleh bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, keadaan telinga ini dapat bertambah baik dengan rawatan.

Seberapa biasa keadaan ini?

Dering di telinga agak biasa berlaku pada orang-orang dari segala usia. Kira-kira 1 dari 5 orang mengalami perkara ini.

Wanita biasanya mengalaminya lebih kerap daripada lelaki. Anda boleh mengelakkan deringan di telinga dengan mengurangkan faktor risiko anda atau merawatnya dengan sewajarnya. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Recent Posts